Skip to main content

Mozgatási folyamatok automatizálásának egyszerűsítése

Megjelent: 2019. március 13.

lid igusÚj D3 dryve és továbbfejlesztett D1 dryve igus motorvezérlő rendszerek a lineáris tengelyek gyors és komplex vezérléséért

 

 

 

 

 

 

Az igus által kifejlesztett költséghatékony és könnyen használható D3 dryve vezérlőrendszer teljesen szoftver- és számítógépmentesen irányítja a lineáris rendszereket. Emellett a cég a léptetőmotorokkal, valamint az egyenáramú és EC/BLDC motorokkal használható D1 dryve vezérlőrendszerét is továbbfejlesztette, amely böngészőn keresztül, intuitív módon vezérelhető, és így az összetettebb lineáris tengelyelmozdulások valós idejű változtatását is lehetővé teszi.

 

Az igus a drylin terméktartományában több éve kínál kenésmentes lineáris tengelyeket léptető- és egyenáramú motorokkal. Ezek a „drylin E” motorizált tengelyek azonnal beszerelhető formában, különféle méretekben kaphatók, így a felhasználók könnyen alkalmazhatják őket egytengelyes- vagy állványszerkezetben, például formátum- vagy magasságbeállításhoz, illetve „pick-and-place” – felszedő-lerakó alkalmazásokhoz. A tengelyek könnyű vezérléséhez és működtetéséhez egyszerű mozgások esetében az igus az új D3 dryve motorvezérlő rendszerét kínálja, míg a cég továbbfejlesztett D1 dryve megoldása az összetettebb lineáris tengelymozgatási folyamatokat megkövetelő feladatok esetében biztosítja a programozás nélküli automatizálást.

 

igus

 

Gyors beállítás, közvetlen automatizálás – igus D3 dryve

Az új D3 dryve vezérlőrendszer minden hagyományos egyenáramú motorhoz használható. Beüzemeléséhez elegendő, ha a felhasználó egyszerűen csatlakozik a 24 V-os tápellátásra, majd a DiP-kapcsolóval parametrizálja a működési módot, a végállási kikapcsolást, a gyorsítást és a motort. A sebesség forgatható kapcsolóval állítható be. Az áramerősség korlátozása csavarhúzó használatával állítható be egy másik kapcsolóval. Néhány egyszerű lépést követően a vezérlőrendszer működésbe is helyezhető.
A LED-kijelző különböző színjelzésekkel jeleníti meg a vezérlőrendszer aktuális állapotát. A D3 dryve másik előnye a költséghatékonysága. A motorvezérlő rendszer 120 eurós árának eredményeként a kis- és középvállalatok is használhatják a gépesített lineáris tengelyeket, programozási ismeretek nélkül. Az új D3 dryve vezérlőrendszer alkalmazási területeinek sorába tartozik a bútoripar, a rendszer használható konyhai hosszabbító munkalapokban vagy akár ablakok zárására.

 

2igus

Az egyszerűtől az összetettig: a motorizált lineáris tengelyek könnyen és programozás nélkül automatizálhatók a D3 és D1 dryve vezérlőrendszerekkel (Forrás: igus GmbH)

 

igus D1 dryve – új intuitív interfész komplex vezérlőrendszerek számára

Összetettebb feladatoknál – például lineáris robotok vezérlése esetében – a felhasználók a léptetőmotorok, EC/BLDV és egyenáramú motorok vezérlésére szolgáló, új intuitív interfésszel rendelkező D1 dryve vezérlőrendszert vehetik igénybe, amely egyszerűen webböngészőn keresztül működtethető számítógépről, táblagépről vagy akár okostelefonról is.
Az egyértelmű kezelőfelület segíti a felhasználót a helyes parametrizálás elvégzésében. „A motorhajtású tengely és az új D1 dryve vezérlőrendszer felállítása csupán néhány percet vesz igénybe” – magyarázza Rene Erdmann, az igus drylin E drive technológiai részlegének vezetője. – „Ezt követően a webböngészőn keresztül az értékek módosíthatók vagy egyszerűen hozzáadhatók további, közbenső lépések.” A gyors üzembe helyezés és a felhasználóbarát működés mellett a D1 dryve egyedi előnye a vezérlőrendszer hálózatba kapcsolási képességében rejlik. A vezérlőrendszert úgy alakították ki, hogy az helytakarékos, valamint könnyen felszerelhető legyen a kapcsolószekrények felső (DIN) kalapsínjére. Ezt követően az egység WLAN routeren keresztül csatlakoztatható, így a rendszer vezeték nélküli kapcsolattal vezérelhető. A beépített webkiszolgáló nem igényel további szoftvereket az eszközön, valamint nincs szükség további tárhelyre vagy egyebekre. Ez azt jelenti, hogy a felhasználónak nem kell telepíteni mást, és további járulékos költségek sem merülnek fel. Leendő vásárlói számára az igus online szimulációt biztosít a www.igus.eu/dryve weboldalon, hogy az érdeklődők tesztelhessék a D1 dryve vezérlőrendszert és személyesen győződhessenek meg annak előnyeiről. A gyártó másik szolgáltatása a YouTube-on elérhető igus Learning Channel oktatócsatorna, amely rövid videókkal segíti a felhasználót a gyors és egyszerű telepítésben, valamint a D1 és D3 dryve motorvezérlő rendszerek parametrizálásában.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

Még több igus®