Skip to main content

Kompatibilis és nyílt EtherCAT kommunikáció – 20 éve bizonyít a gyakorlatban

Megjelent: 2023. augusztus 22.

Beckhoff lidKét évtizede indult hódítóútjára az EtherCAT technológia a hannoveri szakkiállításon

A Beckhoff által kifejlesztett és a 2003-as hannoveri váráson bemutatott kommunikációs rendszer nagy teljesítőképességű, valós idejű Ethernet-alapú technológiaként bizonyította képességeit. Folyamatos elérhetőségének és a műszaki fejlesztéseknek köszönhetően az EtherCAT stabil piaci pozíciót vívott ki, továbbá nyílt IEC-szabvánnyá vált. Jelenleg megfelelő teljesítménnyel és innovációs potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy a következő 20 évben is megfeleljen az élvonalbeli automatizálás kihívásainak.

 

A Beckhoff mindig is híres volt kiváló tulajdonságokkal rendelkező vezérléseiről és arról, hogy az automatizálás világában egyre kijjebb tolja a határokat. Mindez a PC-alapú vezérléstechnikán alapul, aminek révén a PC összes előnye – elsősorban nagy számítási teljesítménye – közvetlenül a gépeken aknázható ki. Az EtherCAT kifejlesztésének célja az volt, hogy a 2000-es évek elején már minden PC-n megtalálható, nagysebességű Ethernet-interfészeket optimálisan lehessen alkalmazni a gépek automatizálásában is. Ma, 20 évvel később ez éppoly igaz, mint annak idején volt.

 Beckhoff EtherCAT


Tény persze az is, hogy a szabványos Ethernet protokollt nagy adatmennyiségek és hosszú adattáviratok továbbítására tervezték, nem a gépeknél szokásos kis adatmennyiségekre – mint például egy 1-bites végálláskapcsoló állapotának vagy egy 16-bites analóg számértéknek az átvitelére. Pontosan ez az a terület, ahol az EtherCAT alapelvei a két világ ideális ötvözésével számos fontos előnyt hoztak:

  • a szabványos Ethernet távirat használatához nincs szükség speciális adatátviteli kártyára a vezérlő PC-ben;
  • az FMMU (Fieldbus Memory Management Unit – terepibusz-memória kezelő egység) kifejlesztése lehetővé tette a távirat végrehajtása közbeni adatfeldolgozást, ami különösen hatékonnyá tette a protokollt a vezérlő gép leterhelése nélkül;
  • az Ethernetből átvett pont-pont kapcsolat rendkívül fontos az EtherCAT diagnosztikai lehetőségeinek optimális kiaknázásához;
  • az elosztott órák bevezetésével lehetővé vált a rendkívül pontos és automatikusan szinkronizált rendszeridő biztosítása, ami a korszerű, időszeletes vezérlési koncepciók alapját képezi;
  • a jól átgondolt technológia közzététele az ETG szervezet (EtherCAT Technology Group – EtherCAT Technológiai Csoport) keretében ugyanúgy hozzájárult az általános elfogadáshoz és sikerhez.

www.beckhoff.com/ethercat
www.ethercat.org

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Táblás utca 36-38. G épület 2. emelet
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com

 

#c1272d