Skip to main content

Mesterséges intelligencia és automatizálás

Megjelent: 2023. október 24.

igus lidA németországi Low Cost Automation akadálymentes belépést kínál a robotkorszakba a kkv-knak is

Szinte mindenki, még az informatikusok is csodálkoznak, milyen gyorsan fejlődik az automatizálás, beleértve a mesterséges intelligenciát is. Új ötletek kerülnek kidolgozásra az intelligens gyárakkal kapcsolatban. Sok hagyományos kkv-t azonban sajnos az a veszély fenyeget, hogy nem tudja követni a változásokat, de a Low Cost Automation azonnali segítségével elkerülhető, hogy lemaradjanak a hajóról.

 

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint egyre több robot végez munkát a gyárakban. A globális állomány 2022-ben új rekordot ért el, 3,5 millió robotot, amelynek becsült értéke 15,7 milliárd euró. Ennek ellenére a világ még messze van a gyors növekedéstől – derül ki abból a tanulmányból, amelyet a McKinsey vezetési tanácsadó cég készített nemrég egy nagyszabású szakkiállítás, az automatica 2023 alkalmából. A szerzők úgy látják, hogy a mai gyártási környezetben kevés az olyan gyár, amely az automatizálási szabványokat határozza meg – a mesterséges intelligenciától a digitális ikrekig és az öntanuló robotokig. Különösen a mesterséges intelligencia bizonyult az automatika egyik domináns témájának. A gyors ütemű fejlődés itt az automatizálás új korszakát hirdeti. A tanulmány szerint a gyárak többsége még messze van a digitalizáció és az automatizálás ma ténylegesen lehetséges szintjétől. A gyors változások idején fennáll a veszélye annak, hogy sokan lemaradnak.

 

igus mesterséges intelligencia 1

A robotok globális állománya folyamatosan növekszik. Csak az együttműködő robotok piaci volumene 2030-ra nyolcmilliárd dollárra tehető. Az alacsony költségű igus ReBeL Cobot még a kis- és középvállalkozások számára is könnyű belépést tesz lehetővé az automatizálás korába (Forrás: igus GmbH)

 

Az alacsony költségű automatizálás nagy növekedési potenciállal rendelkező piaci szegmenssé válik

Hogyan tudnak nemcsak a komoly költségvetéssel rendelkező nagyvállalatok, hanem az eddig ezekkel a kérdésekkel kevéssé foglalkozó kis- és középvállalkozások is részt venni a mesterségesintelligencia-alapú automatizálás jövőjében? A kulcsot itt a Low Cost Automation, az olcsó és kisigényű automatizálási megoldások jelentik. Ebben a piaci szegmensben hatalmas növekedési volumen rejtőzik. Az utóbbi években egyre több Low Cost Automation szolgáltató lépett be a piacra, amelyek a klasszikus ipari robotok árának töredékéért kínálnak robotokat. Webshopokat használnak, amelyek lehetővé teszik a megoldás néhány kattintással történő konfigurálását – drága integrátorok nélkül. Az úgynevezett no-code technológiának köszönhetően pedig a robotok akár olyan egyszerűen is vezérelhetők, mint egy számítógépes játék. A Nemzetközi Robotikai Szövetség számai azt mutatják, hogy ezek a fontos tényezők könnyen beállíthatók, sőt azt mutatják, hogy egy robotalkalmazás programozása és integrálása jelenleg a teljes költség akár 70%-át is kiteszi.

 

igus mesterséges intelligencia 2

Az RBTX online piactéren több mint 400 költséghatékony, azonnal használható robotmegoldás található, amelyek forradalmasítják a munkakörnyezetet, a gyárban működő gépektől kezdve a fánkszedésen át a pontos adagolásig (Forrás: igus GmbH)

 

RBTX.com: olcsó robotalkatrészek különböző gyártóktól, egyetlen forrásból, ár- és kompatibilitási garanciával

Az igus GmbH az olcsó automatizálás egyik jelentős szerepet vállaló szolgáltatója. A kölni székhelyű műanyagipari vállalat azért, hogy a kkv-k beléphessenek az automatizálás korába, versenyképes áron épít robotokat. A ReBeL például mindössze 4970 euróba kerül Németországban. A „made in Cologne” kobot szinte teljes egészében nagy teljesítményű műanyagból készül, és olyan alkalmazásokhoz használható, mint például az ipari gépek be- és kirakodása, vagy a sör kiszolgálása a szervizben. Annak érdekében, hogy az érdeklődők megtalálják az alkalmazásuknak és költségvetésüknek leginkább megfelelő automatizálási megoldást, az igus létrehozta az RBTX.com weboldalt. Az online piactér az olcsó robotika gyártóit és felhasználóit hozza össze. Jelenleg több mint 100 partner kínálja itt termékeit. Egy online eszköz lehetővé teszi a robotok, gépvázak, megfogók, szállítószalagok stb. kombinálását, sőt a mozgás tesztelését is – nagyon egyszerűen, a számítógépen lévő 3D modellbe húzással és áthúzással. A jövőben ezek a funkciók a virtuális valóságban is elérhetők lesznek. Az igus már létrehozta ehhez a saját metaverzumát – az iguversumot, amihez nem szükséges programozási tudás.

 

A megoldások 95%-a 12 000 eurónál kisebb beruházással jár

„Az RBTX.com-on már több ezer kkv valósított meg automatizálási megoldásokat a világ minden tájáról – a földigiliszta-farmtól a fánkot csomagoló pékig” – mondja Alexander Mühlens, az igus alacsony költségű automatizálási üzletágának vezetője. – „A több mint 400 megoldás 95%-a 12 000 eurónál kisebb beruházással jár. Az RBTX bevezetése óta egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk. A platform több alacsony költségű megoldást kínál, mint bármely más, általunk ismert platform. Mostanra több mint 2500 projekthez nyújtottunk tanácsadást, és több ezer robotot küldtünk a világpiacra. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy nem minden feladat automatizálható alacsony költségű robotikával – különösen, ha nagyon nehéz terheket kell mozgatni, vagy rendkívüli pontosságra van szükség. A munkafolyamatok széles köre azonban ma már költséghatékonyan automatizálható. A középvállalkozások mellett a nagyvállalatok is használják a platformot. Minden egyes megtakarított vagy gyorsan amortizálódó euró számít. Az RBTX előnye, hogy a felhasználók egy forrásból, különböző gyártók olcsó robotkomponenseit kapják meg – mindig ár- és kompatibilitási garanciával. A szolgáltatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy új célcsoportokat és értékesítési csatornákat nyissanak meg termékeikkel, ami mindenki számára előnyös helyzetet teremt.”

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221