Skip to main content

Megjelent a legújabb generációs USRP RIO szoftverrádió

Megjelent: 2017. május 08.

USRP 2945 and RAID Array NI Announces the Next Generation of USRP RIO Software Defined Radio Solutions for Design A repülés- és űrtechnikai, valamint védelmi- és rádiókommunikációs prototípus-fejlesztésben használt szoftverrádió-család legfrissebb újdonságai

A National Instruments (NI) piacra dobta USRP-2945 típusú, négyvevős szoftverrádióját és USRP-2944 típusú, nagy teljesítőképességű, 2x2-es MIMO-átvitelt alkalmazó szoftverrádiós eszközét. Mindkét berendezés egyedülálló képességekkel bővíti az USRP- (Universal Software Radio Peripheral ― univerzális szoftverrádiós periféria) család lehetőségeit. A családon belül ez a két eszköz rendelkezik a legszélesebb működési sávval, legnagyobb mérési sávszélességgel és legjobb rádiófrekvenciás jellemzőkkel.

 

Az USRP-2945 és USRP-2944 egység az NI szoftverrádiós kínálatába tartozik, melyben kis készülékek és nagy, akár 128 antennás masszív, több be- és kimenetű (Multiple Input, Multiple Output – MIMO) rendszerek is egyaránt megtalálhatók. A sokoldalú szoftverrádiós eszközpark segítségével hatékonyan, egységes munkafolyamatok mentén vezethető át számos különféle rádiófrekvenciás norma szerint működő termék a tervezési fázisból prototípus-fejlesztésbe és a végső megvalósítási szakaszba. Az NI moduljait a LabVIEW szoftver képességeivel párosítva gyorsan fejleszthetők ki valósidejű hírközlő és rádiófrekvenciás vevőrendszerek, valamint új algoritmusok valós körülmények között való kipróbálására szolgáló prototípusok – kihasználva a beépített FPGA és FPGA-programozó eszközök nyújtotta lehetőségeket. Mindezeken túl a szoftverrádiós modulok az NI más egységeivel is kitűnően összepárosíthatók, különleges követelmények kielégítésére alkalmas elrendezéseket alkotva, a modulok nyújtotta rugalmasságnak és az egységes szoftveres eszközkészletnek köszönhetően.

 

USRP 2945 and RAID Array NI Announces the Next Generation of USRP RIO Software Defined Radio Solutions for Design

 

A kifejezetten antennás vételhez és jelanalízishez tervezett, USRP-2945 vevőegység kétfokozatú szuperheterodin felépítésű, ennek köszönhető kiváló szelektivitása, illetve érzékenysége, amely a spektrumelemzési és -megfigyelési, valamint hírszerzési feladatokhoz szükséges. Négy vevőcsatornájával és közösíthető helyi oszcillátoraival az iránymérő alkalmazások terén, az ár/érték arányok tekintetében is új mércét állít fel ez a berendezés.

Szélessávú rádiófrekvenciás kutatásokhoz ajánlja a cég a 2×2-es MIMO-átvitelt biztosító, csatornánként 160 MHz-es sávszélességű, USRP-2944 szoftverrádiós modult. Működési sávja 10 MHz-től 6 GHz-ig terjed, lefedve az LTE-hez és Wi-Fi rendszerek kutatásához kapcsolódó frekvenciákat, beleértve a potenciálisan új spektrális tartományokat is.

„A frekvenciák spektrummegosztási elvek alapján történő felhasználása és kezelése tükrében a kutatók, hatóságok és piaci gyártók számára egyaránt égetően fontos, hogy kedvező árfekvésű eszközök segítségével legyenek képesek a spektrumot minél hatékonyabban letapogatni, befogni és elemezni, pontos helyzetkép kialakítása és ez alapján megfelelő lépések megtételének az érdekében” – nyilatkozta Manuel Uhm, az Ettus Research, a National Instruments egy leányvállalatának marketingigazgatója és a Wireless Innovation Forum igazgatótanácsának elnöke. „Az NI rendelkezik a szoftverrádiók legszélesebb választékával, melyet ezúttal egy szélessávú, sokcsatornás adóvevővel és egy szuperheterodin felépítésű vevővel is bővített. Mindkét berendezés kiváló rádiófrekvenciás jellemzőkkel rendelkezik a kifinomult spektrális kutatásokhoz”

Az USRP-2945 és USRP-2944 típusú egységgel kapcsolatos további információk itt találhatók.

Az NI szoftverrádiós termékei

Az NI által kifejlesztett szoftverrádiós eszközök ― az áramköri modulok és a szoftveres háttér egyedülálló párosítása révén ― a termelékenység fokozását és az innováció felgyorsítását segítik elő. Az NI választékát alkotó szoftverrádiós megoldások, melyek a kisméretű összeállításoktól egészen az összetett, nagy teljesítőképességű rendszerekig terjednek, számos különféle területen alkalmazhatók – többek között spektrumfigyelési, hírszerzési, katonai hírközlési és rádiófrekvenciás kutatási feladatokhoz is. E gazdag termékkínálat sokszínűsége és a belőle fakadó rugalmasság révén mindenki megtalálhatja a céljai lehető leggyorsabb eléréséhez szükséges összeállítást – az FPGA-programozásra szolgáló LabVIEW Communications System Design Suite nevű szoftvertől a nyílt programopciókig, például a National Instruments egy leányvállalata, az Ettus Research által gyártott modulok alkalmazása során. Az NI szoftverrádióival fokozható a termelékenység, gyorsabban érhetők el eredmények, emellett – az NI szerteágazó technológiai ismereteire és kiterjedt alkotói hálózatára támaszkodva – bővíthető, egyedi igényekhez illeszkedő rendszerek állíthatók össze a segítségükkel.

 

USRP 2945 for NI Announces the Next Generation of USRP RIO Software Defined Radio Solutions for Design Prototyp

 

Az Ettus Research,  LabVIEW, National Instruments, NI, ni.com és az USRP a National Instruments védjegye. Minden más említett termék- vagy vállalatnév a megfelelő tulajdonosok védjegye vagy kereskedelmi neve.

 

National Instruments Hungary Kft.

1117 Budapest

Neumann J. u. 1/E 2. em. (Infopark E ép.)

Tel.: +36 1 481 1400

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

hungary.ni.com

Szakmai tanácsadás: 06 80 204 704

Technikai kérdések: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Még több National Instruments