Skip to main content

igus 3D Ethernet kábel és új e-chain rögzítőbilincsek robotokhoz

Megjelent: 2019. június 13.

igus lidA 360°-os csavarási tartományban tesztelt Ethernet chainflex kábel biztonságosan garantálja a hattengelyes robotok működtetéséhez szükséges adatok továbbítását, a triflex R energiatovábbító láncok új rögzítőbilincsei pedig biztonságossá teszik a gépek és az emberek közötti együttműködést. 

 

 

A tömeggyártás területén nagyon gyakori az ipari robotok használata, amelyek lehetővé teszik folyamatok gyors automatizálását, valamint a költséghatékonyság javítását. Ennek okán nem meglepő, hogy rohamosan növekszik a gyártásban használt robotok száma. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) becslései szerint 2020-ra csak az automatizálást kiszolgáló területeken több mint 3 millió ipari robotot használnak majd. Ezzel párhuzamosan természetesen folyamatosan növekednek a robotok, tengelyek, vezérlő-, illetve alrendszerek közötti biztonságos kommunikációra vonatkozó igények. „Nagyon valószínű, hogy a jövő kommunikációjában kiemelt szerepet kapnak az ipari Ethernet hálózatot használó megoldások” – magyarázza Rainer Rössel, az igus GmbH chainflex kábelek gyártásával foglalkozó részlegének vezetője.
A mozgó rendszerekhez alkalmazható kábeleket gyártó igus immáron több mint öt éve speciális, a robotoknál jelentkező kiemelkedően intenzív és háromdimenziós igénybevételt elviselő, biztonságos adatátvitelt nyújtó Ethernet kábelek kifejlesztésén munkálkodik, és a közelmúltban egy teljesen új, tartós Ethernet kábelt fejlesztett ki, amely a CFROBOT8.PLUS nevet kapta. Ez a különleges kábel még kiemelkedően intenzív igénybevétel mellett is megbízható és hibátlan kommunikációt biztosít a tengelyek, a vezérlőrendszerek és a különféle alrendszerek között. Az új kábelcsalád tagjait a cég saját laboratóriumában több éve teszteli torziós terhelés alatt, amelyek során bebizonyosodott, hogy a kábelek több mint 15 millió munkacikluson keresztül mindenféle meghibásodás nélkül, megbízhatóan üzemelnek.

 

igus

CFROBOT8.PLUS chainflex Ethernet kábel – 15 millió elmozdulás akár 360°-os torzióval, valamint megbízható adatátvitel a hattengelyes robotok vezérlése érdekében (Forrás: igus GmbH)

 

Garantált minőségű, tesztelt csavarható kábelek

A CFROBOT8.PLUS kábelek torziós teherbírását az igus saját, mintegy 2750 m² alapterületű laboratóriumában tesztelték, az igus triflex e-chain sorozat képviselőivel 15 milliónál is több munkaciklus és háromdimenziós elmozdulás során vizsgálták. A tesztek megerősítették, hogy az Ethernet-kommunikáció teljesen hibátlanul működik.
A várható élettartam meghatározása érdekében a tesztek még most is folyamatban vannak, és néhány éven belül már konkrét adatokat tudnak mondani.
„Az új robotkábelnek köszönhetően az igus a világon az egyetlen cég, amely készletről képes tartós és valós körülmények között tesztelt torziós kábeleket kínálni, amelyek akár ±360°-ban is elcsavarhatók – ezzel egy jelentős piaci rést fedtünk le” – mondja Rössel.
Az igus több mint 30 éve fejleszti és teszteli kábeleit a szakma legnagyobb alapterületű tesztlaborjában, ahol kifejezetten az energialáncokban használt kábelek tartósságának ellenőrzése folyik. Évente több mint 2 milliárd tesztciklust és több mint 1,4 millió elektromos tesztet végeznek. A világon jelenleg az igus az egyetlen gyártó, amely teljes chainflex termékcsaládjára, így az új CFROBOT8.PLUS kábelre is 36 hónapos garanciát biztosít.

 

Gyorsan összeszerelhető, biztonságos, új rögzítőbilincsek a kobotokon alkalmazott e-chain láncokhoz

Az Ipar 4.0 világában az automatizálás egyik, napról-napra nagy visszhangot kapó területe az emberek és a robotok közötti interakció, mivel kiemelten fontos, hogy a robotok és az emberek biztonságosan tudjanak egymással együttműködni. A jövő egyértelműen az együttműködő (kollaboratív) robotoké, azaz a kobotoké. A nagy méretű és gyors ipari robotokkal szemben a kobotokat többnyire egyszerű vagy interakciót igénylő tevékenységek során hasznosítják, miközben „kéz a kézben” dolgoznak együtt az emberekkel.
A kobotok és az ipari robotok használói emiatt alkalmazzák az igus triflex R energiatovábbító láncait, amelyek biztosítják a tápellátást és az adatok továbbítását, miközben a több tengely mentén való elmozdulást is lehetővé teszik.
Az energiatovábbító láncok könnyű rögzítése, valamint a biztonsági mutatók javítása érdekében az igus új műanyag rögzítőbilincseket fejlesztett ki, így a fémbilincseken kívül mostantól megtalálhatók kínálatunkban a kobotok működtetéséhez tervezett bilincsek is, amelyek az energiatovábbító lánc robotkarra való rögzítésére szolgálnak. A rögzítőbilincsek lekerekített szélű kialakítása miatt kisebb a robottal való érintkezés okozta sérülési kockázat. A műanyag bilincsek csavarkötéssel gyorsan a robot karjára rögzíthetők. A triflex R láncot egy speciális kapocs rögzíti a bilincsen. Az új bilincsek problémamentesen használhatók a Universal Robots, a TMS, valamint a Kuka LBR iiwa robotkarokkal.

 

igus 2

A triflex R energialáncokhoz készülő, lekerekített élekkel kialakított új rögzítőbilincsek biztonságossá teszik az emberek és a gépek közötti együttműködést (Forrás: igus GmbH)

 

triflex energialáncok a robot biztonságos energiatovábbításának érdekében

A triflex R termékcsaládot kifejezetten az ipari környezetben alkalmazott, hattengelyes robotok számára fejlesztették ki.
A tömlők rugalmasságát és az energiatovábbító lánc stabilitását egymással ötvözve a lekerekített élekkel rendelkező triflex R termékcsalád tagjai a több tengely körül elmozduló berendezések számára megbízható kábelvezetési alternatívát kínálnak. A gömbcsuklós csatlakozás nagy szakítószilárdságot biztosít, és jelentősen megkönnyíti az e-chain felszerelését. A belső elválasztóelemek szabadon választhatók. A hajlítási sugarat gátló kör alakú elem, továbbá az e-chain magas fokú elcsavarhatósága megakadályozzák a kábelek túlterhelődését; a rendszer fokozza az élettartamot és a megbízhatóságot. A triflex e-chain láncok kobotok által tervezett bilincsekkel, kábelekkel és csatlakozókkal ellátott teljes csomagban, csatlakoztatásra készen kerülnek forgalomba.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

Még több igus®