Skip to main content

Intelligens automatizálás PC-alapú vezérléssel

Megjelent: 2019. február 22.

beckhoff lidAz idei SPS IPC Drives szakkiállítás és vásár az intelligens automatizálási megoldásokra fókuszált, felvonultatva a jelenleg elérhető technológiák teljes választékát és előrevetítve az ipari digitalizáció jövőképét.

 

 

 

 

A Beckhoff a digitalizáció és a hálózatba kapcsolt termelés minden szempontját figyelembe véve készült a kiállításra. Több mint 1800 m²-es standján a PC- és EtherCAT-alapú automatizálási megoldások teljes kínálatán túlmenően az IoT és az adatelemzés is terítékre került.
Az eseményen bemutatott újdonságok közé tartozik a hat szabadságfokú, lebegő mozgatóegységekkel ellátott XPlanar síkmotor-rendszer, az EtherCAT-technológiát új sebességszintre emelő EtherCAT G rendszerkiegészítés, a 400 MHz-es processzorral és beépített többfunkciós be/kimenetekkel rendelkező CX7000 beágyazott PC, az áramköri és tervezési költségek mérséklését elősegítő újgenerációs TwinSAFE biztonsági vezérlők, valamint az ELM314x-sorozatú, 1 kHz mintavételezési sebességgel rendelkező új EtherCAT-mérőmodulok.

 

beckhoff 1

1. ábra  A rendkívül rugalmas XPlanar rendszer széles körben használható a legkülönfélébb továbbítási feladatokra, beleértve az élelmiszer- és a gyógyszeripart is

 

XPlanar: légiesen könnyed mozgatás

Az XPlanar rendszer egy síkmotor rendszer – hat szabadságfokú, lebegő mozgatóegységekkel –, amely a géptervezés új távlatait nyitja meg. A rendszer tetszőleges elrendezésű lapok fölött szabadon lebegő, több dimenzióban mozgatható sík mozgatóegységekből épül fel, amelyek rendkívül rugalmas, pontos és dinamikus pozicionálást tesznek lehetővé. A mozgatóegységek érintésmentesen pozicionálhatók akár 4 m/s sebességgel és 2 g gyorsulással, 50 mikrométeres megismételhetőség mellett, zaj és súrlódás nélkül.
A síkmotor-rendszer elrendezése rendkívüli mértékben változtatható az egyedi igényeknek megfelelően, segítségével jelentősen leegyszerűsíthető a gépek és üzemek tervezése. A rugalmassággal pozicionálható mozgatóegységek és a rendkívüli mértékben fokozható dinamika lehetővé teszi például termékpályák nagyon egyszerű és egyedi felosztását, kiváltva a korábban használt robotokat vagy az egyéb, rugalmatlan mechanikai eszközöket. Az érintésmentes mozgatóegység mellett nincs kopás, károsanyag-kibocsátás, valamint segítségükkel elkerülhető a szennyeződések továbbvitele. Az XPlanar rendszer alapját a tetszőleges geometriába rendezhető, és ezért pontosan egy adott alkalmazás igényeihez szabható 240 × 240 mm méretű síklapok képezik. Ezekbe van beépítve a teljes elektronika, valamint az EtherCAT G adatátvitelt támogató elektronika. A lapok fölött tetszőleges számú sík mozgatóegység lebeghet, amit beépített állandó mágnesek tesznek lehetővé. A mozgatóegységek nemcsak vízszintes, hanem függőleges helyzetben is használhatók, sőt, fejjel lefelé is.

 

beckhoff 2

2. ábra  Az XPlanar rendszerben szabadon mozgatható, sík továbbítóegységek tetszőleges elrendezésű lapok fölött lebegnek

 

EtherCAT G: 1 Gb/s az új sebességszint

Az EtherCAT-technológiát új sebességszintre emelő EtherCAT G rendszerkiegészítés Gigabit Ethernet sebességet biztosít nagy adatmennyiséggel dolgozó alkalmazásokhoz. Ez a legújabb bővítés kompatibilis a világszerte használt 100 Mbit/s sebességű EtherCAT-technológiával, és ugyanazt a megszokott egyszerű kezelhetőséget nyújtja. Ezenfelül az új, EtherCAT G rendszerű ágvezérlő lehetővé teszi párhuzamos hálózatszegmensek hatékony üzemeltetését is.
Az EtherCAT G működése a szabványos, 1 Gbit/s sebességű Ethernet-átvitelen alapul, a technológiai tanulmányként bemutatott EtherCAT G10 változata pedig 10 Gbit/s adatátvitelt tesz lehetővé. A szabványos 100 Mbit/s-ot lényegesen meghaladó átviteli sebesség, jelentősen megnöveli az EtherCAT által biztosított adatátvitelt. Az eszközök okozta késleltetés és az újonnan bevezetett ágvezérlési koncepció együttes hatásaként az EtherCAT G az adott alkalmazástól függően 2–7-szer nagyobb feldolgozási sebességet biztosít. Hans Beckhoff, a vállalat ügyvezető igazgatója nyilatkozata szerint: „Az EtherCAT G és G10 új sebességrekordot állított be, aminek révén ügyfeleink a világ legjobb teljesítményszintű gépeit építhetik meg! Az EtherCAT G és G10 nem a rendkívül sikeres 100 Mbit/s sebességen alapuló EtherCAT-szabvány kiváltását jelentik, hanem az új teljesítményszintek meglévő rendszerbe történő bővítésére szolgálnak.”

 

beckhoff 3

3. ábra  Az EtherCAT G új sebességszintre emeli az EtherCAT-technológiát, kompatibilis az általános EtherCAT-átvitellel, megőrizve annak egyszerűségét

 

CX7000 beágyazott PC: új alapszintű gép 400 MHz-es processzorral és beépített többfunkciós be/kimenetekkel

A CX7000 típusú beágyazott PC a kompakt vezérlők világába is behozza a TwinCAT 3 szoftverkörnyezet által nyújtott kényelmi funkciókat és hatékonyságot, tovább fokozva a Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikájának skálázhatóságát, széles választékot kínálva a kisméretű PLC-k képességeitől a sokmagos ipari PC-kig terjedően. A korszerű 400 MHz-es processzorral és beépített, konfigurálható be/kimenetekkel rendelkező beágyazott PC-t optimális ár-érték arány jellemzi.
Az ARM Cortex™-M7 processzorral (32 bit, 400 MHz) rendelkező, CX7000 típusú beágyazott PC a költséghatékony, kis méretű vezérlők kategóriájában nagy számítási teljesítményt nyújt. Ezzel együtt a gépen kihasználható a TwinCAT 3 szoftvergeneráció összes előnye. Rendkívül kompakt, mindössze 49 × 100 × 72 mm-es méretével kiválóan alkalmas minimális helyigényű, ugyanakkor rugalmasan skálázható PC-alapú vezérlések megvalósítására.

 

beckhoff 4

4. ábra  A CX7000 típusú beágyazott PC kiváló számítási teljesítményű, költséghatékony, TwinCAT 3 szoftvert futtató kompakt vezérlő, amely igény szerint bővíthető buszterminálokkal vagy EtherCAT-terminálokkal

 

TwinSAFE: egységesen moduláris, skálázható és elosztott architektúrájú biztonsági rendszerek

A Beckhoff új generációs biztonsági vezérlőinek kifejlesztése során különös hangsúlyt fektettek a moduláris képességekre és a skálázhatóságra, így segítségükkel optimálisan teljesíthetők a különféle kialakítású gépek egyedi biztonsági követelményei. Egy teljes biztonsági rendszer intelligenciáját több TwinSAFE Logic be/kimeneti modul között szétosztva, rugalmasan valósíthatók meg az egyre inkább moduláris kialakítású architektúrák, amelyek minden eddiginél hatékonyabban illeszthetők hozzá egy adott rendszer követelményeihez.

 

beckhoff 5

5. ábra  Az új TwinSAFE vezérlőkkel hatékonyabban valósíthatók meg elosztott biztonsági rendszerek, azaz kevesebb tervezési és anyagi erőfeszítés árán

 

Bővült az EtherCAT-mérőmodulok választéka

Az új, ELM314x sorozatú, gazdaságos EtherCAT mérőmodulok a már bevált, ELM3x0x termékcsaládot egészítik ki, költséghatékony, 1 kHz mintavételi sebességű egységekkel. Segítségükkel egyszerűbben aknázhatók ki rendszerszinten a precíziós méréstechnika lehetőségei, jelentős optimalizálási és hatékonyságfokozási potenciált nyújtva mind a gyártógépek, mind a tesztelési összeállítások vonatkozásában.
Az új, ELM314x-sorozatú mérőmodulok 2-, 4-, 6- és 8-csatornás változatban érhetőek el. Rendkívül precíz, 100 ppm pontosságú értékeket szolgáltatnak, igen széles, 10 °C-tól 40 °C-ig terjedő hőmérséklet-tartományban. Az egységek minden csatornája külön-külön áram- vagy feszültségmérésre kapcsolható, a mintavételi sebességük pedig 1 kHz-ig növelhető. Az analóg feszültségmérési tartomány ±1,25 V és ±10 V közötti, illetve 0 és10 V közötti lehet, az áramhatár pedig ±20 mA vagy 0/4 mA és 20 mA közöttire állítható be.
A gazdaságos egységekkel jelentősen mérsékelhetők a csatornánkénti költségek, ugyanakkor az ELM3x0x eszközcsaláddal megegyezően sokrétű funkciókat nyújtanak ezek a modulok. Ilyen többek között a szabadon beállítható, kétfokozatú szűrés, a túlmintavételezés, az elosztott órajelek, a valós effektív érték (RMS)-mérés, valamint a méréshatár-beállítás. Az ELM3x0x-család esetében megszokott, hosszú ideig történő felügyelet nélküli üzemelést támogató, mélyreható diagnosztikai funkciókat is beépítették az új modulokba.

 

beckhoff 6
6. ábra  Az ELM314x sorozatú, költséghatékony, 1 kHz mintavételi sebességű modulokkal bővithető a kifinomult mérési alkalmazások köre

 

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

 

Még több Beckhoff