Skip to main content

Időérzékeny hálózati átvitel a CompactDAQ eszközök adatkapcsolatában

Megjelent: 2017. augusztus 28.

CompactDAQ TSNA nagy területen szétosztott adatgyűjtő és más I/O-rendszerekben gyakori az igény a távoli kapcsolat időkésleltetésétől függetlenül pontos időszinkronizálásra. A National Instruments (NI) új CompactDAQ-eszközeivel az ilyen „időérzékeny” rendszereknek ez a követelménye is minden további nehézség nélkül megoldható.

 

Az NI kétféle, sokkártyás Ethernet-keretet dobott piacra. A cDAQ-9185 és a cDAQ-9189 újszerű, a legfrissebb Ethernet normákon alapuló időszinkronizálással rendelkezik, az NI időérzékeny hálózati átvitellel (Time Sensitive Networking – TSN) kapcsolatos törekvéseit, valamint elosztott mérőrendszerekhez tervezett, masszív felépítésű CompactDAQ eszközeit támogatva.

A gyakorlati rendszerek jellege igen gyorsan átalakul, amint a méréstechnikai elemek – „elhagyva” a vezérlőtermet – egyre közelebb kerülnek a vizsgált eszközökhöz. Mindezeknek köszönhetően lerövidül ugyan a telepítési idő, mérséklődik az érzékelők bekábelezésének költsége és javítható a mérési pontosság is, ugyanakkor a szinkronizálás és rendszerfelügyelet tekintetében új kihívásokkal kell megküzdeni, különösen a napjainkban egyre fontosabbá váló ipari hálózatoknál. Az NI tevékenyen kiveszi részét az időérzékeny hálózati átvitel módszerének kialakításából, ami az IEEE 802.1 Ethernet-szabvány legújabb fejlődési szintjét képviseli. Ennek révén elosztott időszinkronizálás és kismértékű késleltetés valósítható meg, valamint az időérzékeny és az általános jellegű adatforgalom egymáshoz közelíthető. A cDAQ-9185 és cDAQ-9189 típusú egység időérzékeny hálózati átvitelen keresztül igen precízen képes időben egymáshoz hangolni a berendezéseket, megkönnyítve ezzel a bővíthető, elosztott, szinkronizált rendszerek kialakítását. Legfontosabb tulajdonságaik a következők:

 

  • hálózaton keresztül biztosított, precízen szinkronizált időzítéssel rendelkeznek, hosszú időzítő kábelek alkalmazása nélkül lehetővé téve a pontos elemzésekhez szükséges, szorosan összehangolt mérések elvégzését,

  • könnyen láncolhatók beépített hálózati kapcsolójuk (switch) segítségével, amely révén az elosztott alkalmazások gyorsan állíthatók össze és bővíthetők

  • -40 °C és +70 °C közötti üzemi hőmérséklettartományuk következtében megbízhatóan működnek kedvezőtlen környezeti feltételek mellett is, emellett ütésállóságuk 50 g-ig, rezgésállóságuk pedig 5 g-ig garantált,

  • az NI-DAQmx meghajtó absztrakt szoftveres kezelési hátteret biztosít, amely a programozás megkönnyítésére több keretet is képes önműködően összeszinkronizálni.

„Az új keretek a mérési adatokat önműködően hangolják össze a hálózati idő alapján, ami nagy távolságok esetén is pontos szinkronizálást tesz lehetővé, jelentősen leegyszerűsítve a különféle elrendezések felépítését és megkönnyítve a sokcsatornás, elosztott rendszerek kezelését” – nyilatkozta Todd Walter, az NI digitális adatgyűjtésért és beágyazott alkalmazásokért felelős marketingvezetője. „A LabVIEW rendszertervező programon belül ezen újszerű szinkronizálási eljárás, valamint jelfeldolgozó könyvtárak együttes alkalmazásával igen gyorsan gyűjthetők be és elemezhetők az adatok, végső soron rövidebb tesztelési időt és nagyobb hatékonyságot eredményezve”.

     Több mint egy évtizeden keresztül a LabVIEW segítségével a CompactDAQ eszközöket csupán digitális adatgyűjtő (DAQ) rendszerek gyors testre szabására, egyéni igények kielégítésére használták. Az NI szinkronizálással és adatkommunikációval kapcsolatos eljárásokba fektetett legújabb fejlesztéseinek köszönhetően az új, kisméretű digitális adatgyűjtő keretekkel az elosztott méréstechnikai alkalmazások jelenlegi és jövőben várható követelményei egyaránt kielégíthetők. Ezekkel az egységekkel nagy teljesítőképességű, masszív digitális adatgyűjtő rendszerek létesíthetők, melyek számos elosztott érzékelő kezelésére is alkalmasak.

A négy- és nyolc kártyahelyes Ethernet-kerettel kapcsolatos további információk itt találhatók:

(A CompactDAQ, LabVIEW, National Instruments, NI, ni.com és az NIWeek a National Instruments védjegye. Minden más említett termék- vagy vállalatnév a megfelelő tulajdonosok védjegye vagy kereskedelmi neve.)

National Instruments Hungary Kft.

1117 Budapest

Neumann J. u. 1/E 2. em. (Infopark E ép.)

Tel.: +36 1 481 1400

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

http://hungary.ni.com

Szakmai tanácsadás: 06 80 204 704

Technikai kérdések: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Még több National Instruments