Skip to main content

Minden autóipari rádiókommunikációs rendszerhez kínál méréstechnikai megoldást a Rohde & Schwarz

Megjelent: 2018. október 10.

lidA fejlett vezetéstámogató rendszerek (ADAS) megjelenését követően egyre több járművet szerelnek fel kritikus helyzetek kezelését segítő radarérzékelőkkel. A Rohde & Schwarz radartechnikai mérőelrendezéseivel a különféle radarrendszereket tesztelhetik, illetve azok minőségét ellenőrizhetik a fejlesztők és a gyártástechnikai mérnökök.

 

 

A szakkiállításokon az alábbi, újszerű megoldásokat tartalmazó radarvizsgáló elrendezésekkel jelenik meg a Rohde & Schwarz cég:

  • Új, egyedülálló, R&S®QAR típusú képalkotó rendszer, amellyel másodpercek alatt megbízhatóan térképezhető fel radarok radom-burkolatának áteresztőképessége a hely függvényében

  • Az új fejlesztésű, R&S®AREG100A típusú radarreflexió-generátor és az R&S®ATS1500A típusú árnyékoló kamra alkotta, kifejezetten autóradarok vizsgálatához tervezett összeállítás, amellyel gyorsan, megbízhatóan és precízen tesztelhetők az autóradarok a gyártási folyamatok végén

  • Az R&S®FSW85 típusú műszerre épülő, szélessávú, 85 GHz-ig terjedő jel- és spektrumanalízis

  • Az ARTS9510C típusú autóradar-tesztelő berendezés segítségével megvalósított, fejlesztési fázisban alkalmazható, dinamikusan változó körülmények szimulálására épülő, sokrétű radartesztelő összeállítás

 

QAR 49296 01

 

Járművek Ethernet-felületének vizsgálata

A vezetéstámogató és a járműfedélzeti szórakoztató-informatikai rendszerek lényegesen nagyobb átviteli sávszélességet igényelnek, mint amit a hagyományos, autókba épített buszrendszerek – például CAN – biztosítani képesek. A prémiumkategóriás járművekben már megjelent az autóipari Ethernet. A Rohde & Schwarz®100BASE-T1 és 1000BASE-T1 változatú járműfedélzeti Ethernet-illesztők minősítésére szolgáló elrendezést állított ki: egy R&S®RTO2000 sorozatú oszcilloszkóp és egy R&S®ZND típusú hálózatanalizátor segítségével a gyártók mind a fejlesztések, mind a típusvizsgálatok során tesztelhetik és értékelhetik az elektronikus vezérlőegységeik (ECU) működését.
A fentieken túlmenően a Rohde & Schwarz bemutatta, hogy oszcilloszkópjainak indító-(trigger) és dekódoló funkcióit kihasználva milyen módon végezhető hibakeresés 100BASE-T1 egységeken, és hogyan optimalizálható ezek működése. Ha pedig vezetés közben kell vizsgálatokat végrehajtani, az R&S®Scope Rider elnevezésű kézi oszcilloszkóp áll a fejlesztők rendelkezésére.

 

RTO2000 49196 01

 

Járművek hálózati kommunikációja (V2X) és eCall

A járművek és tetszőleges külső egységek közötti kommunikáció (V2X) meghatározó szerepet játszik az önjáró autók fejlesztésében – e tekintetben pedig a cellás mobiltelefon-rendszerek kerülnek előtérbe. A szakkiállításokon a Rohde & Schwarz standjánál az érdeklődők megtekinthetik az iparág első olyan protokoll- és alkalmazástesztelő összeállítását, amelyet az R&S®CMW500 típusú, szélessávú rádiókommunikációs tesztelőműszerre építve a 3GPP testület által szabványosított járművek közötti, cellás rendszerű kommunikáció (V2V) vizsgálatához dolgoztak ki.
Míg a 2018. március 31. óta kötelezően járművekbe építendő vészhívó rendszer, az eCall első generációja GSM-átvitelt alkalmaz, az újgenerációs változata már LTE-vel (Long Term Evolution) fog kommunikálni. A Rohde & Schwarz tovább bővítette a már bevált, szintén az R&S®CMW500 típusú berendezésre épülő eCall mérőrendszerét, amellyel így már most is végezhetők újgenerációs eCall (Next Generation eCall –NGeCall) vizsgálatok. Az ATE 2018 szakkiállításon a Rohde & Schwarz már bemutatta LTE-alapú NGeCall szerinti tesztek elvégzésére alkalmas elrendezését, amelyet az előbb említett, hálózatemulátor szerepét betöltő, R&S®CMW500 típusú, szélessávú rádiókommunikációs tesztelőműszer és egy azzal összeépített IMS-kiszolgáló (szerver) alkot.
A Rohde & Schwarz autóradarokkal kapcsolatos, jelenlegi kínálatáról a következő weboldal tartalmaz további információkat: www.rohde-schwarz.com/ad/press/automotive

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47–49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

 

Még több Rohde & Schwarz