Skip to main content

Olcsó igus léptetőmotoros végfokozatok egyszerű automatizálási feladatokhoz

Megjelent: 2022. november 04.

igus lidEgy ütközőszegély szélességének vagy egy monitor magasságának beállítására a programozható logikai vezérlők (PLC-k) gyakran túlméretezettek. Az ilyen egyszerű automatizálási feladatok ezreihez az igus alternatívái a dryve sorozat D7, D8 és D9 léptetőmotoros végfokozatai. Ezeket többek között az egyszerű működés és az alacsony rezgésszámú futás jellemzi.

 

Az automatizálási projektek megvalósításához nem szükséges mindig PLC-t alkalmazni. Különösen, ha egyszerű beállításokról van szó. A helyes választás pénzt és energiát takaríthat meg. „Ennek megfelelően nagy a kereslet az egyszerű léptetőmotoros végfokozatok iránt, amelyek megbízhatók, költséghatékonyak és könnyen kezelhetők – ugyanakkor elég rugalmasak ahhoz, hogy egy modern PLC-vel együtt működve bővítsék a lehetőségek körét” – magyarázza Rene Erdmann, az igus drylin E Elektromos Hajtástechnika Üzletágának vezetője. – „Ezért kibővítettük a dryve sorozatú motorvezérlő rendszereinket a három D7, D8 és D9 végfokozattal, valamint további változatokkal. A végfokozatok már 70 eurótól kaphatók.”

 

igus

Könnyen kezelhetők az igus léptetőmotoros végfokozatai az egyszerű automatizálási rendszerekben. Gyors üzembe helyezés – közvetlenül raktárról rendelhető (Forrás: igus GmbH)

 

 

Gyors kézi beállítás szerszámok nélkül

Annak érdekében, hogy a felhasználóknak segítsen a telepítési idő megtakarításában, az igus nagy hangsúlyt fektetett a vezérlőrendszer gyors üzembe helyezésére. A felhasználóknak csak a feszültségforrást, a vezérlőjeleket és a motort kell a végfokozathoz csatlakoztatniuk, és már indulhat is az úgynevezett JOG üzemmódban, amikor egy csatlakoztatott nyomógomb által kiváltott jel az óramutató járásával ellentétes irányú forgást indít el, egy második jel pedig a motor óramutató járásával megegyező irányú forgását biztosítja. A motoráram és a végfokozat fordulatszáma a házon található nyolc mikrokapcsolóval állítható, hasonlóan egy időzítőhöz. Szoftver és szerszámok nélkül. Előre meghatározott motorfordulatszámok 1 és 500 fordulat/perc között lehetségesek, a végfokozat változatától függően.

 

Az alacsony rezgésszámú működés
védi az idegeket és a szomszédos alkatrészeket

Az új kimeneti fokozatok nemcsak gyorsan és intuitív módon telepíthetők és vezérelhetők, hanem működésük is csendes. „A kiváló minőségű elektronikus alkatrészeknek köszönhetően a végfokozatok minden fordulatszámon rendkívül csendesen és alacsony rezgéssel működnek” – mondja Erdmann. Nem magától értetődő. – „Sok rosszabb minőségű végfokozat a léptetőmotorok rezgését okozza. A rezgések idegesítő zajokat okoznak, és a közelben lévő csavarok és egyéb alkatrészek meglazulását eredményezhetik.”
Minden minimalizmus ellenére még mindig van lehetőség a kimeneti fokozatok alkalmazási területeinek bővítésére. Ehhez a felhasználók egy szabványosított lépésirányú interfészen keresztül csatlakoztatnak egy magasabb szintű vezérlőrendszert. Impulzus üzemmódban így például egyszerű lépés/irányjelekkel nagy pontosságú pozicionálás valósítható meg. Annak érdekében, hogy a tervezők már a tervezési fázisban súrlódási veszteségek nélkül integrálhassák a végfokozatot nagyobb rendszerekbe, az igus a végfokozatokhoz EPLAN makrókat is kínál letölthető formában. Az EPLAN tervezőszoftver felhasználói importálhatják a makrót, és virtuálisan megtervezhetik az áramköri diagramokat, amivel akár 50%-kal is csökkenthetik a tervezési ráfordításokat. A TS35 DIN-sínes formátumnak köszönhetően a kapcsolószekrénybe való gyors beszerelés is garantált. Az igus továbbá ingyenes mintaprogramokat kínál magasabb szintű gépvezérlő rendszerekhez, például a Siemens vagy az Arduino rendszeréhez.

 

A kimeneti fokozatok új változatai
a több mozgási lehetőségért

Az új végfokozatok három méretben állnak rendelkezésre, és 24 órán belül szállíthatók. A D7 változat legfeljebb 2,2 A folyamatos áramú léptetőmoto­rokhoz (NEMA 11/17), a D8 legfeljebb 4 A folyamatos áramú motorokhoz (NEMA 23/24) és a D9 legfeljebb 7 A folyamatos áramú motorokhoz (NEMA 34) alkalmas. Mindegyik kivitelhez léteznek alváltozatok, amelyek növelik a mozgás rugalmasságát. A D7-1 például alkalmas JOG üzemmódra, 1 és 50 fordulat/perc közötti lassú fordulatszámmal. A D7-2 pedig a JOG üzemmódot LOOP üzemmóddal helyettesíti, amely például egy tisztítórendszerben biztosítja, hogy a fúvóka folyamatosan mozogjon balról jobbra és jobbról balra.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu