Skip to main content

Maximális biztonság az akkumulátorgyártásban – tanúsított energialánc a száraztisztítóban

Megjelent: 2023. június 12.

igus lidA Fraunhofer IPA-tól az E6.29 az ISO 4. osztályra vonatkozó innovatív száraz tisztaszoba tanúsítványt kapta

Amikor a legszigorúbb higiéniai előírásokra van szükség, az igus a mozgatáshoz használt kenésmentes és kopásálló műanyag alkatrészekkel magas pontszámot ér el. Különösen a holnap mobilitásához szükséges akkumulátorgyártás igényel speciális környezeti feltételeket, amelyeket a száraz és tisztaszobák kombinációjával tudnak megvalósítani. A Fraunhofer IPA pontosan ezekre a követelményekre dolgozott ki egy új típusú tanúsítványt. Az igus E6.29 energialánc a legelső olyan kábelvezető rendszer, amelyet száraz tisztatéri körülmények között teszteltek, és ISO 4. osztályú tanúsítványt kapott.

 

A lítium-ion akkumulátorok korunk egyik kulcsfontosságú technológiájának részei, amelyek az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül. Ez annak köszönhető, hogy az elektromos autók piaca növekszik, mivel az akkumulátorrendszer elengedhetetlen az elektromobilitáshoz. A hibamentes gyártás és a hosszú akkumulátor-élettartam biztosítása érdekében a gyártást folyamatosan optima­lizálni kell. Az üzemek számának növekedése és a rendszerek automatizálása következtében a megbízható kábelvezető rendszerek iránti igény is növekszik. „A minőségi követelmények folyamatosan nőnek – mind az ügyfelek, mind a vizsgálati szabványok részéről. Ezért 1997 óta együttműködünk a Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA intézettel, ahol szabványosított mozgássorozatokban vizsgálják energialáncainkat. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy egyértelműen nyilatkozzunk energialáncaink tisztasági osztályáról” – magyarázza Kira Weller, az igus „e-láncok” termékmenedzsere. – „Az évek óta kipróbált és tesztelt E6.29 energialáncunk most a legelső olyan kábelvezető rendszer, amely szárazkamrai körülmények között megkapta az új típusú IPA tanúsítványt az ISO tisztatér-besoroláshoz.”

 

igus E629 energialánc

Kenésmentes, kopásálló és már száraz tisztatérhez is tanúsított: az E6.29 a legelső energialánc, amely megkapta a Fraunhofer IPA új típusú tanúsítványát, és a vizsgálat során elérte az ISO 4. osztályú minősítést (Forrás: Fraunhofer IPA/igus GmbH)

 

A szárazság és a részecskéktől való mentesség egyedülálló kombinációja

A teszthez a Fraunhofer IPA a Cellforce csoporttal közösen kifejlesztett egy mobil száraz tisztatéri sátrat. Az új DryClean-CAPE rugalmasabb és költséghatékonyabb alternatívája a klasszikus, helyhez kötött tisztatermeknek, és nemcsak rendkívül tiszta környezetet, hanem alacsony páratartalmú termelési környezetet is teremt. A sátorszerű tisztatérrendszer két különböző burkolatból áll, ami egymástól független, különálló légkezelő egységek révén szárazságot és részecskéktől való mentességet eredményez. Ez az egyedülálló kombináció optimális, rugalmas termelési környezetet biztosít.

 

Az E6.29 a lehető legjobb vizsgálati eredményt éri el

Az IPA kifejlesztette az új típusú tanúsítványt is az ISO tisztatér-besoroláshoz, szárazkamrai körülmények között. Az igus E6.29 nemcsak az első olyan energialánc, amely átment ezen a teszten, hanem a sátorszerű tisztateremben is a lehető legjobb eredményt érte el: ISO 4-es osztályt. Ezzel az igus az egyik úttörővé vált ezen a területen. Az e-láncot egy ISO 3. osztályú tisztateremben -40 °C-os harmatponton tesztelték, ami 22 °C-os szobahőmérsékleten <1%-os relatív páratartalomnak felel meg. Az E6.29 tehát most már szárazkamrai alkalmazásokban is biztonságosan használható. A nagy teljesítményű műanyagból készült, optimalizált súrlódási és kopási tulajdonságokkal rendelkező tartós e-lánc közvetlenül raktárkészletről kapható szabványos katalógusalkatrészként, különböző belső magasságokkal, szélességekkel és sugarakkal. Az E6 skálázható kereszttartók tartóssági tesztje jelenleg is folyik száraz helyiségben, az igus saját tesztlaboratóriumában. Már 10 millió kettős ütésen mentek keresztül – és a tesztek még mindig tartanak.

 

 

Az IGUS GmbH

Az igus GmbH motion plastics termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ezek a kenésmentes, nagy teljesítményű polimerek fejlett technológiai megoldásokat képviselnek, és hatékonyan csökkentik a mozgó alkatrészekkel járó költségeket. Az igus jól ismert globális piacvezető az energiaellátó rendszerek, a kifejezetten rugalmas kábelek, valamint a tribopolimer anyagú siklócsapágyak, lineáris csapágyak és csavarorsós meghajtások terén. A kölni székhelyű, családi vezetésű vállalat 35 országban van jelen, és világszerte 4900 dolgozót foglalkoztat. A cég 2021-es forgalma elérte a 961 millió eurót. A szakma legnagyobb tesztlaborjában alapos vizsgálatoknak vetik alá a különféle anyagokat és gépelemeket, ami egyedi innovációkat és magasabb szintű biztonságot eredményez. 234 000 árucikk rendelhető raktárról, és az élettartamuk is online kiszámítható. Az utóbbi évek során a cég tovább bővült, és olyan témákkal foglalkozó belső startupokat indított útjára, mint például a golyóscsapágyak és robotmeghajtások fejlesztése, 3D nyomtatás, az RBTX platform fejlesztése a költséghatékony és egyszerű robottechnológia jegyében, valamint az Ipar 4.0 megközelítés részeként alkalmazható intelligens „smart plastics” műanyagok gyártása. A környezetvédelem szempontjából lényeges legfontosabb kezdeményezések között van a használt e-chain láncok újrahasznosítását felkaroló „chainge” program, valamint egy műanyaghulladékból olajat előállító cégbe való betársulás.

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221