Skip to main content

Mesterséges intelligencia az automatizálásban

Megjelent: 2023. november 03.

ifm lidA mesterséges intelligencia (AI) a gépek emberhez hasonló képességeit jelenti, mint például a tervezés, a kreativitás, az érvelés és a tanulás.

 

 

 

Lehetővé teszi a technika számára, hogy érzékelje környezetét, foglalkozzon az észlelt dolgokkal, problémákat oldjon meg, és megtervezze a lépéseit egy bizonyos konkrét cél elérésének érdekében. A számítógép nemcsak (már előkészített vagy az érzékelőin, például kameráján keresztül összegyűjtött) adatokat fogad, hanem fel is dolgozza őket és képes reagálni rájuk.
Ezek a rendszerek képesek viselkedésük bizonyos fokú módosítására is, a korábbi lépéseik hatásainak elemzésével és önálló munkával.

 

ifm moneo DataScience Toolbox

moneo DataScience Toolbox

 

Moneo SmartLimitWatcher

A SmartLimitWatcher az első olyan eszköz a moneo Data Sicence Toolbox keretében, ami már képes a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat kínálni a felhasználóknak. A kritikus folyamatváltozók állandó ellenőrzésével a termelés minősége és a berendezés állapota folyamatosan biztonságban van. A célváltozók bármilyen jellegű rendellenességeit már a korai szakaszban, automatikusan felismeri a rendszer.

 

ifm moneo smartlimitwatcher moodshot

moneo SmartLimitWatcher

 
A múltbeli adatokat elemezve kerül beállításra a SmartLimitWatcher, ami az előre jelzett célértékek állandó és megbízható összehasonlítását teszi lehetővé. A célváltozókra vonatkozó dinamikus várakozási tartomány kiegészítő számításának hatására a folyamatos értékelés és az eltérések automatikus megjelenítése azonnal látható a rendszerben.
A statikus folyamatérték-felügyelettel ellentétben a dinamikus határérték-felügyeletnél a határértékek a gép vagy a rendszer aktuális folyamatállapotától függnek. A gépek vagy berendezések folyamatállapotát a segédváltozók segítségével mutatja ki a SmartLimitWatcher, amit egy matematikai modell segítségével számít ki. Bármilyen eltérést észlel a rendszer, automatikusan figyelmezteti vagy riasztja a felhasználót.

 

ifm moneo patternmonitor

moneo PatternMonitor

 
A moneo PatternMonitor a moneo DataScience Toolbox intelligens és szintén AI-alapú eszköze, amely állandó folyamat-ellenőrzést biztosít, és automatikusan azonosítja az anomáliákat az egyes kritikus folyamatértékekben, például az áramlásban, a rezgésben és a hőmérsékletben.
A szoftver „gépi tanulási” algoritmusokat használ, amelyeknek köszönhetően azonnal tud reagálni a folyamatadatok váratlan mintáira. Jelzi az értékingadozási intenzitás növekedését vagy csökkenését, valamint az értékek hirtelen vagy fokozatos növekedését/csökkenését, illetve szintváltozását.
A moneo PatternMonitor egy könnyen kezelhető és különleges szaktudás nélkül is működtethető intelligens felügyeleti AI-eszköz. Kényelmesen és automatizált módon előkészíti az adatokat, és „gépi tanulás” alapján önállóan ellenőrzi azokat.

 

ifm difference static dynamic process monitoring

A statikus és dinamikus folyamatérték-monitorozás különbsége

 
A szoftvernek számos előnye felsorolható, mint például a könnyű kezelhetőség, az AI-nak köszönhető intelligens működés, a folyamatos háttérfelügyelet miatti biztonság, egyéni beállítási lehetőségek, illetve a kényelmes használat.

A témával kapcsolatban felmerült bármely kérdés/kérés esetén az ifm electronik Kft. bármikor áll rendelkezésre.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef9530