Skip to main content

Nyomástávadók szinte minden területre

Megjelent: 2021. június 08.

ifm lidAz élet szinte minden területén találkozhatunk olyan alkalmazással vagy feladattal, amelyhez valamilyen nyomásérzékelőre van szükség. Legyen szó tartályokban lévő folyadékszint meghatározásáról, szivattyúk és kompresszorok vezérléséről vagy egyszerű keréknyomásmérésről.

 

Az ifm electronic termékpalettáján a különböző igényeknek megfelelően számos különböző kialakítású nyomásérzékelő és nyomástávadó található meg. A következőkben az új eszközökkel bővült nyomástávadó-termékcsoport eltérő változatai kerülnek ismertetésre.

 

Nyomástávadókban alkalmazott mérőcellák

Az ifm electronic nyomástávadóiban kerámia és rozsdamentes acél mérőcellát alkalmaznak. A kerámia kapacitív mérőcella egy alaptestből, két elektródából és egy membránból épül fel. A membránra felgőzölt egyik elektróda az alaptesten található két elektródával egy kondenzátort alkot, amelynek kapacitása a membrán mozgásával együtt változik. Ezen kapacitás változást dolgozza fel az elektronika és alakítja ipari felhasználásra alkalmas jellé. A kerámia mérőcellát nagy nyomásállóság, magas repesztőnyomás és kémiai anyagokkal szembeni nagy ellenálló képesség jellemzi. Ellenáll a dinamikus nyomáslökéseknek és a kavítációnak. Mivel a kerámia nem öregszik és nem fárad el, ezért driftmentes, stabil működést és ismétlési pontosságot tesz lehetővé akár 100 millió mérési cikluson keresztül. A kerámia mérőcellák folyadékok esetében 100 mbar és 600 bar közötti nyomástartományokban, valamint vákuumban -1 barig használhatók. Gázoknál a készülékház és a mérőcella közötti elasztomer tömítés miatt csak 25 barig alkalmazhatók.
A rozsdamentes mérőcella esetén a membrán hátsó felületére Wheatstone hídként bekötött ellenállások kerülnek kialakításra. Nyomás hatására deformálódik a membrán, és ezzel együtt a nyomással arányos módon változik a hídkapcsolás ellenállása is, amelyet az elektronika feldolgozásra vagy vezérlésre alkalmas jellé alakít. A mérőcella egyaránt használható folyadékokra és gázokra is a 6 és 600 bar közötti nyomástartományokban, mivel a mérőcella a folyamatcsatlakozással össze van hegesztve, így nincs szükség tömítésre. A fém membrán kevésbé védett a túlterhelések ellen, ezért a nyomástávadók tartozékai között megtalálható fojtócsavar használata javasolt dinamikus nyomásokkal és kavitációval járó alkalmazások esetén.

 

PT/PU nyomástávadók

Ezen nyomástávadók (1. ábra) folyamatcsatlakozása összehegesztett vékonyfilm mérőcellával rendelkezik, ami nagy pontosságot és kompakt, mindössze 19 mm átmérőjű házkialakítást tesz lehetővé. Ez jelentősen megkönnyíti a beépítést szűkös munkakörnyezetbe. A tömítésmentes kialakítás a hidraulikus alkalmazások mellett inert gázokban történő használatra is alkalmassá teszi. További előnyei az 1 ms-on belüli gyors átvitelű analóg kimenet, valamint a magas rezgés- és ütésállóság, illetve az IP67 és IP69 védettség, amiknek köszönhetően rendkívül mostoha körülmények között is megbízhatóan működik.

 

ifm 4

1. ábra PT / PU nyomástávadó-termékcsalád normál ipari alkalmazásokhoz

 

 

A PT/PU nyomástávadó-termékcsaládban mobil munkagépre fejlesztett változatok is megtalálhatók, amelyek kimondottan nagy üzemi nyomással dolgozó hidraulikus vagy pneumatikus alkalmazásoknál használhatók. A magas IP védettség, ütés- és rezgésállóság mellett kiváló EMC védelemmel, E1-es típusengedéllyel (2. ábra) és szélesebb környezeti hőmérséklet-tartománnyal rendelkeznek.

 

ifm 1

2. ábra E1-es típusengedéllyel rendelkező nyomástávadó

 

 

Kis méretű frontmembrános nyomástávadó

A G1/4-es folyamatcsatlakozással rendelkező PL54-es sorozat frontmembrános nyomástávadói (3. ábra) olyan speciális alkalmazásokhoz lettek kifejlesztve, ahol elengedhetetlen a holttérmentes illeszkedés. Ez elsősorban olyan anyagoknál fontos, amelyek a holtterekben maradva megkeményedhetnek, például ragasztók, tömítőanyagok, habok vagy más sűrű anyagok. Erősen szennyezett közegek esetén is javasolt a frontmembrános nyomástávadók használata, mivel a holttérmentes illeszkedés megakadályozza a folyamatcsatlakozó eltömődését. A PL54-es sorozat elektronikája és fém mérőcellája szintén a mindössze 19 mm átmérőjű fém házban kapott helyet.

 

ifm 2

3. ábra G1/4-es frontmembrános nyomástávadó

 

 

Nyomástávadók higiéniás alkalmazásokhoz

A higiéniás területen alkalmazható PM nyomástávadók között többféle folyamatcsatlakozással rendelkező változat található. A PM15-ös nyomástávadók ½”-os (4. ábra), a PM16-os 1”-os tömítőkónuszos és a PM17-es 1”-os Aseptoflex Vario folyamatcsatlakozással rendelkeznek.

 

ifm 3

4. ábra PM15-ös sorozatú nyomástávadó

 

 

A PM15-ös távadó egyedülálló, az elülső oldalba illeszkedő tömítéssel rendelkezik. A kis méretű kerámia mérőcella és folyamatcsatlakozás olyan helyeken teszi lehetővé a holttérmentes kialakítást, ahol korábban erre nem volt lehetőség, például töltő és adagoló berendezések kisebb átmérőjű csöveiben. A PM nyomástávadók frontmembrános kialakításának köszönhetően felhasználhatók pasztózus közegek nyomásának felügyeletére, és optimális tisztíthatóságot biztosítanak a CIP tisztítási folyamatoknál. Az érzékelő ezenkívül max. 1 h időtartamig ellenáll a 150 °C-os közeghőmérsékletnek.

 

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com