Skip to main content

NIDays – 2017

Megjelent: 2017. október 05.

DSCN1910Betekintés a számítógépes méréstechnika élvonalába

A National Instruments (NI) hagyománya, hogy NIWeek néven, a cég szülőhelyén, a texasi Austinban minden évben megrendezi a számítógépbázisú méréstechnika „csúcstalálkozóját”, a gyártó és fontos partnerei részvételével. Ennek kistestvére és egyben „helyi változata” az NIDays, amelynek keretében az NI látogat el felhasználóihoz, és kisebb terjedelemben, de mégis nagyvonalú, és az újdonságok lényegét hiánytalanul közvetítő formában számol be az elmúlt évi rendezvény óta keletkezett újdonságokról.

 

Ha már a bevezetőben a hagyományokat emlegettük, a helyszín az Aquaworld Budapest hotel, a haladó hagyományok egyike, mivel évek óta rendkívül jól elégíti ki az NIDays rendezőinek és a rendezvény látogatóinak igényeit; van helye a nagy létszámú plenáris előadásoknak éppúgy, mint a párhuzamosan futó, kisebb létszámigényű, de néha „berendezésigényes” szekcióüléseknek és workshopoknak, az NI fejlesztőpartnerei részvételével rendezett minikiállítással együtt. A hotelbe érkezve az első pillanatban feltűnt, hogy az idei rendezvény iránt még az eddigiekhez képest is jelentősen megnőtt az érdeklődés, ugyanis a földszinti eligazító tábla szerint a hotel szinte valamennyi konferenciahelyiségét az NIDays eseményei számára foglalták le (és a „szinte” szót talán el is hagyhatjuk). A rendezvény egyik szervezőjétől megtudtuk, hogy az idei eseményre közel 450-en regisztráltak, ami nagyjából százzal haladja meg az eddigi legnagyobb érdeklődést kiváltott esemény hallgatóinak létszámát. Hozzá kell tennünk: versenypiacon működő lapot készítünk, és ennek velejárója, hogy figyeljük a hirdetési piacot is. Innen tudjuk, hogy az idei rendezvény ilyen fokú sikeréhez még különösebben feltűnő „behirdetésre” sem volt szükség. A hallgatóság „kemény magját” természetesen egy évek óta visszatérő törzsközönség alkotja, de úgy tűnik, az ő – korábbi években szerzett – jó tapasztalataikkal „szájhagyomány” útján is lehetett további érdeklődőket mozgósítani.

 

DSCN1905


Mint eddig is, az eseményt egy tartalmas bevezető plenáris előadás – „keynote” – nyitotta, váltott előadókkal, kisebb demonstrációkkal, videobetétekkel, amelynek központi gondolatát az új generációs technológiák bevezetése és tesztelése jelentette a modern mobilkommunikációtól az ipari és tudományos méréstechnikán át a gépkocsik autonóm vezetőrendszereihez nélkülözhetetlen „környezetérzékelő” módszerek környezetszimulációs („hardware in the loop” – HIL) elvű vizsgálatáig. Innen három szekcióban folytatódott a rendezvény, de ez nem jelentett éles tematikus elkülönülést, hiszen az NI szakterülete rendkívül szerteágazó, amelyet nem is lehetne „egy kézen megszámlálható” számú szekcióba besorolni. A hallgatók számára a szekcióülések közötti szabad mozgás tette lehetővé azt, hogy a saját érdeklődésüknek megfelelő „személyre szabott NIDays-programot” állítsanak össze maguknak. Elsőként említjük a gyakorlati szekciót, amelyben az egész rendezvény folyamán ugyanazt a workshop-programot hajthatták végre az érdeklődők. Ennek során a CompactDAQ és a LabVIEW lehetőségeit ismerhették meg egy-egy alkalmazással demonstrálva, amelyet értékes és jól átgondolt demonstrációs hardveren futtattak. Ízelítőt kaphattak a felügyeleti és vezérlőrendszerek, valamint a PXI és TestStand platformmal megvalósított automatizált mérőrendszerek fejlesztéséből. A többi szekció színesebb programját csak önkényesen válogatott címszavakkal érzékeltethetjük: a LabVIEW és az IoT • az ipar4.0 és az NI FPGA-megoldásai • a szinte mindenben megújult, de ismerős felhasználói interfészű LabVIEW 2017 és a fejlesztőrendszer következő generációját jelentő LabVIEW NXG • járművekben gyűjtött adatok automatizált elemzése • a PCI és a PXI/PXIe-platformok összehasonlítása • kamerával, radarral és szenzorfúzióval ellátott gépjármű-vezetéstámogató rendszerek környezetszimulált tesztelése • az ipari tesztelés és az elosztott és telepített rendszerek menedzselése – és még a puszta felsorolás sem teljes. Bízunk abban, hogy aki e témák bővebb kifejtésére kíváncsi, nem rajtunk kéri számon ennek hiányát e rövid tudósítás szűk keretei között, hanem inkább úgy határoz, hogy jövőre maga is regisztrálja magát az NIDays-eseményen való részvételre, hogy első kézből szerezhessen ismereteket az automatizált méréstechnika rohamosan fejlődő világáról. Célszerű azonban használható angol nyelvtudással érkezni: a rendezvény előadásainak jelentős része angol nyelvű. A több országból érkezett előadókkal és kiállítókkal is angolul lehet – viszont nagyon is érdemes – személyesen is kapcsolatba lépni.

 

DSCN1909


Az idei esemény a barátságos, közvetlen hangulat és a jól szervezett lebonyolítás tekintetében nem tett többet, csak követte az előző évek bevált hagyományait. A rendezvény látogatóit köszöntő Péter Attila egy mondatára utalunk vissza befejezésül: az NIDays-t „a” legjelentősebb hazai méréstechnikai konferenciának nevezte, nem pedig a „kötelező” álszerénységgel „az egyiknek” ezek közül – és erre minden alapja megvolt.

 

Szerző: Tóth Ferenc