Skip to main content

Murrelektronik-újdonságok az ipari csatlakozástechnikában

Megjelent: 2016. november 03.

3abraA csatlakozók elvileg a villamos, az elektronikai és az informatikai berendezések legegyszerűbb alkatrészei: csupán vezetékek bontható kontaktusát kell megvalósítaniuk. A valóságos világ környezetében működő csatlakozók azonban, ahol környezeti behatások, megbízhatósági és biztonsági követelmények merülnek fel, és a gyors, kényelmes és biztonságos szereléshez, sőt a gyárthatósághoz is ragaszkodunk, gyakran meglepően kifinomult mérnöki konstrukciókként jelennek meg. 

Szervomotorok egyszerű és tömített csatlakoztatása M23 csatlakozókkal

A Murrelektronik évtizedek óta a legkiválóbb minőségben gyárt M8- és M12-csatlakozókat a szenzor-aktor eszközök szintjéhez. Az e területen szerzett know-how szolgáltatta az alapot az M23-csatlakozó fejlesztéséhez és gyártásához, amelynek fő alkalmazási területe a szervovezérlők és szervomotorok közötti interfész (1. ábra). Ehhez a csatlakozástípushoz korábban számos külön komponensből álló megoldást kellett összeszerelni – azonban a csatlakozás gyors létrehozására, illetve oldására, valamint a csatlakozó védettségére vonatkozó jelenkori követelmények ma már nem elégíthetők ki az elavult módszerrel. Aki a Murrelektronik előszerelt M23-kábeleit használja narancs (tápkábel) vagy zöld (jelvezeték) színű kábelköpenyben, biztos lehet abban, hogy a csatlakozók tökéletes csatlakoztatást garantálnak. Különösen fontos a beépített rezgésvédelem, ami gondoskodik arról, hogy a dugaszoló a legerősebb vibrációnál is biztosan rögzített maradjon – utánhúzás és huzalozási ráfordítás nélkül. A praktikus kulcsfelület a szerelést – alkalmas nyomatékszerszám használatával – egyszerű feladattá teszi.

 

1abra

1. ábra


A Murrelektronik M23-programjában újdonságot jelentenek a nyolcpólusú változatok, amelyek segítségével a nagyteljesítményű meghajtások és szervomotorok csatlakoztatása is problémamentesen megoldható. A Murrelektronik összes M23-változatára általánosan érvényes, hogy EMI-zavarsugárzás a résmentes, 360°-ban zárt védőárnyékolás révén csak minimális mértékben keletkezik. A külső kontúron lévő jelzőnyíl praktikus segítség a szereléshez. A Murrelektronik M23-as hajtáskábelek további előnyös pontjai a bordástömlős csatlakozó, a Siemens minőségi követelményeinek megfelelő, kiváló kábelek, valamint az olajiparban használatos, kiemelkedő tömítettséget biztosító anyagok.
A Murrelektronik a felhasználói igényhez igazodóan, 10 cm-es hosszúságlépcsőkben gyárt készre szerelt kábeleket is (lásd keretes írásunkat), akár már 1 darabtól kezdve.

 

 

Csúcsminőségű kábelek

  • lángbiztos, halogénmentes, olaj- és vegyszerálló,

  • VDE-, CSA- és UL-tanúsítvánnyal rendelkezik

  • Hőmérséklet-tartomány: ‑35…+70 °C,

  • 5 millió váltakozó irányú hajlítási ciklusra vizsgálva,

  • gyorsulás: 50 m/s²,

  • minimális hajlítási sugár: a külső átmérő 7-szerese,

  • MC800+ ekvivalens.

 
Modlink MSDD: kis alkatrész – nagy haszon

A Murrelektronik Modlink MSDD előlapi interfészei a rendszerüzemeltetők számára egyszerű és biztonságos hozzáférést tesznek lehetővé a vezérléshez – a kapcsolószekrény ajtajának kinyitása nélkül. A csatlakozóaljzatok és adatcsatlakozók széles választéka nagyfokú rugalmasságot kínál, a különböző rendszerek szerinti tanúsítványoknak köszönhetően pedig a rendszer az egész világon használható.
A vezérlések szoftverét gyakran hozzá kell igazítani az aktuális folyamatokhoz. Ehhez laptopot vagy diagnosztikai eszközöket kell csatlakoztatni a vezérléshez. Erre gyakran csak nyitott kapcsolószekrény mellett van lehetőség, ami időigényes, ezért pénzben is kifejezhető veszteséget okoz. Ha a működő rendszeren kell módosításokat végezni, előfordul, hogy a szerviztechnikusok „ideiglenes kábelezéshez” folyamodnak, ami természetesen hibák lehetőségét hordozza magában, és csak szükségmegoldásnak tekinthető.
Mindez elkerülhető a Modlink MSDD előlapi interfésszel. Ez moduláris rendszerként épül fel: a fémből vagy műanyagból készült, standardizált egyes vagy kettős keret a kapcsolószekrény házába integrálható. A keretekbe több, mint 170 féle, az adott országban használt csatlakozóaljzatot és adatinterfészt (pl. SUB-D, RJ45, USB) tartalmazó betét illeszthető be. Bárhol is legyen a kapcsolószekrény – Kínában, Kanadában, Franciaországban vagy más országban – a Murrelektronik rendelkezik a megfelelő megoldással.
Ennek a rendkívül széles választéknak köszönhetően több, mint 100 ezer kombinációs lehetőség áll rendelkezésre. Minden egyes keretben legalább egy országspecifikus hálózati csatlakozóaljzat és adatkommunikációs csatlakozó helyezhető el. Ha az adott alkalmazáshoz több csatlakozóaljzatra és interfészre van szükség, akkor a kettős keret jelenti a megfelelő megoldást. A Modlink MSDD magas, IP65-szintű védettsége teszi lehetővé, hogy az előlapi interfészek zord körülmények között is biztonsággal alkalmazhatók legyenek. Az elektromágneses összeférhetőségi (EMC) követelmények teljesítéséről árnyékolólemezek gondoskodnak.
Ipari környezetben a szabvány előírásai szerint 20 A áramerősségig hibaáramvédő szerkezeteket (RDC) kell alkalmazni, ezért a Modlink MSDD-interfészbe a kereskedelemben megszokott, 2 pólusú megszakító integrálható. Ennek köszönhetően egy hiba előfordulása után a megszakító egyszerűen visszakapcsolható. Adatkommunikáció céljára a keret a konkrét igénynek megfelelően USB-A- vagy RJ45-csatlakozóval szerelhető fel. Ezáltal egy teljes körű, védett áramcsatlakozással ellátott programozói interfész jön létre, ami egyedülálló megoldás a piacon (2. ábra).

 

2abra 2

2. ábra


A rendszer nemzetközi alkalmazása szempontjából különösen fontosak a különböző szabványok szerinti tanúsítványok. A kapcsolószekrényeknél már jól ismert kéttollú, kulcsos zárású Modlink MSDD előlapi interfészek rendelkeznek a független UL-szervezet által kiadott cURus-tanúsítvánnyal. A különböző változatokra vonatkozó engedély ún. szerkezeti jóváhagyásnak minősül, azaz az egyedi konfigurációjú kialakítások automatikusan „öröklik” a cURus-tanúsítványt.

Modlink Vario Square – elég egyetlen mozdulat

Az energia-, jel- és adatkapcsolattal rendelkező géprészek fel- és leszerelésekor néha számos csatlakozót is működtetni kell, ami időigényes, és szerencsétlen esetben még el is téveszthető. A Modlink Vario Square csatlakozórendszerrel a gépalkatrészek összekapcsolása most egészen egyszerűen történik. A Murrelektronik klasszikus, szögletes dugóscsatlakozó-formátumú praktikus adatcsatlakozója segítségével elég egyetlen mozdulat a pneumatika, a folyadék, a villamosenergia, a jel- és adatpontok össze- és szétcsatlakoztatására. A pneumatikus és hidraulikus vezetékek akár nyomás alatt is lehetnek, a csatlakozás mégis megbízható és cseppmentes. Az adatcsatlakozókat főleg olyan gépekben és berendezésekben alkalmazzák, amelyekben az egyes elemek, például a kapcsolószekrény, bármely alkatrész vagy szerszám közötti kapcsolatot gyakran kell oldani és zárni. A Modlink Vario Square (3. ábra) könnyen kezelhető gyorsreteszelő rendszere ilyenkor jelentős időmegtakarítást tesz lehetővé a csatlakozások létesítésének és bontásának gyorsasága révén. A kábelösszefogást is szolgáló fogantyú öt különböző pozícióban rögzíthető, ahogy az adott alkalmazáshoz éppen előnyös.

 

3abra

3. ábra


A Modlink Vario Square egység nyolc csatlakozó számára ad elegendő helyet, amelyeket – a magasfokú modularitásuk miatt – az alkalmazástól függően pneumatikához, folyadékhoz és energiához is lehet használni. Energiaátvitelre a Murrelektronik alkalmas csatlakozótartozékokat kínál M12-kábelekkel, igény szerint különböző pólusszámokkal és kódolásokkal. A teljesen fémből készült ház révén a Modlink Vario Square alkalmas a zord ipari környezetben történő felhasználásra is.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

Még több Murrelektronik