Skip to main content

Linear Techology: nagy bemenőfeszültség-tartományú műveleti erősítő

Megjelent: 2013. május 24.

linearAz analóg IC-technika korábbi fejlettségi fokán azt szoktuk meg, hogy a bemenőfeszültségnek  „nem illik” túlságosan kilépnie a tápfeszültség-tartományból. Ez a szabály most „lazulni” látszik, amit a Linear Technology nemrég bemutatott LT6016 és LT6017 típusú műveleti erősítőinek megjelenése is bizonyít (az előbbi kettő, az utóbbi négy erősítőt tartalmaz egy tokban). Az új műveleti erősítő egyszerre precíziós és nagy bemenetifeszültség-terhelhetőségű. Bemeneti ofszet-feszültsége ugyanis legfeljebb 50 μV, a bemeneti áram 5 nA, a kisfrekvenciás zaj 0,5 μVpp alatt marad, és ezzel az ipari, automotív és műszerezési gyakorlat számos igényes alkalmazásában megállja a helyét.

 

Ugyanakkor kitűnik a bemenetifeszültség-tűrés magas értékével is, mivel a bemeneti közös feszültség a negatív tápfeszültségtől számítva akár 76 V is lehet. Ezt nemcsak „kibírja”, hanem működik is(!), függetlenül attól, hogy a pozitív tápfeszültség 3 vagy 50 V. Fordított tápfeszültség ellen ‑50 V-ig védett, a negatív tranzienseknek ‑25 V-ig ellenáll, és a kimenetre kapcsolt 50 V-ot akkor is elviseli, ha közben nem kap tápfeszültséget. A feszültségtűrésnek ezek az extrém értékei különösen akkor értékesek, ha az eszközt két kártya között analóg interfészként alkalmazzuk, vagy ha
a terhelés felső oldalára kapcsolt mérőellenállással kívánunk áramot mérni.

linear

Az eszközök ‑40…+85, ‑40…+125 és ‑50…+150 °C-os hőmérséklet-tűrésű változatokban készülnek. A kéterősítős (LT6016) modell 8 kivezetéses MSOP-tokban, a négyerősítős (LT6017) pedig 6×3 mm-es DFN-tokozásban kapható.

www.linear.com