Skip to main content

Nagy frekvencia - kis tartályokhoz

Megjelent: 2016. október 06.

Fig 1 FA Pharmaceuticals VEGAPULS 64 Antenna Euro webA páratlan fókuszálású VEGAPULS64 szintmérő radar kiterjeszti a vegyipari folyamatirányítás lehetőségeit


A kisméretű vegyipari reaktortartályokban a folyamatirányítás szintmérési igényének meg-valósítására is kevés a hely. Ha a számos előnnyel rendelkező radaros technológiát használjuk, számolni kell a tartály faláról és belső szerelvényeiről visszaverődő radarhullámok zavaró hatásával. Ez annál kisebb, minél keskenyebb a sugárkúp, amelyhez pedig kedvező a nagy üzemi frekvencia. E téren lépett nagyot a közelmúltban a radaros szintmérő-specialista VEGA cég a 80 GHz-es tartomány használatba vételével.

A vegyipar aktuális trendjei az egyre kisebb, specializált batch-méretek felé mutatnak. Ennek egyik következménye a csökkentett térfogatú tartályok, reaktorok alkalmazása is. A mérnököknek gyakran kell megküzdeniük a kísérleti, félüzemi rendszereknek azzal a problémájával is, hogy egyre kisebb térfogatú tartályokban kell radaros szintmérést megvalósítani. Különösképpen az olyan tényezők okoznak nehézségeket, mint a szintérzékelő radar holtzónájának terjedelme, a műszer (ezen belül elsősorban az antenna) mérete, valamint a szintmérés bizonytalansága a majdnem üres tartályban. Emiatt a vegyipari szakemberek gyakran kényszerülnek inkább súly- vagy nyomásmérésen alapuló anyagmennyiség-mérésre hagyatkozni, amelyek viszont más típusú, sajátos problémákat vetnek fel.

Az első 80 GHz-es radar folyadékszint mérésére

A radaros szintmérés fejlesztésében élen járó VEGA cég új, VEGAPULS 64 jelű folyadékos szintmérője az első a világon, amely 80 GHz-es vivőfrekvenciát használ. Mivel a szükséges antennaméret a vivőfrekvencia növekedtével csökken, a 80 GHz-es frekvencia olyan kisméretű antenna használatát teszi lehetővé, amely már közvetlenül a folyamatcsatlakozásba integrálható. Mivel az antenna egyáltalán nem nyúlik be a tartály belső terébe, a legmagasabb mérhető folyadékszint egészen a folyamatcsatlakozás és a tartály találkozásának szintjéig emelkedhet. Ez növeli a technológiai rugalmasságot, mivel gyakorlatilag a teljes tartálytérfogat kihasználhatóvá válik.

Fig 1 FA Pharmaceuticals VEGAPULS 64 Antenna Euro web

 A VEGAPULS 64 radaros folyadékszintmérő legkisebb antennája nem nagyobb egy egyeurós pénzérménél, ezért az új mérőeszköz ideálisan alkalmazható kisméretű tartályokban

Nagy frekvencia – jobban fókuszálható radarsugár

A nagy vivőfrekvencia kedvező tulajdonsága az is, hogy a kibocsátott elektromágneses hullám ezzel a kisméretű anetennával is igen jól fókuszálható. Ha például az antenna átmérője 80 mm, a kibocsátott sugár kúpszöge csupán 3 szögfok, lényegesen könnyebb olyan szintmérési „útvonalat” találni, amelyet nem zavarnak a tartály belső szerelvényei – tipikusan a fűtő-hűtőspirálok vagy keverők.
A VEGAPULS 64 újabb előnye az eddigieknél nagyobb dinamikatartomány is. Ennek eredménye a kisebb a mérési bizonytalanság, amelyet a felrakódások, a kondenzáció, a habosodás vagy az örvénylő folyadékfelület okozhat.

A radartechnológia előnyei más szintmérési módszerekkel szemben

Az elmúlt években az érintésmentes mérést lehetővé tevő radaros szintmérés számos alkalmazásra talált a vegyiparban, és az alkalmazások száma továbbra is rohamosan növekszik. A radartechnológia nagy előnye, hogy érzéketlen olyan folyamatparaméterekre, mint a hőmérséklet, a nyomás és a sűrűség. A VEGAPULS 64 ezeket a kedvező tulajdonságokat párosítja az eddig példátlanul nagy, 80 GHz-es vivőfrekvencia sajátos előnyeivel, és ezekkel olyan alkalmazásokban is lehetővé teszi a folyadékszint nagy pontosságú és a tartály teljes töltöttségtartományára kiterjedő mérését, ahol eddig a folyamat vagy a berendezés szerkezeti tulajdonságai ezt nem tették lehetővé.
Az érdekődők a www.vega.com/radar honlapon találnak részletesebb tájékoztatást a radaros mérési elvű szintmérésről.
A VEGAPULS 64-et és a VEGA többi termékét Magyarországon a DATCON Ipari Elektronikai Kft. forgalmazza.

 

DATCON Ipari Elektronikai Kft.

1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. épület
Tel.: +36 1 460 1000, fax: +36 1 460 1001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., web: www.datcon.hu

Még több VEGA