Skip to main content

Kenésmentes gömbcsuklók: műanyag-fém hibrid nagy terhelésekhez az élelmiszeriparban

Megjelent: 2022. augusztus 08.

igus lidAz élelmiszeriparban a fém csapágyak folyamatos utánkenése időbe és pénzbe kerül, emellett növeli a szennyeződés kockázatát. Az igus karbantartást nem igénylő igubal gömbcsuklói gazdaságos és biztonságos alternatívát jelentenek. A motion plastics megoldások szakértője most egy új modellt mutat be a nagyobb terhelésekhez.

 

 

Az igubal rozsdamentes acélgömbcsuklók az iglidur A160-nal lehetővé teszik a kenésmentes, száraz működést szennyeződés veszélye nélkül. Rozsdamentes acélházzal, önkenő polimer belső gyűrűvel és rozsdamentes acélcsapágygolyóval vannak felszerelve. Így a nagyobb terheléssel járó alkalmazások is jövőfókuszú tribo-technológiává fejleszthetők.
A gömbcsuklók nélkülözhetetlenek az élelmiszeripari gépek és üzemek fejlesztésében. A töltőüzemektől a húsfeldolgozó gépeken át a csomagolórendszerekig mindenhol alkalmazzák őket, ahol dinamikus erőket adnak át a forgó, billenő és körkörös mozgások által. A folyamat során a fejeket újra kell kenni, hogy biztosítsák az alacsony súrlódású mozgást a csapágygyűrű és a gömb között. Ez a munka nem csak időigényes, hanem növeli a szennyeződés kockázatát is, mivel a szennyeződés és a por könnyen ragacsos bevonatot és szilárd csomókat képez. „Az élelmiszer-feldolgozó üzemek terheinek enyhítése és a mozgó alkalmazások higiéniájának javítása érdekében kibővítettük igubal gömbcsuklóink kínálatát” – magyarázza Thomas Preißner, az igus termékmenedzsere. – „Az új műanyag-fém hibrid acélházból és csapágygolyóból, valamint az iglidur A160 nagy teljesítményű műanyagból készült belső gyűrűből áll, amely megfelel az FDA és az EU 10/2011 követelményeinek is.”

 

igus

A kenésmentes és karbantartást nem igénylő igubal gömbcsukló nagyobb
terheléssel járó élelmiszeripari alkalmazásokhoz, rozsdamentes acélházból
és csapágygolyóból, valamint nagy teljesítményű iglidur A160 műanyagból
készült belső gyűrűből áll, amely megfelel az FDA és az EU 10/2011
követelményeinek (Forrás: igus GmbH)

 

 

Higiénikus száraz működés a mikroszkopikus szilárd kenőanyagoknak köszönhetően

Mint minden iglidur műanyag, az iglidur A160 is tartalmaz szilárd kenőanyagot, amely idővel mikroszkopikus mennyiségben szabadul fel. Ez biztosítja az alacsony súrlódású száraz működést a belső gyűrű és a rozsdamentes acélgolyó között. A kenés hiánya jelentősen felgyorsítja a gömbcsuklók tisztítását is. Zsír nélkül a szennyeződésnek és a pornak kicsi az esélye a lerakódásra. Az élelmiszer-biztonság további javítása érdekében a nagy teljesítményű iglidur A160 műanyag kék színben készült. Ezen a tisztítási ellenőrzések során gyorsan kimutathatóak az élelmiszer-maradványok és a penészspórák. Ráadásul a szín optikailag is érzékelhető. „Ezt a magas szintű higiéniát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) jóváhagyása is megerősíti, amely a világ egyik legszigorúbb higiéniai irányelvét követi” – mondja Preißner. – „Ahogy az EU 10/2011 irányelvekkel való konformitás is.”

 

Nemcsak tiszta, de ellenálló is

Az új igubal termékek azonban nemcsak higiénikusak, de strapabíróak is, még kültéri alkalmazásokban is. A műanyag gömbcsuklókhoz képest nagyobb szakítószilárdsággal és merevséggel rendelkeznek. Ezenkívül ellenállnak a nedvességnek, savaknak, lúgoknak és UV-sugárzásnak, valamint -40 °C és +90 °C közötti hőmérsékleten használhatók. Az igus tesztlaboratórium eredményei szerint az iglidur A160 kopásállósága tízszer jobb, mint a poliamidé – még a szerelt tengely gyors forgómozgásai mellett is. Thomas Preißner szerint: „A felhasználók tehát szerény befektetéssel jelentősen növelhetik rendszereik megbízhatóságát.” Az új gömbcsuklók M6, M8, M10, M12, M16 és M20 méretekben kaphatók.

 

 

AZ IGUSRÓL

Az igus GmbH motion plastics termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ezek a kenésmentes, nagy teljesítményű polimerek fejlett technológiai megoldásokat képviselnek, és hatékonyan csökkentik a mozgó alkatrészekkel járó költségeket. Az igus jól ismert globális piacvezető az energiaellátó rendszerek, a kifejezetten rugalmas kábelek, valamint a tribopolimer anyagú siklócsapágyak, lineáris csapágyak és csavarorsós meghajtások terén. A kölni székhelyű, családi vezetésű vállalat 35 országban van jelen, és világszerte 4 900 dolgozót foglalkoztat. A cég 2021-es forgalma elérte a 961 millió eurót. A szakma legnagyobb tesztlaborjában alapos vizsgálatoknak vetik alá a különféle anyagokat és gépelemeket, ami egyedi innovációkat és magasabb szintű biztonságot eredményez. 234 000 árucikk rendelhető raktárról, és az élettartamuk is online kiszámítható. Az utóbbi évek során a cég tovább bővült, és olyan témákkal foglalkozó belső startupokat indított útjára, mint például a golyóscsapágyak és robotmeghajtások fejlesztése, 3D nyomtatás, az RBTX platform fejlesztése a költséghatékony és egyszerű robottechnológia jegyében, valamint az Ipar 4.0 megközelítés részeként alkalmazható intelligens „smart plastics” műanyagok gyártása. A környezetvédelem szempontjából lényeges legfontosabb kezdeményezések között van a használt e-chain láncok újrahasznosítását felkaroló „chainge” program, valamint egy műanyaghulladékból olajat előállító cégbe való betársulás.

 

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu