Skip to main content

O3D kamerák és érzékelők

Megjelent: 2019. szeptember 24.

ifm 1Az ifm 3D kameráival és 3D szenzoraival számos olyan összetett feladat könnyen megvalósítható, amely korábban csak több érzékelő egyidejű alkalmazásával volt lehetséges. A programozhatóságuknak köszönhetően az esetleges változtatások gyorsan és rugalmasan kezelhetők az érzékelők cseréje és áthelyezése nélkül.

 

 

A nagyfelbontású ipari kamerák alkalmazási lehetőségei gyakorlatilag kimeríthetetlenek. Ez nagyon jól tükröződik az alkalmazott kamerák számából és az elvégzendő feladatok sokszínűségéből. Megtalálhatók a mezőgazdaság, logisztika, élelmiszeripar, nehézipar, valamint a hétköznapi élet számos területén. Elterjedésüknek legfőbb okai a széles beállítási, programozási lehetőségek, és a szenzorokkal nem vagy csak nehezen megoldható feladatok egyszerű kivitelezése. További előnyük, hogy a módosított feladatokhoz, termékekhez, illetve alkalmazásokhoz hamar hozzáigazíthatóak. Az O3D érzékelők számos területen használhatók, például dobozok térfogatának, csomagok teljességének, tartályokban lévő szilárd, illetve folyékony anyagok szintjének ellenőrzésére, raklapok lepakolásához, valamint robotmegfogó navigálásához. Az O3D kamerákkal és a szoftverfejlesztői készlet segítségével a felhasználóknak egyéni megoldások és alkalmazások fejlesztésére is van lehetősége. A kamera által szolgáltatott mérési adatok kiértékelése a kereskedelemben kapható képfeldolgozó könyvtárakkal elvégezhető. A felhasználók számára elérhető szoftverfejlesztői készlet mintaprogramokat is tartalmaz különböző programozási nyelveken.

 

ifm 1

1. ábra  Innovatív 3D érzékelők és kamerák

 

Érzékelés és kiértékelés

Az O3D érzékelők és kamerák (1. ábra) PMD technológia segítségével érzékelik a tárgyakat térbeli dimenziójukban egy pillanat alatt. A lézerszkennerekkel ellentétben nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket ezért rendkívül robusztusak és kopásállóak. Az adott tárgyak távolságképét a fény terjedési idejének mérése alapján határozzák meg. A kamerák esetében egyetlen PMD chipen 23 000 db. mátrixszerűen elhelyezett vevőegység kapott helyet, így egyetlen felvétellel egy komplett jelenetről kapunk távolság és szürkeérték információt.

 

ifm 2

2. ábra  Teljességellenőrzés

 

3D-érzékelő alkalmazások 

Teljesség ellenőrzése
A kiszállított csomagoknál nagyon fontos, hogy azok hiánytalan tartalommal jussanak (2. ábra) el a vevőhöz. A hiányos csomag az elégedetlenség mellett többletköltséget is jelent, mivel általában ilyenkor a teljes szállítmány visszaküldésre kerül. Pozícióérzékelők alkalmazása esetén minden egyes termék fölé külön érzékelőt kell elhelyezni, amely viszont nagyon rugalmatlan, hiszen a termék színének és méretének változása már problémát okozhat. A 3D alapú teljességérzékelésnél ez nem jelent problémát. Az érzékelő felülről nézi az ellenőrizni kívánt csomagot, és összehasonlítja a felhasználó által megtanított modellel. A modelltől való eltérést kapcsolókimenetekkel jelzi. Az érzékelővel alul, illetve túltöltöttség, de szükség esetén mindkettő is ellenőrizhető egyszerre.
Az eltérő termékpozícióknál is stabil működést garantál az automatikus pozíciókövetés. Ellenőrizhető ezzel a technológiával akár az italos rekesz fogójának megléte is, így elkerülhető, hogy az egyik oldali fogó hiánya miatt az átrakó robot a rekeszt felborítsa.

 

ifm 3

3. ábra  Dobozok térfogatának meghatározása

 

Térfogat meghatározása

A dobozok és csomagok térfogata (3. ábra) rendkívül fontos információ minden olyan területen, ahol azok raktározására és szállítására van szükség. A térfogat alapján előre meghatározható a szükséges raktárkapacitás, az egyes csomagok pontos helye és ezzel együtt a költségek is.

 

ifm 4

4. ábra  Szint meghatározása


Töltésszint mérése
Az érzékelők tartályokban, silókban vagy ládákban tárolt alkatrészek, folyadékok vagy ömlesztett anyagok szintjének meghatározására (4. ábra) használhatók 10 m-es töltési magasságig. Paletták esetén meghatározható a palettára felpakolt áruk magassága is. Az érzékelő az előre meghatározott háttérnél érzékeli a töltési szintet, amely az analóg, digitális vagy ethernet interfészen keresztül zavartalanul elérhető. Az érzékelő paraméterezhetőségének köszönhetően az érzékelési tartomány az adott tároló geometriai alakjához igazítható. Lehetőség van tárolóformák, garatok, kúpos silók vagy ferde szállítószalagok üres állapotban való betanítására. Ömlesztett anyagok esetén, tölcsér vagy kúp képződése esetén is átlagos töltési szintet kapunk.

 

ifm 5

5. ábra  Raklapok lepakolása

 

Raklap lepakolása

A 3D érzékelők a raklapok lepakolását végző robotok vezérléséhez szükséges adatokat is képesek szolgáltatni. Az X, Y, Z koordináták mellett a csomagok forgásszögét is továbbítja a megfogó robotok számára. A pozíció és rétegadatok lehetővé teszik teljes rétegek vagy egyes csomagok teljesen automatikus, palettázási sémától független lepakolását a raklapról (5. ábra). A vezérléshez szükséges információk mellett a raktározási rendszer számára szükséges adatok is elérhetők ethernet interfészen keresztül. Az érzékelő felismeri az esetlegesen elcsúszott rakományokat és kiigazítja a pozicionálási hibákat. Felismeri a raklap stabilizálására szolgáló papír vagy karton elválasztólapokat. A palettázó rendszerek jelentős teljesítménynövekedést eredményeznek, mivel a monoton folyamatokat egyenletesen és gyorsan végzik. Ráadásul számos olyan egészségkárosodással járó monoton folyamat is elvégezhető robotokkal, ahol nehéz tárgyak mozgatására van szükség.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

még több ifm