Skip to main content

Jelzőlámpák minden mennyiségben

Megjelent: 2022. december 19.

ifm lidA karbantartó és kezelő személyzet számára nagyon fontos, hogy mindig tisztában legyenek az adott berendezés aktuális üzemállapotával. A berendezés közelében tartózkodóknak ezen információkat legegyszerűbben különböző fény és hangjelzések segítségével lehet továbbítani, ezért ezt a funkciót már régóta fényoszlopokkal valósítják meg.

 

 

A számos eltérő területen történő használatból adódóan egyre nagyobb lett az igény az univerzálisan használható, szabadon, az adott feladat elvárásainak megfelelően programozható fényoszlopokra. Az ifm electronic ennek figyelembevételével fejlesztette ki a kompakt, IO-Link kommunikációs interfésszel rendelkező, könnyen telepíthető fényoszlopcsaládját.
Gépeken, berendezéseken vagy akár szállítószalagokon az üzemállapotokat vagy az esetlegesen fellépő zavarokat a jelzőlámpák különböző színű fényekkel távolról is jól felismerhetően jelzik. Korábban a hagyományosnak mondható fényoszlopokat különböző színű búrákból, talprészből, villogtató elektronikai részből és zárókupakból kellett összeállítani a felhasználóknak. Ezt az időigényes összeállítási folyamatot gyakran nemcsak az első telepítés alkalmával kellett elvégezni, hanem a gépek átalakítása vagy bővítése esetén is. Ez az időigényes és körülményes összeszerelési folyamat már a múlté az ifm electronic által kifejlesztett egy, három, öt, illetve 20 szabadon programozható szegmensből álló innovatív jelzőlámpák alkalmazásával.

 

1 Abra mod

Különböző jelzőlámpa-változatok

 

 

Egyszegmenses jelzőlámpa

A jelzőlámpa három különböző üzemmóddal rendelkezik, amely maximális sokoldalúságot biztosít a felhasználó számára. Az eszköz az IO-Linken történő üzemeltetés és programozás mellett lehetőséget nyújt a színek IO-Link nélküli digitális bementekkel történő kiválasztására is. IO-link üzemmódban a hét szín, az akusztikus jeladó különböző dallamai és hangereje, valamint a kapacitív nyomógomb beállítására és vezérlésére van lehetőség. SIO RGB módban az eszköz IO-Link nélkül használható. Ilyenkor 7 szín a digitális bemeneteken keresztül vezérelhető, amelyek egyenként és kombinálva is használhatók. Az M12-es 5-pines csatlakozó további pinjén lehetőség van az akusztikus jeladó vezérlésére, vagy a kapacitív érintőgomb állapotának lekérdezésére. Az SIO ON/OFF mód esetében a három szín egy-egy külön pinen keresztül kapcsolható, így lehetőség van a hagyományos többszegmenses jelzőlámpák helyettesítésére.

 

Három- és ötszegmenses jelzőlámpa

A DV13xx / DV15xx jelzőlámpák digitális bemenetekkel rendelkeznek, és a készüléken a beállítógomb segítségével konfigurálhatók. A DV23xx / DV25xx jelzőlámpák beállítógomb nélkül, IO-Link segítségével vezérelhetők és állíthatók be. Ezek a jelzőlámpák SIO RGB és SIO ON/OFF mód mellett analóg üzemmóddal is rendelkeznek, amellyel akár tartályok töltési szintje is megjeleníthető IO-Link kommunikáción keresztül.

 

20-szegmenses jelzőlámpa

A DV29xx jelzőlámpa 20 külön-külön vezérelhető szegmensével különösen nagy rugalmasságot kínál a felhasználó számára. Egyrészt lehetőség van a szegmensek csoportokba szervezésére, így 1-5 szegmens alakítható ki. Másrészt 20 szegmens oszlopdiagramon, analóg értékekkel történő megjelenítésére is használható, például tartályok, silók töltésszintjének távolról látható szintjelzőjeként. Ebben az üzemmódban a határértékek túllépése egyértelműen, színesen jelenik meg.

 

2 Abra mod

20-szegmenses jelzőlámpa

 

 

Szerelhetőség

Az egyszegmenses jelzőlámpák a készülékházon lévő M30-as menettel egyszerűen rögzíthetők furatokba vagy konzolokra, de lehetőség van talp, tartó­szár vagy fali tartókonzol tartozékként való rendelésére is. A három-, öt-, illetve 20-szegmenses lámpák esetében a készülék rögzítőtalppal együtt kerül leszállításra. Bizonyos típusok szerelőlábbal rendelkeznek, ezzel megemelt elhelyezést lehetővé téve. Ez a szerelőláb 90°-ban elfordítható, így a falra szerelés is megoldható további tartozékok nélkül.

 

Igényes alkalmazásokhoz

A speciális szabadalommal védett búrakialakítás nagy kontrasztot biztosít a LED fényfoltja és a külső háttér között, így erős külső fény esetén is nagyon jól láthatók a fényjelzések. Ráadásul a LED-technikának köszönhetően a fényoszlopok rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek. A hosszú idejű láthatóságot segíti a lámpatest sima felülete is, amelyen sem por, sem víz nem tud megtapadni. Ennek köszönhetően a szennyeződések sem tapadnak meg rajta. Mivel minden fémrész, mint például csavarok, csatlakozók a műanyag burkolat alatt helyezkednek el, így a fényoszlopok alkalmasak lehetnek élelmiszeripari és orvosi, valamint gyógyszeripari vagy vegyipari területen való használatra.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef9530