Skip to main content

LoRaWAN™ mérési adatok beolvasása, integrálása Vision X folyamatmegjelenítő (SCADA) rendszerbe

Megjelent: 2018. szeptember 13.

SB controls LidA Magyar Elektronika korábbi lapszámaiban több írás jelent meg a LoRaWAN™ mérési adatok beolvasásáról, illetve a mérési adatok kiértékeléséről. Ezek a lehetőségek azonban egyedi, önálló megoldásokat kínáltak. Most először jelent meg egy teljes integrált megoldás, ami nagy – akár már meglévő – rendszerbe illeszti be a LoRaWAN™ módszerrel beolvasott távoli adatokat.

 

Korábban néhány cikkben már ismertettük a LoRaWAN™ rádiókommunikációs eljárás részleteit (Mérő-adatgyűjtő rendszerek adatkiolvasása LoRaWAN-hálózaton; Épületdiagnosztikai mérőpontok integrálása LoRaWAN segítségével). Ennek során megismerhettük a megoldás lehetőségeit és a kiemelkedő adatátviteli biztonságot. Különféle érzékelő és adatgyűjtő készülékek állnak rendelkezésre, amelyek a mérési, érzékelési adataikat többféle módon juttathatják el a végfelhasználók felé. Ezek az eljárások többfajta megoldást használhatnak a teljes központi adatgyűjtő hálózati megoldástól kezdve (pl. Antenna Hungária hálózata) egészen a hálózattól leválni akaró cégek számára kialakítható SPN (Small Private Network) megoldásokig.

SB controls1kep

1. ábra


Mindegyik megoldásnál fontos és biztos, hogy a mérési adatok többszörös titkosítási eljárás után jutnak el a távoli vagy a helyi szerverbe, ahonnan ezek az adatok szintén komplex adatvédelmi megoldások során nyerhetők ki. Ebben rejlik a most bemutatott megoldás jelentősége, mert ez gondoskodik a különféle külső vagy belső (SPN) adatok egységes beolvasásáról. A megoldás előnye, hogy egy nagyon elterjedt folyamatirányító-megjelenítő rendszerben (Vision X) működik Magyarországon. Vision X rendszert találhatunk több nagy vízmű rendszernél (pl.: Alföldvíz Zrt.; BÁCSVÍZ Zrt.), sok technológiai irányításnál (pl. számtalan takarmánykeverőnél, illetve vegyi folyamatirányításnál), és természetesen az épületautomatika számos kiemelkedő területén (pl. az új Promenade Gardens, vagy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új szállodájánál).

 

SB controls2kep

2. ábra


A korábbi cikkekben megismertetett módon a LoRaWAN™ készülékek az engedélyt nem igénylő 868 MHz frekvenciasávban küldik mérési adataikat a rádióközpontok felé. Ismétlésként a rendszer működési diagramja (1. ábra) alapján látszik a rendszer jelentős adatbiztonsága és a hálózatos kialakítás esetén a vevőállomások redundanciája is. Mivel a mérési adatokat a „nyers” információk helyett (2. ábra) érthető, könnyen feldolgozható formában (3. ábra) kell előállítani ezért nagyon fontos az integrált, integrálható megoldás. Ezt a kérdést eddig egyedi programok oldották meg, amelyek – noha kellemes megoldást kínálnak – nehezen bővíthetők és változtathatók egyedi igényekre optimalizáltan.

 

SB controls3kep

3. ábra


A Vision X hazai fejlesztésű szoftvernek (Provicon Kft.) így a támogatása és szükség szerinti bővítései is könnyebben, egyszerűbben megvalósíthatók; a szoftver eredendően egy nyitott, bővíthető megoldást kínál. A Vision X fejlesztői egy LoRaWAN™ kommunikációs szervert hoztak létre, amelyet egyszerűen integráltak a megjelenítő rendszerbe. A LoRaWAN™ adatok a többi adattal azonos módon érkeznek be a rendszerbe, ezáltal kényelmesen, egyszerűen alkalmazhatók. A kommunikációs szerver (4. ábra) a saját beállításai segítségével olvassa ki a LoRaWAN™ adatokat akár egy központi (hálózati pl.: Antenna Hungária) szerverről, de akár a helyi hálózaton fellelhető SPN szerverről. Egy ilyen szerver 1000 külső jeladó beolvasását tudja elvégezni. A vegyes forrású adat begyűjtése egyszerűen megoldható mert az SPN szerverek önállóan küldik be a Vision X LoRa™ szerverének az adatokat meghatározott időközönként (5. ábra).

 

SB controls4kep

4. ábra

 

SB controls5kep

5. ábra


A Vision X rendszerbe ezt követően a LoRaWAN™ szervert, egy átlagos kommunikációs drivernek tekinthetjük, azaz az onnan érkező adatokat „csak beolvasva” már használhatjuk is (6. ábra). A rendszer használata ettől kezdve a Vision X rendszerprogramozási elvek alapján történik. Arra azonban fontos felhívni minden alkalmazó figyelmét, hogy a LoRaWAN™ adatok – a rendszer elvi működése és a 868 MHz sáv előírásai miatt – sohasem „folyamatos” adatszolgáltatással működnek, hanem meghatározott időközönként (pl. 10 perc) küldenek adatokat. De ha belegondolunk, vannak olyan mérési adatok (pl.: a levegő hőmérséklete), amelyek nem is változnak jelentősen ennél sűrűbben.

 

SB controls6kep

6. ábra

 


A rendszer működésének és alkalmazhatóságának bemutatására a Provicon Kft. fejlesztői létrehoztak egy bemutató projektet (7. ábra), amelynek segítségével a LoRaWAN™ alkalmazók könnyebben fel tudják dolgozni a beérkező adatokat. Fontos lehetőség, hogy a Vision X elkészült LoRaWAN™ szervere fel van készítve a korábban már bemutatott, a francia ATIM cég által gyártott LoRaWAN™ távmérő és adatátviteli készülék adataira, így azokat már nem kell „kézzel konfigurálni”. Ez a lehetőség nagyon gyorssá és kényelmessé teszi a rendszer használatát.

 

SB controls7kep

7. ábra


Természetesen a „kész” adatok nem zárják be a rendszert, mert az adatok konfigurálása kézzel is elvégezhető, illetve a kommunikációs szerver (driver) képes újabb és újabb adatok befogadására, ami a rendszer további alkalmazhatóságát, bővíthetőségét növeli. Hiszen a LoRaWAN™ nem csak késztermékek alkalmazását teszi lehetővé, hanem óriási területét fogja át a fejlesztés, ahol több cég által gyártott, illetve forgalmazott (Microchip; ATIM; stb.) (8. ábra) kommunikációs panel felhasználásával lehet LoRaWAN™ képes mérő, illetve érzékelő rendszereket fejleszteni, ahogy ezt több hazai cég már néhány éve végzi. Ezek a fejlesztések világszerte növelik a LoRaWAN™-képes eszközök számát és lehetőségét.

SB controls8kep

8. ábra


Iparági elemzők véleménye szerint a LoRaWAN™ fejlődése a következő években olyan szintű lesz, ami a jelenleg a világon működő több mint 500 millió végkészülék számát éves szinten mintegy 400–700 millió készülékkel gyarapítja, így elképzelhető, hogy ezen a területen jelentős fejlődés várható Magyarországon is. Mivel a hazai palettán működő cégek közül többen fejlesztéssel, többen pedig kész termékek forgalmazásával foglalkoznak, így ezen a területen is van „élet”. Ami fontos, hogy alkatrészforgalmazóként a ChipCad rendszeres alkalmazói tanfolyamok tartásával felvállalta ennek a technológiának a szakmai támogatását. Az SB-Controls az alkalmazáskész LoRaWAN™ technológiájú készülékekről ősszel tartja első szakmai alkalmazástechnikai tanfolyamát, ami által több szegmensben is gyarapodhat az ismeret. Mivel a jövőbeni alkalmazók nem mindig szeretnék adataikat központi rádiórendszereken és szervereken keresztül elérni, így nagyon nagy az érdeklődés a már említett SPN (Small Private Network) szerverek alkalmazása iránt. Ezek a készülékek viszont jelentősebb rádiótechnikai és antennaszerelési feladatokat igényelnek, ami az iparág szakembereinek adhat munkát hazánkban.
A fentiek alapján belátható, hogy a LoRaWAN™ alkalmazása, mind egyedileg, mind a Vision X integrációja révén a következő években jelentős feladatot fog jelenteni sok hazai szakembernek, így célszerű felkészülni rá. Ez a technológia biztosan kiemelkedő szerepet kaphat a jövőben épülő SmartCity és egyéb méréstechnikai, mérési adatfeldolgozási projekteknél, így minden Magyar Elektronika olvasónak csak azt ajánlhatjuk, hogy lehetősége és érdeklődése szerint igyekezzen mielőbb, minél többet megtudni e rendszer lehetőségeiről, alkalmazásáról. Itt is érvényes: „AKI KIMARAD AZ LEMARAD…”

 

Szerző: Opitzer Gábor – SB-Controls Kft.

 

SB-Controls Kft.
2038 Sóskút, Ipari Park Hrsz. 3508/64.
Tel.: +36 23 501 170
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.sb-controls.hu,
www.saia-pcd.com
webshop: sb-controls.unas.hu

 

Még több SB-Controls