Skip to main content

National Instruments: 5G MIMO alkalmazási keretrendszer prototípus-fejlesztésekhez

Megjelent: 2016. október 04.

keretes abraA National Instruments (NI) bejelentette a világ első MIMO[1] alkalmazási keretrendszerét. Az NI szoftverrádiós egységével együtt használt referenciaszoftver jól dokumentált, átkonfigurálható, paraméterezett, LabVIEW forráskódban írt fizikai réteget alkot, amely alkalmas mind hagyományos, mind masszív MIMO prototípusok építésére.

 

 

A MIMO alkalmazási keretrendszerben a rádiórendszerek tervezői olyan algoritmusokat fejleszthetnek és olyan egyedi szellemi termékeket értékelhetnek ki, amelyekkel megoldhatják a valós környezetek többfelhasználós MIMO alkalmazásainak számos gyakorlati problémáját. Az NI USRP RIO- és NI PXI platformon használt, 4-ről 12 antennásra bővíthető MIMO-keretrendszer minimális rendszerintegrálási és tervezési munkával teszi lehetővé akár kisméretű, akár nagy antennarendszerek létrehozását. A kutatók a külön konfigurálást nem igénylő, használatra kész rendszerrel azonnal végezhetnek masszív MIMO kísérleteket, és más rendszerekhez képest töredék idő alatt beépíthetik saját egyedi jelfeldolgozási algoritmusaikat. Mindez felgyorsítja a tervezési folyamat egészét az 5G-s rendszerek kifejlesztséért rohamtempóban folyó munkájában.
A Bristoli Egyetem kutatói, akik az NI „RF/Communications Lead User Program” (Haladó szintű RF-kommunikációs rendszerhasználói program) keretében az NI rugalmas prototípus-fejlesztési platformja segítségével végeztek 5G-kutatást, a közelmúltban – a Lundi Egyetemmel – közösen bejelentették, hogy a mai 4G hálózatokénál 22-szer nagyobb, világrekordnak számító spektrális hatásfokot értek el.

 

keretes abra


„Az NI MIMO-platformja nélkülözhetetlen volt a masszív MIMO-kutatásunk elvégzéséhez” – jelentette ki Andrew Nix professzor, a Bristoli Egyetem CSN csoportjának vezetője és a Műszaki Kar dékánja. „Az NI MIMO alkalmazási keretrendszerének köszönhetően csoportunk már egy előrehaladott szintről kezdhette a munkát, és a szoftver, illetve a modulok közötti tökéletes együttműködés következtében gyorsan áttérhettünk az elméletről a tényleges prototípus kifejlesztésére. A munkával bebizonyítottuk, hogy a spektrális hatásfok terén világrekordokat beállító masszív MIMO az 5G-technológia egyik esélyes jelöltje.”
A masszív MIMO alkalmazási keretrendszerről további információk a következő honlapon találhatók: www.ni.com/sdr/mimo

 

 

 


[1]MIMO: Multiple In – Multiple Out, több bemenetű és kimenetű rendszer, rádióelektronikai vonatkozásban olyan rádiókommunikáció, amely több, független adatszekvenciát küld egyidejűleg ugyanazon a rádiócsatornán a többutas terjedés kihasználásával – A szerk. megj.)

 

(forrás: National Instruments sajtóközlemény)


Még több National Instruments