Skip to main content

Lineáris kocsi elvitelre: az igus lineáris egység egyetlen lépésben össze- és szétszerelhető

Megjelent: 2022. július 07.

igus lidAz új drylin koncepció
nagyon könnyen kezelhető,
és sok időt takarít meg

A motion plastics megoldások szakértője, az igus, a lineáris kocsik izgalmas megközelítésével állt elő. A rögzítőmechanizmus lehetővé teszi a könnyű felszerelést, valamint a lineáris vezetőről való levételt pillanatok alatt.

 

Legyen szó épülettechnikáról, gépészetről, ipari kezelőrendszerekről, mérési és vizsgálati technológiáról vagy kameratechnikáról: a lineáris rendszerek a mindennapi élet szerves részét képezik. Az elv mindig ugyanaz: egy alkatrészt, például egy vezérlőpanelt, egy kocsira kell felszerelni, és egy vezetőrendszer vagy egy gördülő vezető segítségével egy lineáris profilon mozgatni. Korábban a kocsi eltávolítása némi nehézséget okozott. Gyakran csak szerszámok használatával és általában csak a profilvégeken keresztül volt lehetséges, ha a beépítési hely ezt egyáltalán lehetővé tette. Emiatt a tervezési korlát miatt keresett alternatívát egy traktorgyártó, mert olyan kocsira volt szüksége, amely lehetővé teszi a kezelők számára, hogy érintőképernyőjüket az optimális helyzetben tartsák. Követelmény továbbá, hogy a munka befejezése után a képernyőket egy lépésben könnyen és biztonságosan le tudják venni, hogy biztonságba helyezhessék őket, megelőzve a lopást, illetve a hideg és a pára általi károsodást. „Ebből az igényből fakadóan egy tervezési tanulmány részeként kifejlesztettük a lineáris kocsit „elvitelre” – ez egy olyan kocsi, amely szerszámok nélkül és bármely pozícióból, egyetlen lépésben eltávolítható a lineáris sínről” – magyarázza Michael Hornung, az igus drylin lineáris és hajtástechnológia termékmenedzsere. – „A lineáris technológia területén ez az ötlet olyan újdonság, amely időt takarít meg, és új alkalmazási területeket nyit meg.”

 

igus

A drylin felpattintható csúszka egyetlen lépésben
eltávolítható a vezetősínről, ami nemcsak nagyon egyszerű, hanem
időtakarékos is (Forrás: igus GmbH)

 

 

Az intuitív kezelhetőség gyors telepítést
és eltávolítást tesz lehetővé

A felpattintható kocsi kezelése egyszerű: a csúszka kettős profilsínen mozog négy kenést és karbantartást nem igénylő, nagy teljesítményű műanyag siklócsapágy segítségével. Ha a felhasználó meghúz egy kart a kocsi alján, egy rugós mechanizmus révén két csapágy kinyílik – a kocsi így lefordítható a sínről és eltávolítható. A telepítés ugyanilyen gyors: a felhasználó a kocsit a felső sínre helyezi, és az alsó sínre pattintja. „A működés annyira nyilvánvaló, hogy emiatt a telepítés megbízható és gyors” – mondja Hornung. Az első kísérleti ügyfelek lelkesednek az új technológiáért. Ezen ügyfelek között vannak kamerarendszert, valamint mérési és tesztelési technológiát felhasználók is. A kamerák és kiértékelő egységek minden eddiginél gyorsabban telepíthetők lineáris vezetőkre. A tanulmány tehát megvalósításra került, a piaci bevezetés 2022 tavaszán megtörtént.

 

Felpattintható kocsival bővült a drylin W termékpalettája

Új felpattintható csúszkával bővítette a drylin W termékpalettáját az igus. Jelenleg több mint 50 különböző változata létezik a lineáris vezetőkocsiknak, amelyek más tervezési elemekkel kombinálva szinte korlátlan számú variációt tesznek lehetővé. Valamennyi modell lényeges tulajdonsága, hogy a siklócsapágyakban használt nagy teljesítményű műanyagnak köszönhetően nagy pontosságot és gördülékeny működést tesznek lehetővé, valamint a kenőanyagok hiánya miatt gyorsan és alaposan tisztíthatók.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu