Skip to main content

NYÁK-varázslatok – II. Computer Controls Roadshow

Megjelent: 2016. december 01.

1abraAz Altium Designer nyomtatottáramkör-tervező szoftverének legújabb, 17. verzióját helyezte a középpontba a Computer Controls második nemzetközi roadshow-jának hazai állomása. Ám ahogy azt a Computer Controls Hungary Kft. partnertalálkozóin már megszokhattuk, a budapesti Park Inn by Radisson Hotel kellemes konferencia-környezetében lezajlott, egész napos rendezvény jóval szerteágazóbb témákat tárt a szakemberek elé.

 

Nincs hiány érdekességekből az idén negyedszázados fennállását ünneplő svájci Computer Controls AG anyacég, HT-Eurep Electronic Kft.-ről átkeresztelkedett hazai képviseletének háza táján. Ugyanis a Computer Controls Hungary Kft. a teszt- és mérőműszerek, az elektronikai alkatrészek és szoftveres fejlesztő eszközök, valamint beágyazott PC-k széles skáláját kínálja. Tevékenységük jóvoltából itthon is találkozhatunk olyan gyártók termékeivel, mint a Keysight Technologies, a GW-Instek, a Maxim Integrated, a Silicon Labs, a Premier Magnetics, az Altium, a Keil-ARM, az Artesyn, a SECO, illetve a VIA Embedded. Ám kereskedelmi szerepük nem ér véget az értékesítéssel. A termékeikre beruházókat komplex szolgáltatáscsomaggal (Design-in, konzultáció, tréningek, hardverfejlesztés, tápintegritás-szimuláció, T&M- kalibráció és -szerviz) is támogatják, amivel – vásárlói utógondozásként – valóban értékes segítséget nyújtanak partnereiknek. Ezek mellett szakmai cikkekkel, informatív e-mailek formájában, valamint webináriumokon (kizárólag regisztrációs alapon „látogatható”, zártkörű internetes előadásokon) keresztül is igyekeznek tájékoztatni az érdeklődőket. Nemrégiben elindították Innovációs Platform felületüket is, amelyen keresztül letölthető anyagokat (eBook-ok, infografikák stb.) is elérhetővé tettek.

Altium Designer a gyakorlatban

A roadshow legfontosabb összetevője természetesen az Altium Designer bemutatása volt, amelyet Zsikla Miklós ügyvezető és termékmenedzser a NyÁK-tervező szoftver több, mint 30 évnyi kutatás-fejlesztési evolúciójának bemutatásával indított. Az Altium jelenlegi tervezőprogramja még Protel PCB néven kezdte életútját 1985-ben, amely 1991-ben a világ legelső Windows-alapú (Protel for Windows), 2006-ban pedig a világ legelső natív 3D nyomtatott áramkör-tervező szoftverévé vált – ekkor már Altium Designer 6 elnevezéssel. A következő fontos mérföldkő 2010, amikor is az akkori Altium Designer 13 verzióhoz integrált DXP 2.0-platform által a programot külső fejlesztők számára is nyitottá tették.
Az Altium Designer gyakorlatban történő használatáról Tokovics Ákos támogatómérnök részletes és látványos élő demonstrációjából kaphattunk képet. Tervezőszoftver lévén, a jelenleg használatos Altium Designer 16 változat a kapcsolásirajz-készítés és a NyÁK-tervezés fázisaiban segíti a nyomtatott áramkörök fejlesztési, tesztelési és sorozatgyártási folyamatát. Segítségével a mérnök összefogott projektként teljes körű tervdokumentációt állíthat elő és adhat át a gyártás számára. Ebben az általa fejlesztett NyÁK-hoz tartozó alkatrészlista, kapcsolási rajz, NyÁK-lemez forma, nyomtatott huzalozási terv (természetesen akár többrétegű NyÁK-ra is), alkatrész beültetési séma és méretspecifikáció is helyet kap.

1abra

Fotó: Ponicsán Kristóf


Az Altium Designer támogatja céges sablondokumentáció létrehozását, amely azután valamennyi új projekthez importálható. A tervezés legelső fázisában a mérnököt a jelenlegi alkatrészgyártók jelentős hányadának teljes alkatrész-adatbázisát tartalmazó könyvtár segíti az általa tervezendő nyomtatott áramkör létrehozásában. Ebből kiválaszthatók az adott kapcsoláshoz használatos alkatrészek, ám emellett a szoftver olyan alkatrész importját is támogatja, melyet a könyvtár nem tartalmaz. Ebben az esetben az alkatrész adatlapjáról vagy egy előre létrehozott template-fáljból rögzíthető az új alkatrész minden – a NyÁK-tervező projekthez szükséges – technikai jellemzője (lábkiosztás, fizikai méretek stb.). Az alkatrészek kiválasztása után elkészíthető a teljes kapcsolási rajz. Ezt a mérnök több alkatrész összekötési részletrajzból vagy előre elkészített és elmentett kapcsolásirajz-sablonok felhasználásával is létrehozhatja, azok összefűzésével (netlist).
Ha a kapcsolási rajz kész, kezdődhet a NyÁK-tervezés. Ennek során az Altium Designerrel kialakíthatók a NyÁK-lap formája és méretei, megtervezhető az alkatrészek elrendezése, a feliratréteg, valamint a nyomtatott huzalozás, betartva az ezekhez tartozó szabályok előírásait (alkatrésztávolság, nyomtatott huzalok szélessége stb.). A NyÁK-tervezés folyamata 3D megjelenítéssel is visszaellenőrizhető, ami hathatós segítség pl. az esetleges alkatrész-elhelyezési hibák kiszűréséhez.

JTAG Boundary Scan – összetett áramkörök vizsgálata

Szintén a nyomtatott áramkörök előállításának folyamatához kapcsolódik a már elkészült áramkör tesztelése az esetleges huzalozási, alkatrészláb-bekötési hibák feltárásához. Ez napjainkban nem is olyan egyszerű az egyre sűrűbben huzalozott NyÁK-ok és a nagy integráltságú alkatrészek miatt. Ebben nyújthat segítséget a JTAG Boundary Scan nyomtatottáramkör-vizsgálóplatform, melynek használatát Zsikla Miklós szemléltette – ezúttal élő demonstrációban, mivel ez a bemutató eredetileg a Computer Controls webináriumán volt látható, amely – nem mellesleg – a cég idei legsikeresebbje lett e műfajban.

Az Altium Designer 17 újdonságai

A roadshow végén az új Altium Designer 17-verzió újdonságaiból kapott ízelítőt a hallgatóság. Ezek közül elsőként érdemes kiemelni az irányított huzalozási módot (ActiveRoute), amelynél a tényleges huzalozás helyett a felhasználónak egyszerűen csak meg kell mutatnia, merre menjenek a nyomtatott vezetékek. A netek vagy netcsoportok kiválasztása után elegendő, ha a tervező definiálja a nyomvonalat, majd az interaktív huzalozó a kézi huzalozáshoz hasonlóan elvégzi a nyomtatott vezetékezést – betartva a szabályokban előírtakat.
Az ActiveRoute mögött egy új interaktív huzalozási algoritmus (New Route Glossing Tool) a huzal-nyomvonalak kiegyenlítésével és az átfedő nyomtatott vezetékrészek eltávolításával eredményez letisztult huzalozást.

2abra

Fotó: Ponicsán Kristóf


A korábbi változatoknál egy már megrajzolt poligon módosítása nehézkes, időigényes feladat volt. Sok esetben egy egyszerű szerkesztési feladatot is csak exportálva, külső MCAD-programot alkalmazva lehetett megoldani. Ezt változtatja meg a Smart Copper, amely olyan új és továbbfejlesztett lehetőségeket kínál, mint a csomópontok egyszerű szerkesztése, a határvonalak könnyű módosítása, az „összeolvasztás” vagy a kivonás. A Smart Copper segítségével másodpercek alatt testreszabhatók a már meglévő alakzatok is.
A furatgalvanizált átkötések (viák) esetében a Back Drilling hívható segítségül, ami gondoskodik arról, hogy a NyÁK gyártási folyamata során a fölösleges réz eltávolításra kerüljön.
A grafikus gyártási dokumentáció elemeit hagyományosan utólagos munkaként, másik alkalmazásban kellett megrajzolni, akár külön licencelt szoftvert használva ehhez a munkafolyamathoz. A Draftsman azonban, az Altium Designer szerves részeként közvetlen összeköttetésben van a fájlokkal. Tartalma automatikusan generálható és frissíthető, ezzel drasztikusan csökkenthető a gyártási dokumentáció elkészítésére fordított idő.
Az előbbieken túl több kijelölési lehetőség, dinamikus Cross-Probe és Project Releaser is segíti a jövőbeni Altium Designer 17 felhasználókat, akik – amennyiben jelenleg a 16-os változatot használják – költségmentesen válthatnak az újabb verzióra.

 

Jelalakvizsgálat költséghatékonyan

Bár a Computer Controls Hungary Kft. idei második roadshow rendezvényét túlnyomórészt a szoftver-termékeiket (Altium Designer, JTAG Boundary Scan) bemutató előadások uralták, a cég a „kézzelfogható” termékek palettájáról is hozott érdekességet.
Délutáni előadásaik egyikének keretében USB-oszcilloszkópok kerültek terítékre az általuk képviselt Pico Technology műszerkínálatából. Asztali társaikhoz képest az USB-szkópok mérete és tömege jóval kisebb, ezek a műszerek könnyebben hordozhatók, a felhasználó gyakorlatilag bármilyen környezetben mérhet velük. A hozzájuk tartozó szoftver általában költségmentesen letölthető és frissíthető. A kisebb modellek tápellátása az USB-porton keresztül megoldható, ezért működtetésük nem is igényel helyi áramforrást. Mindezt összegezve, egy laptop és az USB-szkóp párosa rugalmasan használható mérési alternatívát jelent az azonos mérési jellemzőkkel rendelkező asztali oszcilloszkópokkal összevetve, ráadásul az utóbbiakhoz képest kedvezőbb árkategóriában

3abra

A Pico Technology jelenleg hat USB oszcilloszkópcsaládot kínál, a könnyedén zsebre rakható 2000-es sorozattól elindulva, a valamivel nagyobb méretű, dobozházba zárt, 9000-sorozatú mintavételes szkópokkal bezárólag, a 110 és 11 500 euró közötti ártartományban. Ebből a hat típuscsaládból – a Pico állítása szerint – bármely felhasználó megtalálhatja az általa végzendő mérésekhez leginkább megfelelő USB-szkópot a 2, 4 és 8 csatornás, 10 MHz és 20 GHz közötti sávszélességet lefedő, 107  és 1,5×1013 minta/s közötti effektív mintasebességű műszerek között.
A Pico Technology USB-oszcilloszkópjaihoz használatos PicoScope 6-szoftver Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszereken is fut, az adott PC-környezethez megfelelő változat ingyenesen letölthető a hozzá tartozó frissítésekkel együtt.


Herceg János

Még több Computer Controls Hungary Kft.