Skip to main content

InfoShow 2016-17

Megjelent: 2016. december 02.

Infoshow logoAz idén újra kezdődik, és a jövő év márciusáig öt helyszínt látogat végig a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) és az Elektrotechnikai Magánvállalkozók Országos Szövetsége (EMOSZ) által szervezett roadshow. A rendszeres látogatóknak nem kell tavalyról is ismert témák végighallgatására vesztegetniük az idejüket: még ha egy-egy előadás címe alig változik is, a tartalom évről évre megújul ezen a gyorsan változó szakterületen.

 

Az elektromosenergia-hálózatok szerelését, karbantartását és javítását kisvállalkozások és magánvállalkozók végzik. Ez sajátos helyzetet teremt egy olyan piacon, ahol a vállalkozó komoly élet- és vagyonbiztonsági felelősséget visel. Ezért a szakterületet szorosan körbefonják a biztonsági szabványok, amelyekben a vállalkozónak naprakésznek kell lennie. Egyben pedig tájékozódnia kell egy olyan szakma újdonságairól is, amelynek nem egy részterületén rendszeresen jelennek meg azelőtt nem is sejtett újdonságok, mint a ledvilágítás, a megújuló energiák használata vagy az e-mobilitás. Ezt a folyamatos továbbképzési „kényszerpályát” kell összeegyeztetni a napi munkafeladatokkal és a vállalkozások adminisztratív teendőivel.
E „csapda” szorításának enyhítését tűzték ki célul az InfoShow (www.infoshow.hu) szervezői, akik összehangolt, rendszerezett formában igyekeztek átadni a vállalkozóknak a legszükségesebb információkat, és még a rendezvényre utazás költség- és időigényét is csökkentették azzal, hogy a roadshow az ország fontosabb regionális centrumaiba is ellátogatott. Az ötlet sikerét jelzi, hogy a rendezvény „él és virul”, évek óta telt házakkal az előadásokon. A kísérő termékbemutatók kiállítói is elégedettek lehetnek, mivel kizárólag „válogatott”, szakmailag érdekelt látogatókkal találkozhatnak. Az idei évad első állomása Budapest, majd a sorozat 2017. február 7-én Miskolcon, 21-én Veszprémben, március 7-én Kecskeméten és 21-én Zalaegerszegen folytatódik. Mivel lapunk megjelenésekor az érdeklődőknek még van esélyük a 2017-es helyszínekre jelentkezni, érdemes áttekinteni az „étlapot”, milyen információkra számíthatnak.

  • Ma már egyre gyorsuló ütemben létesülnek „háztartási kiserőművek”, azok a szolárenergia-hasznosító berendezések, amelyek a villamosenergia-hálózattal is kapcsolatban állnak. Az ilyen rendszerek hibavédelmi méréseiről tart tájékoztatót a C+D Automatika Kft. előadása.

  • A túlfeszültség-védelem (tipikusan a villámvédelem) fontos élet- és vagyonbiztonsági funkciókat lát el. Szabványainak követniük kell a védendő rendszerek jellegében és a védelem technológiai eszközrendszerében végbemenő változásokat. Minderről a szakterület egy jelentős hazai művelője, a DEHN+SÖHNE hazai képviselője tart előadást.

  • A világítástechnika sokak számára elektrotechnikából, a fény fizikájából és egy sor műszaki szabványból áll. Az ELMON Hungária Kft. előadása az „emberközpontú világításról”, azonban felhívja a figyelmet, hogy a világítás a legnagyobb mértékben humánbiológiai igény, az emberi test fiziológiájától az elme egészséges működéséig minden létfunkciónkban fontos szerepe van.

  • A kábelek összekapcsolása, kötése az egyik legjellemzőbb feladat, amit az energiahálózatok telepítésén, karbantartásán, módosításán munkálkodó szakembereknek végezniük kell. Az életüket jelentősen megkönnyítheti, az általuk gondozott rendszereket üzembiztosabbá teheti a kábelösszekötő dobozok „újragondolása”, amelyről a Hensel Hungária Kft. előadása számol be.

  • Az elektromos hálózatok leggyakrabban „érintett” eleme a kapcsoló. Egyszerű szerkezet, de a megbízhatósága kulcsfontosságú a felhasználó, szerelhetősége a kivitelező számára – esztétikus megjelenése pedig „feldobhatja” a lakókörnyezetünket. Új kapcsoló-termékcsaládját ismerteti a Legrand Zrt. előadása.

  • Az InfoShow „örökzöld” témája az elektromos hálózatok létesítésére és felülvizsgálatára vonatkozó jogszabályrendszer a hatályos tűzvédelmi szabályzatban. Ennek aktualitásait foglalja össze az OBO Betterman prezentációja, amely egy tervezést és kivitelezést támogató szoftvermegoldást is bemutat.

  • A közeljövő mindent átható változásaként tekintünk az elektromobilitásra, amely a mai gazdaság energiastruktúráját alapjaiban változtatja meg. Az e-autók mindennapi használatához azonban elektromosenergia-infrastruktúra kell, amely a kivitelező és karbantartó vállalkozókat is érinti. Ez lehet a fő vonzereje a Schneider Electric előadásának.

  • Az elektromos hálózatok kivitelezését és karbantartását egyfajta „teljesítménykényszer” jellemzi: a beruházó ragaszkodik a gyors, pontos és karbantartható kivitelezéshez, és a felhasználó sem tűri sokáig az energiahiányos állapotot. Ezért lényeges hogy a szerelési anyagok, alkatrészek és más eszközök gyorsan, egyszerűen és megbízhatóan használhatóak legyenek. A téma szakérője a WAGO GmbH, amelynek hazai leányvállalatától hasznos információkat szerezhetnek az érdeklődők.

Bízunk abban, hogy az érdeklődő elektrotechnikai vállalkozók az idén induló roadshow állomásain is úgy ítélik majd meg, hogy hasznos információkkal gazdagodtak az InfoShow-n töltött nap után.

Tóth Ferenc

Még több InfoShow