Skip to main content

Ideális kondenzátorok – nem csak a gépjárműipar számára

Megjelent: 2021. március 16.

tme lidKemet R52 sorozatú

kondenzátorok

Egy tetszőleges berendezés tervezésekor, függetlenül annak későbbi alkalmazási területétől, érdemes azt jó minőségű kondenzátorokkal felszerelni, mert nagymértékben függ ezektől a berendezés élettartama. A Kemet egyike azon cégeknek, amelyeknek a termékeit a legmagasabb szintű kiviteli minőség jellemzi. Ennek a gyártónak a kínálatán belül különös figyelemre érdemesek az R52 sorozatú zavarszűrő kondenzátorok.

 

 

Az R52 sorozatú Kemet polipropilén zavarszűrő kondenzátorok jellemzői

• Kapacitás: 100 nF-tól 22 µF-ig
• Névleges feszültség: 310 VAC / 560 VDC
• Üzemi hőmérséklet: max. 110 °C
• Kivezetésraszter: 15–37,5 mm (kapacitástól függően)
• Autóipari ágazati szabványmegfelelőség (AEC–Q200)
• Magas ellenállás kedvezőtlen üzemi körülményekkel szemben (IEC 60384-14)

 

tme1

1. ábra Az R52 típusú kondenzátorok felépítése

 

A Kemet cég kondenzátorai kettő – egy elektromosan vezető és egy szigetelő – rétegből épülnek fel, amelyek együtt egy lapított hengert alkotnak. A henger mindkét oldalán fémlemezkék találhatók, ezekhez erősítették hozzá a kivezetéseket. Az egész egységet pedig egy műanyag tokozásban helyezték el (1. ábra).
Az R52-sorozat tokozása külön figyelemre érdemes a méretei miatt. Ha összehasonlítjuk pl. a korábbi 0,47 µF kapacitású és 15 mm-enkénti lábkiosztású, F86-sorozat modelljeivel, látható, hogy az R52-es kondenzátor 86%-kal kisebb.
Az R52 kondenzátorokat csakúgy, mint a többi Kemet terméket, számos tesztnek vetik alá, amelyek minden körülmények között megerősítik a megbízhatóságukat. Ezek alapján látható, hogy az új kondenzátorsorozatot többek között kiváló ellenállás jellemzi a kedvezőtlen külső hatásokkal szemben. A kapacitásesés-teszteket a 2. ábrán látható grafikon mutatja be.
A 85 °C-os hőmérsékleten és 85%-os páratartalmon lefolytatott vizsgálatok igazolják, hogy a kondenzátor kapacitásesése a 6-8%-os tartományba esik, míg az átlagos érték 2-4%.
Figyelemre méltó az új kondenzátorok maximális töltőárama is. A teszt során a töltőáram értékét a kondenzátor frekvenciájától és kapacitásától függően ellenőrizték. A vizsgálatot 25 °C-on végezték. Bizonyos kapacitások esetén az 1 kHz frekvencia alatti töltőáram alacsonyabb, mint 1 A, de az 1 kHz meghaladása után az áram mindig nagyobb, mint 1 A. Az eredményeket a 3. ábra mutatja.

 

tme2

2. ábra Az R52 kapaciásdriftje

 

 

Kemet kondenzátorok használata az autóiparban és az elektromobilitás ágazatban

Az egyik iparág, amelyben az R52 sorozatú kondenzátorok sikeresen használhatók, az autóipar. A járművekbe beépített elektronikának nagyfokú tartóssággal kell rendelkeznie. Ezenkívül minden elemnek, beleértve a kondenzátort is, ellenállónak kell lennie a kedvezőtlen környzeti és útviszonyokkal szemben is.
Az elektromos autókban használt átalakítóknak és invertereknek szintén jó működési jellemzőkkel kell rendelkezniük. Erre jelentős hatással van többek között az akkumulátor töltési időszükséglete is. Az R52 sorozatú kondenzátorok erre a tényezőre is jó hatást gyakorolnak, és növelni képesek az átalakítók és inverterek hatékonyságát.

 

R52 kondenzátorok RTV berendezésekben és háztartási elektromos készülékekben

Az R52 kondenzátorokat az RTV és háztartási elektromos készülékeket gyártó iparban is alkalmazzák. Az ilyen típusú készülékekben a tápfeszültségrendszerek megtervezése már az alapoktól megtörténik. Ez elengedhetetlen, ha a berendezések tökéletes hatékonyságát és a gyártás folyamatosságát akarjuk biztosítani. Például a rádió- és televíziókészülékek gyártásához szükséges elektronikai alkatrészek megfelelő előkészítése megköveteli azok korábbi beüzemelését.

 

tme3
3. ábra Az áramerősség különböző frekvenciákon

 

Ideális megoldás az elektronika számára

Az elektronikai berendezések gyártása során lényeges szempont a lehető legkisebb méret elérése, ezért fontos a legkisebb méretű alkatrészeket használni. A Kemet termékeinek használatával átlagosan a PCB-n lévő hely 41%-át lehet megtakarítani (a tápegységekre vonatkozóan). A PCB-n megvalósuló helytakarékosság más típusú előnyök elérését is lehetővé teszi a jövőben. Egy kisebb méretű alaplemez tárolási helyet is megtakarít, ami szintén nagyon fontos lehet a gyártási folyamat optimalizálásában.

 

 

tme4
Energiamérők Kemet kondenzátorokkal

Az energiamérők a következő termékek, amelyeknek a legnagyobb pontossággal és folyamatos üzemmódban kell működniük. A Kemet kondenzátorok használata kiváló minőségű, mindenféle külső tényezőnek ellenálló berendezés létrehozását teszi lehetővé. Ezenkívül a méretük átlagosan 38%-kal csökkenti a nyomtatott áramköri lemez méretét.

 

Vezérlő- és mérőberendezések gyártása

Minden vezérlő- és mérőberendezésnek (függetlenül attól, hogy az csak egy szokványos digitális multiméter vagy egy professzionális kalibrátor) a lehető legmagasabb szintű mérési pontosságot kell biztosítania. Ahhoz, hogy ez elérhető legyen, a készülékgyártóknak megfelelő módon meg kell tervezniük az említett műszerek mérőköreit. Minél magasabb az egyes alkatrészek minősége, annál könnyebb elérni a kívánt hatást és a kész berendezések pontosságát.
Összefoglalva: a Kemet által kínált R52 sorozatú kondenzátorokat kiváló tulajdonságok és kis méretek jellemzik. Ennek köszönhetően számos alkalmazásban használhatók fel, és a nagyon magas követelményszintű helyeken is bizonyítottan beválnak.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.