Skip to main content

igus iglidur I8-ESD tribo-polimer

Megjelent: 2020. december 07.

igusElektrosztatikusan vezető anyag SLS 3D nyomtatással gyártott kopásálló alkatrészekhez

Az elektronika és a félvezetőipar biztonságos és megbízható gyártási folyamataihoz olyan alkatrészekre van szükség, amelyek elektrosztatikusan vezető tulajdonságokkal rendelkeznek, ugyanis még egy alacsony áramerősségű kisülés is tönkreteheti a drága gyártósorokat, illetve a gyártott termékeket. Az igus egy új stabil anyagot fejlesztett ki az SLS technológiájú 3D nyomtatási módszerhez, amelyet alkalmazva a felhasználók rugalmasan és költséghatékonyan készíthetik el ESD tulajdonságokkal rendelkező kopásálló alkatrészeiket.

 

Az elektronika és a félvezetőipar gyártástechnológiáihoz alkalmazott kopásálló alkatrészeknek nemcsak hosszú élettartamúaknak, hanem elektrosztatikusan vezetőképesnek is kell lenniük, mert az elektrosztatikus töltődés által keletkező túlfeszültség, amelyet nem hárít el egy szigetelőanyag, könnyen tönkreteheti a gyártósort, illetve a gyártott terméket.
Az elektrosztatikusan vezető speciális alkatrészek gyors additív – konkrétan SLS technológiát alkalmazó 3D nyomtatással végzett – legyártásához az igus egy új iglidur tribo-polimert fejlesztett ki.

 

igus PM2220 2

Az SLS 3D nyomtatási módszerrel az új, fekete színű, nagy kopásállóságú, elektrosztatikusan vezető iglidur I8-ESD tribo-polimer nagyon rövid idő alatt feldolgozható (Forrás: igus GmbH)

 

A 3D nyomtatáshoz alkalmazott SLS technológia és előnyei

Az SLS, azaz szelektív lézer szinterezés (Selective Laser Sintering) egy régóta ismert és gyakran használt 3D nyomtatási technológia, amely biztosítja a termékötletek leggyorsabb piacra kerülését. Ezt a gyors, rugalmas és költséghatékony innovatív gyártási technológiát számos iparágban használják.
Az SLS eljárás egy rétegenként építkező gyors prototípusgyártási megoldás. A technológia lényege, hogy az automatikusan terített porszemcséket lézer segítségével olvasztják össze rétegről rétegre. Amint egy réteg elkészült, a platform lejjebb süllyed, és egy következő réteg por terül, majd a lézer újra működésbe lép. Ez a folyamat ismétlődik, amíg a tárgy el nem készül.
A nyomtatott munkadarabot körbevevő por támaszanyagként szolgál, aminek köszönhetően kifejezetten bonyolult, akár összeszerelt vagy mozgó alkatrészekkel is rendelkező nyomatok is készíthetők.
A modelleket a nyomtatótartályból való eltávolításukat követően nagynyomású levegővel lefújják, ezzel távolítva el a felesleges, fel nem használt port.
Ennél az eljárásnál először poliamid (PA) porszemcséket használtak fizikai modellek gyártására. A PA porszemcsék összeolvasztása egy pontosan szabályozott lézerrel történik, ebből adódóan a kész modell szilárdsági paraméterei megközelítik a fröccsöntött PA alkatrészek tulajdonságait, ezáltal nemcsak látványmodellként lehet a nyomtatványokat használni, hanem sokféle fizikai, funkcionális tesztelés elvégzésére, illetve kiértékelésére is.
Az utómunkálatok tekintetében az SLS kevésbé időigényes, mint sok más 3D nyomtatási módszer. Ezen előnyei lehetővé teszik egyes termékek esetében az úgynevezett Additive Manufacturing – közvetlen, szerszám nélküli gyártást is.
A közvetlen gyártás lehetőségével elhagyható a költséges, hosszú átfutási idejű szerszámgyártás. Ez azt jelenti, hogy ha felmerül egy adott alkatrész gyártásának igénye, akkor annak CAD modelljét feltöltik a 3D nyomtatóberendezés vezérlésébe, és kinyomtatják a megadott mennyiséget. Ennek köszönhetően az SLS 3D nyomtatógépek termelékenysége egyedülálló.

 

igus iglidur I8-ESD tribo-polimer anyag SLS 3D nyomtatáshoz

Az iglidur I8-ESD a harmadik olyan tribo-polimer anyag, amelyet az igus az SLS technológián alapuló 3D nyomtatáshoz kínál. Ennek a módszernek az előnyei nyilvánvalóak: a felhasználónak nagy a tervezési szabadsága, és szerszámköltség nélkül elkészítheti az alkatrészt. Ezenkívül nem keletkezik műanyag hulladék, mivel a felesleges por többször felhasználható, és a nyomtatott alkatrészek újra feldolgozhatók. Az új iglidur I8-ESD tribo-polimer poranyagból SLS 3D nyomtatással készült alkatrészek – valamennyi igus tribo-polimer anyagból készült alkatrészhez hasonlóan – nem igényelnek további kenést, és szerkezetileg nagyon stabilak.
„Az iglidur I8-ESD-vel most egy olyan tribo-polimert is felveszünk termékkínálatunkba, amelynek ellenállása 3×107 Ω × cm. Ezenkívül az anyag színe eredendően fekete. Ezért későbbi színezésre nincs szükség, ami egyébként pluszköltségekkel járna, emellett csökken és javul a szállítási idő” – magyarázza Tom Krause, az igus GmbH adalékgyártásának üzletágvezetője. – „A felhasználó egy nagyon tartós alkatrészt kap, amely minden kívánt ESD tulajdonsággal rendelkezik.”

 

igus 2

iglidur I8-ESD: elektrosztatikusan vezető tribo-polimer poranyag az elektronikai ipar számára SLS 3D nyomtatással készített, tartós és kopásálló, kenést nem igénylő alkatrészekhez (Forrás: igus GmbH)

 

Meggyőzően nagy kopásállóság

Az igus tribo-polimerek számos teszten mennek keresztül az igus 3800 négyzetméteres alapterületű laboratóriumban.
Az itt végzett, forgó mozgásra épülő kopásteszt végeredményeként bebizonyosodott, hogy egy szinterezett iglidur I8-ESD tribo-polimerből készült alkatrész kopásállósága kétszer akkora, mint egy PA12 poranyagból szinterezett alkatrészé.
Az iglidur I8-ESD a lineáris kopási teszt során is meggyőző eredményeket mutatott. Az iglidur I8-ESD tribo-polimert az igus jelenleg SLS 3D nyomtatásra alkalmas poranyag formájában kínálja a webáruházában ügyfeleinek, egyrészt a saját maguk által történő feldolgozáshoz, másrészt pedig az igus 3D nyomtatási szolgáltatását igénybe vevő felhasználók alkatrészeinek legyártásához. Amennyiben a felhasználó ez utóbbi lehetőséget kívánja igénybe venni, egyszerűen elküldheti az alkatrész STEP fájlját az igusnak a szükséges termék elkészítéséhez. Az igus 3D nyomtatási szolgáltatásának keretében vállalják, hogy a terméket három napon belül kinyomtatják és kiszállítják, ráadásul nincs minimális rendelési mennyiség.
Az érdeklődők ingyenes iglidur I8-ESD tribo-polimer poranyagmintát is rendelhetnek az igus.eu/i8-esd-sample címen.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 64 86
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.igus.hu

 

még több igus®