Skip to main content

Méret- és összeszerelés-ellenőrzés egyszerűen 3D-ben

Megjelent: 2020. október 08.

sanxo2Felgyorsult világunkban az új termék gyors piacra kerülése létfontosságú. A rugalmas gyártórendszereknek, amelyek ideálisak a kis és közepes darabszámú termékek előállítására sokszor a változó portfóliónak megfelelő termékellenőrzés kihívásaival kell megküzdeniük.
A még mindig általános szemrevételezés – mint minőségellenőrzési módszer – alapvetően egy referenciatermék és egy ellenőrzési protokoll követéséből áll. Ez a „kézi” rendszer azonban magában hordozza a hibázás lehetőségét, illetve a változó minőséget – az egyik MEO-s szigorúbb, mint a másik –, ami ugyancsak nemkívánatos a végeredmény szempontjából.

 

Assembly Compare 3D / Összeszerelés-ellenőrző

A gyorsan változó termékellenőrzési igényt elégíti ki egy 3D-s mérőeszközön alapuló, összességében költséghatékony megoldás, az Assembly Compare 3D. A főleg összeszerelés ellenőrzésére, de méretellenőrzésre is alkalmas megoldás betanítása rendkívül egyszerű. Csak egy referencia-mintadarab, „Mesterdarab” vagy egy CAD modell kell a betanításhoz. A 3D szenzorral egy vagy több oldalról is képet – pontosabban pontfelhőt – készítve, a szoftver a termék pozicionálási pontatlanságait kiküszöbölve a pontokat beforgatja az ideális referenciapozícióba, és kiszámolja a különbségeket. A rendszer ideális a robotos mozgatás kiegészítéseként is, mivel a robot könnyedén tudja a terméket több nézőpontban is megmutatni a szenzornak, illetve szortírozni is képes, ha hibás terméket talál a rendszer.

 

sanxo1

CAD modell

 

sanxo2

Referenciául szolgáló „Mesterdarab”

 

Az Assembly Compare 3D több mérettartományú Pho-Xi szkennert támogat, amivel 205 × 161 mm-től 3,7 × 1,7 m-ig lehet a termékeket ellenőrizni. A szenzorok megbízhatóak és nagyon pontosak. A pont-pont felbontása 0,05 mm-től 0,5 mm-ig terjed. Az egyszerű, jól áttekinthető kezelőfelület és az intuitív „beszédes” ikonok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy kis betanulás után bárki használni tudja a programot. A betanítás időtartama a terméken ellenőrzendő részletek mennyiségétől függően 5-25 perc. A számítógépes program a pontfelhő felbontását skálázhatóvá teszi, ennek köszönhetően a sebesség és a felbontási pontosság optimálisan kiválasztható. Átlagos számítógépen futtatva 1-2 másodperces mérési idővel, célszámítógépen futtatva 0,5 másodperc feldolgozási idővel számolhatunk.

 

sanxo3

A kezelőfelület (egyben)

 

sanxo4

3D-s szkenner


A 3D szkenner lézerfényt alkalmaz a felület beszkenneléséhez, amiből adódóan tökéletesen megbízhatóan, a külső fényekre nem érzékenyen tudja végrehajtani a szkennelést.
Az Assembly Compare 3D az eredményeket a felhasználó számára egyértelműen a képernyőn megjeleníti, piros pontokkal kiemeli a hiányzó vagy többlet-anyagkülönbségeket a beállított limitek figyelembevételével.
A számítógépes program TCP/IP kapcsolaton tud kommunikálni más programokkal, robottal vagy PLC-vel, ezáltal integrálni lehet egy automata gyártósorba.

 

sanxo5

PASS: A csavar a helyén van

 

sanxo6

FAIL: A csavar hiányzik

 

Összegzés

Az Assembly Compare 3D-vel történő ellenőrzés nagy előnye, hogy a kezelése egyszerű, továbbá jelentős mértékben változó fényviszonyok mellett is megbízható döntést tud hozni egy alkatrész megfelelő összeszereltségéről. Bármennyi alkatrész betanítása lehetséges. A hiányzó vagy oda nem illő tárgyakat, a legapróbb különbségeket is észreveszi. Egy robotmanipulátorral összekötve egy nagyobb alkatrészt több szögből részletesen is le tud ellenőrizni, növelve ezzel a döntés megbízhatóságát. A nappali nagy UV-tartományú természetes fény sem befolyásolja a döntés minőségét.

 

Szerző: Tóth Sándor – SANXO-Systems Kft.


SANXO-Systems Finn-Magyar
Méréstechnikai és Automatizálási Kft.
1221 Budapest, Arany J. u. 87/B
Mobil: +36 30 327 11 00
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sanxo.eu