Skip to main content

Látásvezérelt automatikus adagolórendszerek közelebbről

Megjelent: 2018. december 10.

Nordon lidÚj technológiai funkció

A látásvezérelt automatikus adagolórendszerek alapvető fontosságúak az extrém pontosságú, megismételhetőséget, illetve garantált folyadékmennyiséget és/vagy összetett adagolási mintázatot igénylő alkalmazások esetén.

 

 

A gépi látást alkalmazva ezek a rendszerek gyorsabb termelési ciklust tesznek lehetővé, és kiküszöbölik az adagolási folyamatból a próbálgatást, így inimalizálják a programozási időt, és csökkentik a teljes üzemeltetési költséget. A Nordson EFD látásvezérelt adagolórobotjai jelölések és vonatkoztatási pontok segítségével automatikusan eltolják az adagolási programot – kompenzálva az alkatrészek irányultságának és helyzetének kismértékű elmozdulását.

 

EV Series Pulse Electronic

 

A jelölések, a kamera által rögzített és jelöléskönyvtárban tárolt referenciaképek (a munkadarab kis területének képei), összesen akár 240 kép is tárolható. A robotok a jelöléseket használják arra, hogy a munkadarabon megtaláljanak bizonyos helyeket. A Nordson EFD saját DispenseMotion™ szoftvere az aktuális munkadarab helyzetét +/- 2,5 mm (0,098 in.) pontossággal összeveti egy referenciaponttal, ami a programban képfájlként van tárolva. Ha a robot eltérést észlel az X és Y pozícióban és/vagy a munkadarab elfordulási szögében, automatikusan módosítja az adagolási útvonalat az eltérés korrigálása érdekében. A Nordson EFD látásvezérelt adagolási megoldásai QR-kódokat is képesek használni a különböző alkatrészek adagolási programjának behívására. A funkció segítségével ezeket a megoldásokat rendkívül egyszerűen tudják alkalmazni az operátorok, így a félautomatikus berendezésnél lecsökken a betanítási idő.

 

Pro Series xQR41 HR

 

A Nordson EFD két látásvezérelt automatikus adagolórendszere

 

PRO sorozat CCD okoskamerával

Ez a Nordson EFD eddigi kínálatának legfejlettebb 3-tengelyes adagolórobotja. A zárt láncú vezérléssel ellátott PRO sorozat színes CCD kamerával és lézeres magasságérzékelővel a precíziós folyadékalkalmazásokra kínál megoldást még egyenetlen felületek esetén is. A CCD okoskamera nagy felbontású képeket rögzít. Az árnyékkompenzáció-funkció lehetővé teszi a gyenge, elmosódott jelek azonosítását és feldolgozását anélkül, hogy az megzavarná vagy lelassítaná az adagolási ciklust. A kifinomult, teljes képre ható expozíció (global shutter) gyorsan rögzíti a kontrasztos képeket, és kiküszöböli a gördülőzáras (rolling shutter) rendszereknél tapasztalható elmosódottságot és kisebb torzulásokat. Az egyedi adagoló szoftverrel és zárt láncú mozgásvezérlési rendszerrel kombinált CCD kamerával a PRO sorozat a kategóriában legjobb +/- 4 µm (0,004 mm) pontosságú megismételhetőséget képes elérni.

 

EV xQR41V Dispensing Material Electronic 3 LR


A teljesen integrált, lézeres magasságérzékelő lehetővé teszi, hogy a PRO sorozat feltérképezze a felület topográfiáját, és a mérési eredményeket a robotnak továbbítva automatikusan beállítsa a Z-tengely értékeit, és megfelelő adagolási távolságot tartson a felülettől. A folyamat valós időben történik minden, ezzel a funkcióval feldolgozott alkatrésznél, ami garantálja a kiváló adagolási eredményeket még görbe vagy ferde felületeken is.

 

Nordson lid

 

CCD kamerafunkciók:

  • az analóg kamerakép pixeljeit digitális értékekre váltja a rendkívül precíz képkezeléshez,

  • beépített világítás és világításszabályozás,

  • többféle opcionális lencse kapható a különböző fókusztávolságokhoz és látóterekhez. 

 

EV sorozat tollkamerával

Az EV sorozat 3-tengelyű adagolórobotjai teljesen integrált, egyszerű gépi látással, valamint a PRO sorozattal azonos DispenseMotion™ szoftverrel rendelkeznek. Gépi látáson alapuló programozást, valamint egyéb standard funkciókat kínálnak, mint az alkatrészjelenlét/-hiány és hibás alkatrész azonosítása.
A viszonylag olcsó tollkamerával integrált egyedi adagolószoftver még a kezdő felhasználóknak is lehetővé teszi az összetett adagolási mintázatok és elrendezések programozását akár +/- 8 µm (0,008 mm) pontosságú megismételhetőséggel. Az EV sorozat a mikronban vagy milliméterben mért tűrésű alkalmazások többségének teljesíti a követelményeit.

 

Az EV sorozat jellemzői:

  • könnyű, intuitív beállítás és programozás,

  • az adagolási útvonal előnézete,

  • egyszerűsített fájlimportálás és -konverzió,

  • igazi 3D mozgásvezérlés.

  

Kérdéseit a látásvezérelt, automatikus adagolórendszerekről ide küldheti:

 

Kosaras Péter – Application Specialist
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel: +36 70 63 20 300


Nordson EFD
www.nordson.com/hu-hu/divisions/efd