Skip to main content

Kézfogás egy robottal: az igus bionikus kézzel ruházza fel a ReBeL kobotot

Megjelent: 2024. február 12.

igus kiskép logóval bevezető szöveg mellé kézfogás egy robottalAz igus egy kenésmentes, nagy teljesítményű műanyagból készült humanoid kézzel bővíti ReBeL termékcsaládját.

 

A robotok az ipar szerves részévé váltak, és egyre inkább megtalálják az utat a kis- és középvállalkozásokhoz olyan robotok formájában, mint a ReBeL. Kamerák, szívóeszközök és megfogó­rendszerek segítségével válogatnak, kiemelnek és mozognak. Az igus most egy ujjmegfogót fejlesztett ki a ReBeL kobothoz, hogy az humanoid feladatokat is el tudjon látni. Teljesen kenésmentes műanyagból készül, ezért nagymértékben költséghatékony és könnyen integrálható.
A ReBeL-lel az igus egy kompakt és könnyű kobotot hozott a piacra, amely lehetővé teszi a robotikával való munka költséghatékony megkezdését. Ideális összeszerelési feladatokhoz, minőségellenőrzésekhez és a szolgáltatási szektorban végzett munkákhoz. Ahhoz, hogy a robot ténylegesen el tudja végezni a feladatokat, megfogó és szívóeszközökre van szükség. Ehhez az igus az RBTX.com piactéren a különböző gyártók megfelelő megfogó­elemeinek széles választékát kínálja. „Mivel a ReBeL nagyon könnyű és olcsó a maga 8 kilogramm körüli súlyával és 3970 eurónál kezdődő árával, gyakran alkalmazzák humanoid alkalmazásokban. Több ügyféltől kaptunk olyan robotkézre vonatkozó kérést, amely plug and play módon egyszerűen csatlakoztatható a ReBeL-hez” – magyarázza Alexander Mühlens, az igus GmbH alacsony költségű automatizálási üzletágának vezetője. Az igus ezért most kifejlesztett egy különösen költséghatékony ReBeL ujjmegfogót, amely már 1840 euróért kapható. A humanoid kéz kompatibilis az összes ReBeL modellel. Vezérlése a szerszám középpontjában lévő DIO-n keresztül történik, így könnyen integrálható és különböző alkalmazásokhoz alkalmas. Az ujjmegfogó különlegessége, hogy képes utánozni az ember kézmozdulatait. „A ReBeL az egyszerű humanoid feladatok és alkalmazások széles skáláját vállalhatja az új, alacsony költségű kézzel. Olyan területekre gondolunk, mint az egyetemi kutatás és fejlesztés, valamint a vendéglátó- vagy szórakoztatóiparban végzett feladatok” – mondja Mühlens.

 

igus ReBeL kézfogás egy robottal

Az igus kifejlesztett egy ujjmegfogót a ReBeL kobothoz. A ReBeL az új, olcsó robotkézzel számos egyszerű humanoid feladatot képes elvégezni (Forrás: igus GmbH)

 

Pontos mozgások a nagy teljesítményű műanyagoknak köszönhetően

Minden alkatrészt, beleértve a karimát, a kábeleket és a vezérlőegységet, közvetlenül az igus kölni telephelyéről szállítják. Így az ügyfél 100%-ban kompatibilis megoldást kap. A kenésmentes, nagy teljesítményű műanyagok alacsonyan tartják az árat. Az iglidur polimerekből készült csuklókban lévő siklócsapágyak nemcsak költséghatékonyak és kenésmentesek, hanem az egyes ujjak sima és pontos mozgását is biztosítják. A vállalat saját, 3800 négyzetméteres laboratóriumában végzett kiterjedt tesztek garantálják a humanoid kéz hosszú élettartamát. Rendkívül rugalmasak, és különböző interfészeken keresztül vezérelhetők, többek között USB, TTL (5V) soros és belső szkripteléssel. Az igus az ujjmegfogón kívül más termékeket is kínál a ReBeL környezethez. Ezek közé tartoznak például a tűzálló füstgátlók, egy 7. tengely, meg­fogókészletek, adapterlemez-készletek, energiaellátó rendszerek, egy kész munkaállomás és csatlakozókábelek.

 

 

Az igus GmbH mozgásérzékeny műanyagokat fejleszt és gyárt. Ezek a kenésmentes, nagy teljesítményű polimerek javítják a technológiát és csökkentik a költségeket mindenütt, ahol dolgok mozognak. Az energiaellátás, a rendkívül rugalmas kábelek, a sikló- és lineáris csapágyak, valamint a tribopolimerekből készült csigatechnológia területén az igus világszerte piacvezető. A németországi Kölnben működő családi vállalkozás 31 országban van jelen, és világszerte 4600 embert foglalkoztat. Az igus 2022-ben 1,15 milliárd eurós forgalmat bonyolított le. Az iparág legnagyobb tesztlaboratóriumaiban folyó kutatás folyamatosan innovációkat és nagyobb biztonságot nyújt a felhasználók számára. 234 000 cikk áll rendelkezésre raktárkészletről, és az élettartam online kiszámítható. Az elmúlt években a vállalat belső startupok létrehozásával bővült, például a golyóscsapágyak, a robothajtások, a 3D nyomtatás, a Lean Robotics RBTX platformja és az „intelligens műanyagok” terén az Ipar 4.0 számára. A legfontosabb környezetvédelmi beruházások közé tartozik a „chainge” program – a használt elektronikus láncok újrahasznosítása – és a részvétel egy olyan vállalkozásban, amely műanyaghulladékból olajat állít elő.

 

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221