Skip to main content

ifm – a piac- és ügyfélorientált vállalat

Megjelent: 2023. augusztus 28.

ifm lid„A piac jobb válaszokat ad, mint bármely menedzsmentelmélet”

Az ifm érzékelői, rendszerkommunikációja, vezérlői és mérnöki szolgáltatásai révén segíti elő a műszaki folyamatok optimalizálását és/vagy megoldását a világ minden táján. Az ifm olyan egyszerű egységeket hoz létre és tart fenn, amelyek önállóan, saját felelősségükre és sikeresen dolgoznak.

 

Egy cégről alkotott képünk többnyire az általuk gyártott, forgalmazott termékek és szolgáltatások alapján alakul ki. Ritkán van lehetőségünk megismerni egy vállalatot belülről, főképp egy munkatárs szemén keresztül. Jelen beszélgetésünk Magyar Viktorral, Műszaki Szaktanácsadóval, bepillantást kínál számunkra a közel 20 éves magyarországi ifm electronic Kft. tevékenységébe.

 

Magyar Viktor 2Viktor, mióta dolgozol az ifm-nél?
Magyar Viktor: 2012-ben kezdtem az ifm electronic Kft.-nél dolgozni, éppen júliusban van az évfordulóm. Ez az első munkahelyem az egyetem után, és bár rádiórendszerek szakirányon végeztem, elég gyorsan megszerettem az automatizálást és a vele kapcsolatos témákat az ifm-nél. Ma már el sem tudnám képzelni, hogy ne ebben a munkakörben dolgozzak. Korábban nem tartottam kimondottan az életem részének az automatizálás területét, de azóta már a mindennapjaimban is folyamatosan keresem és próbálom alkalmazni az innovatív megoldásokat. Érdekes, hogy mennyire meg tud változni valaki, ha jól érzi magát egy munkahelyen.

Mivel keresnek meg leggyakrabban a partnereid?
M.V.: A legtöbb kérdést partnereink részéről a megfelelő termék kiválasztásával kapcsolatban kapom, hiszen rendkívül széles az ifm termékpalettája, így sokkal egyszerűbb, ha egy biztos termékismerettel rendelkező szakértő támogatja a feladatra legoptimálisabb szenzorok kiválasztását. Sokszor nagyon hasznos egy telefonbeszélgetés, mert olyan információk derülnek ki hívás közben, amelyek által célorientáltan tudok komplett megoldást ajánlani az ügyfélnek. Rendszeresen előfordul, hogy egy konkrét termék beszerzésével kapcsolatban keresnek meg, majd a beszélgetés során olyan információk derülnek ki az alkalmazásról, amelyek tudatában egy átfogó képet formálhatok a feladatról, s ez további termékek javaslatára inspirál, amelyeknek köszönhetően sokkal hatékonyabbá és időtállóbbá tehető az alkalmazás. Főként ezért gondolom úgy, hogy a mai digitális világban is kimondottan fontos a személyes kapcsolat, ahogy cégünk szlogenje is mondja: Close to you. Mindig úgy ajánlok egy terméket, hogy meg vagyok győződve róla, hogy arra a bizonyos feladatra, én is azt használnám nyugodt szívvel.

 

ifm számok

 

Mi volt a legkomplikáltabb feladat, amivel eddig találkoztál?
M.V.: Évekkel ezelőtt – nem sokkal azután, hogy elkezdtem a cégnél dolgozni – egy termék összeszerelési folyamatát kellett ellenőriznünk kamerával, de az alkatrészek speciális elhelyezkedése miatt a partner személyes látogatást és műszaki támogatást kért a helyszínen. Az esetek nagy részében sikerül telefonon keresztül megoldást találni az adott alkalmazásra, de bizonyos esetekben – mint amilyen ez is volt – szükséges, hogy vizuálisan is felmérjük a helyszínt, illetve a megoldandó feladatot. A biztos működés érdekében számtalanszor leteszteltük a gépeket, és végül azt vettük észre, hogy – bár reggel 10-re érkeztünk a helyszínre – az óra máris hajnali kettőt mutatott. Talán ez volt a legemlékezetesebb és legösszetettebb eset, amióta itt dolgozom, de minden napra jut valami izgalmas, hétköznapitól eltérő kérés, így ennyi év után sem tudom azt mondani, hogy már mindent is láttam, megtapasztaltam.

 

tesztelés

 

Van olyan nehézség, aminél neked is külső segítségre kell támaszkodnod?
M.V.: A legtöbb alkalommal én vagyok az, akinek a támogatását kérik a szakmai témákkal kapcsolatban, de vannak olyan speciális esetek, amikhez már egy fejlesztő kolléga szaktudását is igénybe kell vennem. Irodai körülmények között nincs lehetőségem a szenzorok és különböző kémiai anyagok összeférhetőségének tesztelésére, ezért olyankor felveszem a kapcsolatot a témában nagy tapasztalattal bíró specialistával, aki laboratóriumi körülmények között elvégzi a szükséges vizsgálatokat. A nagy távolság ellenére nagyon közvetlen és jól kiépített a kapcsolatom a gyártásunkkal és a fejlesztő kollégákkal, ezért mindig gyors és precíz információt kapok.

 

Hannover

 

Hogyan van alkalmad a gyakorlatban megismerni az új ter­mékeket?
M.V.: Minden évben kíváncsian várom a hannoveri kiállítást és a nürnbergi SPS-t (Smart Production Solutions), ahol cégünk bemutatja az új fejlesztéseit szoftver- és termékoldalról. Természetesen anyavállalatunk minden újdonságból rendelkezésre bocsájt számunkra mintatermékeket, amelyeket mind az irodánkban, mind partnereinknél tesztelésnek vethetünk alá, hogy ezzel is jobban megismerjük azokat működés közben. Ennek köszönhetően még hatékonyabban tudjuk megválaszolni a kérdéseket, és át tudjuk adni a személyes tapasztalatainkat. Mivel mindig érdekes egy új termék kipróbálása, ezért a tesztelésekből a sales-es kollégák is kiveszik a részüket. A gyakorlati alkalmazást az is segíti, hogy új és érdekes feladatok esetén a munkatársakkal megosztjuk az ismereteinket, így mind értékesítési, mind műszaki oldalról tanulhatunk egymástól.

Köszönjük az interjút és további eredményes működést, sikeres éveket kívánunk Nektek!

 

 

A mai ifm cégcsoportot „ifm electronic geräte gmbh+co kg” néven, Gerd Marhofer és Robert Buck alapította 1969. október 29-én. Az ifm alapítási évében a siker a 220 V-os induktív érzékelők feltalálásával kezdődött.
Az ifm szorosan kötődik Németországhoz, mint ipari helyszínhez: a vállalat székhelye Essenben található, a fejlesztési és gyártási telephelye pedig a Bodeni-tó partján fekvő Tettnangban, ahol a portfólió több mint kétharmadát fejlesztik és gyártják. Az ifm siegeni high-tech központja a SUMMIT közös irodabázist biztosít az ifm csoporthoz tartozó öt vállalatnak: pmdtechnologies ag, ifm services gmbh, ifm software gmbh, ifm solutions gmbh és ifm business solutions gmbh. Az ipar 4.0 minden területéről mintegy 420 szakember dolgozik együtt a kameratechnológia, az IIoT és az SAP-alapú ellátási lánc menedzsment­területén a víziós ötleteken és sikeres megoldásokon. A jövőbe tekintve a SUMMIT a szabványosított 3D érzékelők és szoftvermegoldások fejlesztését és szállítását képviseli.
A nagyobb értékesítési piacokon, például Ázsiában vagy az Egyesült Államokban található további termelési helyszínek lehetővé teszik a gyors reagálást a regionális piaci igényekre.
Az ifm magas minőségi színvonalának biztosítása érdekében a nemzetközi üzemekben dolgozó munkatársakat is Németországban képzik ki.
Az alapítás évei óta az ifm jelentősen nőtt – megőrizve erényeit, minőségi szabványait és őszinte, tiszteletteljes együttműködését. A ma már második generációs családi vállalkozásként működő ifm csoport a világpiac egyik vezetője.

 

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef9530