Skip to main content

Megduplázott sávszélesség, szélesebb hibakeresési és elemzési funkciókínálat

Megjelent: 2019. november 13.

rohde lidCsúcskategóriás, 13 GHz-es és 16 GHz-es RTP sorozatú Rohde & Schwarz oszcilloszkópok

Az újfejlesztésű, 13 GHz-es és 16 GHz-es változatoknak köszönhetően, immár 4 GHz és 16 GHz közötti sávszélességgel rendelkező műszerek közül választhatnak a szakemberek a Rohde & Schwarz többrendeltetésű laborműszereinek termékszegmensébe tartozó, kompakt méretű, élvonalbeli R&S® RTP oszcilloszkópsorozatában.

 

A Rohde & Schwarz az új R&S® RTP sorozatú, csúcskategóriás oszcilloszkópokat a legkülönfélébb iparágakban és piaci szegmensekben tevékenykedő elektronikai konstruktőrök számára fejlesztette ki, különös tekintettel az autóiparra, a repüléstechnikai, űr- és védelmi iparra, a gyártóiparra, valamint a távközlési és híradástechnikai iparra. E műszerek kitűnően használhatók beágyazott rendszereken végzett hibakeresésekhez, többek között nagy sebességű adatbuszok (például USB, PCI Express, MIPI vagy DDR-me-móriaillesztő felületek), többcsatornás rádiófrekvenciás (hírközlő vagy radartechnikai) áramkörök, bonyolult energiaellátó egységek, sőt, akár egyszerű vezérlő- vagy programozóbuszok (például I2C vagy SPI) beméréséhez is.

 

rohde2

 

Megnövelt sávszélesség

Az újfejlesztésű, 13 GHz és 16 GHz sávszélességű, R&S® RTP134 és R&S® RTP164 típusnévvel ellátott műszerek 8 GHz-ig négycsatornás, ennél magasabb frekvenciákon pedig „összefésült” kétcsatornás üzemmódban képesek működni. Minden R&S® RTP sorozatú oszcilloszkóp sávszélessége utólagosan kiterjeszthető 16 GHz-ig.
Az új R&S® RTP típusváltozatok a 8 GHz-es készülékekben megtalálható valamennyi funkciót támogatják, beleértve többek között a gyors adatgyűjtést és -feldolgozást, valamint a valósidejű hálózat-visszakompenzálást is. Az élvonalat képviselő, digitális szinkronizáló (trigger) fokozat működését kiterjesztették 16 GHz-ig, a lehető legnagyobb pontosságot nyújtva rendkívül kis amplitúdójú, átmeneti jelek érzékeléséhez is. Az R&S® RTP sorozatú oszcilloszkópok valós időben, hálózat-visszakompenzálással kinyert jelekre is képesek szinkronizálni (triggerelni), minden egyéb szinkronizálási lehetőség (például impulzusszélességre, beállási és tartási időre, tranziensre, stb. történő indítás) mellett, a műszerek teljes sávszélességében.
A közvetlenül a valósidejű hálózat-visszakompenzáló blokk után beépített, új matematikai modul a nagy sebességű szimmetrikus jeleken végzett hibakereséseket rendkívül hatékonyan támogatja, emellett a begyűjtött adatok feldolgozásához és szinkronizálási (trigger) műveletekhez egyaránt használható. Segítségével bármely két jelalak összegezhető vagy kivonható egymásból, sőt, invertálás és közös módusú jelműveletek is végezhetők vele.

 

rohde

 

Hatékony hibakeresési és elemzési funkciók

Az R&S® RTP sorozatú oszcilloszkópokkal immár 16 Gbit/s adatsebességig terjedően elemezhetők nagy sebességű, soros adatbuszok, kihasználva többek között az R&S® RTPK140 és K141 jelű, soros adatmintákra szinkronizáló opciók lehetőségeit is. Ezek közé tartozik a céláramkörös órajel-visszaállító (CDR) fokozat, amely az adatfolyamba ágyazott órajelet nyeri ki, alapjelet szolgáltatva a szinkronizáláshoz (triggereléshez). A szinkronizálóegység legfeljebb 160 bit hosszú adatminta kezelésére képes, emellett többféle, például 8B/10B vagy 128B/132B dekódolási mechanizmust is támogat. Az adatfolyamba ágyazott órajel segítségével megjelenített, jelépségvizsgálatokra szolgáló szemábrák révén pillanatok alatt konkrét mérési eredményekhez juthatunk, a leggyorsabb toleranciasávos és hisztogramos elemzéssel támogatva.
Az R&S® RTP sorozatú oszcilloszkópokkal DDR4, DDR4L és LPDDR4 szabványú dinamikus memóriák illesztőfelületén is végezhetők hibaelhárítási mérések, illetve megfelelőségi vizsgálatok. Mindehhez az új, R&S® RTP-K93 jelű opció szükséges, amely többféle funkciót foglal magába: írás/olvasási dekódolást, legfeljebb négy szimbólumra kiterjedő DDR-szemábra megjelenítést, valamint a megfelelő JEDEC szabványok szerinti, automatizált megfelelőségi vizsgálatokat. A szintén újfejlesztésű, R&S® RTP-K11 jelű, I/Q-jelfeldolgozási opció segítségével modulált jelek alakíthatók I/Q-adatokká elemzés céljából, valamint elmenthető a jelbefogási memória tartalma és kiterjeszthető a jelbefogási idő felső határa. Ha szélessávú radarjelek mélységi elemzésére vagy rádiókommunikációs jelek – például 5G NR – demodulálására lenne szükség, az R&S® VSE jelű vektor-jelfeldolgozó programcsomagra támaszkodhatunk. Az I/Q-adatok tetszőleges, egyedi külső eszközzel is feldolgozhatók, elemezhetők.
Az R&S® RTP sorozatú oszcilloszkópok minden időtartománybeli reflexió- és átvitelméréshez (TDR és TDT) szükséges képességgel is rendelkeznek, lehetővé téve különféle jelátviteli utak, NyÁK-vonalvezetések, kábelek és csatlakozók jellemzését, illetve ezekhez kapcsolódó hibakereséseket. Az új, R&S® RTP-K130 jelű opció segítségével az R&S® RTP-B7 jelű, precíziós szimmetrikus impulzusgenerátor jelét felhasználva az analóg bemeneti csatornákon szimmetrikus és aszimmetrikus TDT/TDR-vizsgálat végezhető. A szoftver végigvezeti a felhasználót a beállításokon, kalibráláson és a méréseken egyaránt.

 

Mérőfejek

Egyetlen oszcilloszkóp sem teljes értékű megfelelő mérőfejek nélkül. A kiváló RF jellemzőkkel bíró, egymás között cserélhető mérőtűvel rendelkező, beépített kapcsolót tartalmazó, R&S® RTZM sorozatú moduláris mérőfejcsalád tovább bővült a 13 GHz-es R&S® RT-ZM130, valamint a 16 GHz-es, R&S® RT-ZM160 típusú szondával.

 

Összefoglalás

Az R&S® RTP sorozat tagjai a piacon jelenleg elérhető legkompaktabb csúcskategóriás oszcilloszkópok, a méretük mintegy 40%-kal kisebb, mint a versenytárs termékeké.
A sorozat újfejlesztésű készülékeinek újdonságai közé tartozik több, rendkívül hatékony hibakeresési funkció, például a 16 Gbit/s adatsebességig működő, céláramkörös órajel-visszaállító (CDR) fokozatra épülő, soros adatmintára történő szinkronizálás, vagy a DDR4 memóriákhoz kapcsolódó jelminőség- és megfelelőségvizsgálati funkció. Ezeken túlmenően az R&S® RTP sorozatú oszcilloszkópokkal időtartománybeli reflexió- és átvitelmérés (TDR és TDT) is végezhető, jelátviteli utak jellemzése, illetve hibakeresés céljából.
Ez az egyetlen műszercsalád a piacon, amellyel valós időben visszakompenzálhatók a forrástól az oszcilloszkóp bemenetéig fellépő átviteli veszteségek, a korrekciós műveletek ellenére is megőrizve a rendkívül gyors működési sebességet.
Kifinomult hűtési rendszerüknek és csendes ventilátoraiknak köszönhetően mindezek mellett még a leghalkabb berendezések is.
Az R&S® RTP sorozatú, csúcskategóriás oszcilloszkópok 4, 6, 8, 13 és 16 GHz-es változatban már megrendelhetők a Rohde & Schwarz-tól.

 

Rohde & Schwarz Budapesti Iroda
1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47–49.
Tel.: +36 1 412 4460
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.rohde-schwarz.hu

 

még több Rohde & Schwarz