Skip to main content

Hospitality Solutions – Vendégszerető helyiségautomatizálási megoldások

Megjelent: 2019. április 08.

sb controlsAz épületautomatikai rendszerek között különleges helyet foglalnak el a szállodákban telepítendő rendszerek, hiszen ezeknek nemcsak a hagyományos HVAC feladatokat kell ellátni, hanem illeszkedni kell a szálloda megjelenéséhez az otthonosság érzetének biztosítása mellett…

 

 

 

A megoldás egy átfogó, könnyen kezelhető épületfelügyeleti rendszer, amely integrálni képes a különböző ügyviteli és üzemeltetési rendszereket. A cél egy komplex megoldás a modern szállodai menedzsment számára (1. ábra). A Saia Burgess Controls AG. (SBC) automatikai rendszerei rugalmasságuknak és nyitottságuknak köszönhetően jó alapjai lehetnek egy ilyen épületirányító rendszernek (BMS – Building Management System), hiszen könnyen illeszthetők hozzá a szakági rendszerek.

 

01sb controls

1. ábra  A modern szállodai menedzsment kiépítésének lehetősége

 

Hospitality Solutions

A Smart Room Automation (intelligens szobaautomatizálás) kiemelt helyet kapott a SBC életében, hiszen az évek folyamán kellő gyártói és kereskedelmi tapasztalatot szerzett a helyiségautomatizálás területén szárazföldön és – a szállodahajóknak köszönhetően – a tengeren egyaránt. Az intelligens helyiségvezérlés termékcsaládjaira alapozva született meg a szállodaipar legmagasabb igényét is kielégítő Hospitality Solution („vendégszerető megoldások”) ágazat, amelynek a célja a legmagasabb élmény biztosítása a szállóvendégek számára. Ennek elengedhetetlen feltétele az állandó fejlesztés és innováció a helyiségvezérlő-rendszerek területén. Néhány évtizede még elegendő volt a megbízhatóan működő és működtetett fűtés, légkondicionálás és szellőzés. Később kiegészültek az elvárások a világítás vezérlésével, valamint a függönyök és árnyékolók irányíthatóságával (2. ábra). Az IT-technológia térhódításával bővült a lista a megbízható és gyors Internet-elérés mellett az audio-vizuális rendszerek integrálásával is. Gondoljunk csak a hotelek saját TV-csatornájára, amelyen a programajánlók, a különböző wellness vagy szabadidős tevékenységek bemutatófilmjei láthatók. A szobavezérlést sok esetben még mindig a hagyományosnak tekinthető általános szobai kezelőfelületeken oldják meg, de egyre többször találkozhatunk már az IT-technológián alapuló megoldásokkal, mint a tablet vagy okostelefonos alkalmazások. Előbbiek közé sorolhatjuk a szabadon programozható érintőképernyős szobaterminálokat is, amíg utóbbira jó példa az itt olvasható cikkünkben bemutatott QR-kódos megoldás.

 

 02sb controls

2. ábra  A Saia erőssége: a szabadon programozhatóság

 

Modern szálloda földön és vízen

A fejlesztések fő célja a vendégek kiszolgálásának optimalizálása a minél magasabb komfort biztosítása mellett úgy, hogy az ehhez szükséges műszaki megoldások a leghatékonyabban és a legkisebb energiafelhasználással működjenek.
A mai modern szálloda fogalma egyet jelent az SBC-nél az egyedülálló, lenyűgöző és legmesszemenőbbekig kényelmes szobákkal és kabinokkal az innovatív és teljes körű megoldásoknak köszönhetően. Ez korlátlan lehetőséget biztosít, hiszen teret ad a megrendelő, üzemeltetői ötleteknek, elveknek és célkitűzéseknek.
Az elsődleges szempont, hogy a vendégek egy felejthetetlen élménnyel gazdagodjanak köszönhetően a kényelmes lakhelynek, az innovatív szórakozásnak és a látványos világítási képeknek. A szórakoztató elektronikák és a világítás vezérlésének másik előnye, hogy az üzemidők optimalizálásának köszönhetően jelentős hatékonyságjavítás és energiafogyasztás-csökkenés érhető el.
A Hospitality Solutions születése a helyiségszabályozó rendszer és a szállodai egyéb rendszerek összekapcsolására datálódik, hiszen lehetőség nyílt a különböző tematikák és hangulatképek létrehozására is. Mindkettő alapját a világításképek összehangolása adja a hőmérséklet-változással és az audio-vizuális hatásokkal. Magasabb szintre léphetett ezáltal a vendég komfort érzése, hiszen saját profil(oka)t hozhat létre akár későbbi bejelentkezésekre is, előre beállítva a különböző napszakhoz (pl: reggeli ébredés) vagy hangulathoz (pl: délutáni ejtőzés, esti relaxáció) illő fény-, hő- és hangszinteket.

 

03sb controls

3. ábra  Hotel Competence Centre

 

A referenciaszálloda 

A gyakorlati élet azt mutatja, hogy az elméleti síkon felvázolt szállodai megoldásoknál lényegesen többet mond a saját tapasztalat. Ezt felismerve született meg a Hotel Competence Centre (3. ábra) a München közelében lévő Oberschleissheim-ben. A központ jelenlegi formájában 2017. januárjában nyitotta meg kapuit a szállodaipar és a vendéglátóipar oktató- és bemutató létesítményeként, ahol a padlóburkolatoktól a büféreggeliig minden témában találhatnak az idelátogatók mintákat, ötleteket, javaslatokat. A nyitás óta több mint 4000 szakember kereste fel a komplexumot, hogy képet kapjon a legmagasabbszintű vendéglátásról.
Az 1000 m2 alapterületű, 11 szobás szállodarész feladata, hogy referenciaként ötleteket és gyakorlati megoldásokat mutasson be tervezőknek, befektetőknek és üzemeltetőknek egyaránt. Az idelátogatók a szálloda demoszobáiban saját szemükkel láthatják és fedezhetik fel a digitalizációt, a futurisztikus technológiákat, vagyis magát a szállodaipar 4.0-át.
A négy, illetve ötcsillagos mintaszobák a Honeywell és az SBC termékekből létrehozható legteljesebb automatikai rendszert mutatják be, amely a tipikus szállodai környezetben egyesíteni tudja az elvárható szolgáltatások mellett a piacvezető technológiák alkalmazását egyaránt.

 

04sb controls

4. ábra  A kezelőfelület

 

Az ötcsillagos mintaszoba

A szoba kezelőfelülete egy 4,3”-os érintőképernyős panel (4. ábra), amely nemcsak az általános helyiségszabályozáshoz tartozó feladatokat látja el (pl: hőmérséklet setpoint, függönymozgatás), hanem lehetőséget biztosít a szobaszerviz kérésére vagy ébresztés rendelésére is. Többféle világításkép állítható be akár tableten, akár okostelefonon is köszönhetően a webtechnológiának és a WLAN-nak. A szoba fő jellemzője a „gyakorlati kényelem”, ugyanis a régi megszokott kiakasztható információs táblák helyett, immár egy PEHA kapcsoló segítségével kérhetjük a szoba takarítását vagy éppen kérhetjük, hogy ne zavarjanak. A kapcsolónak köszönhetően már nem kell a „kiakasztással” foglalkozni a vendégnek (esetleg visszamenni, ha elfelejtette volna magához venni), hiszen készülődés közben is megnyomhatja a kívánt gombot. A mindennapi szállodai létben megszokott kártyaolvasó feladata a szoba áramellátásának kapcsolása.

 

05sb controls

5. ábra  Csatlakozófelületek

 

A vendég a kártya beillesztésével tudja „áram alá helyezni” a tévét, a dugaljakat, a csatlakozókat és a szoba lámpáit. Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a jövő szállodája már olyan kiegészítőkre is gondol, amelyek napjaink problémáira is megoldást jelentenek. USB, valamint HDMI csatlakozó is helyet kapott a mintaszobában, amelyeknek köszönhetően a laptop képernyője a TV-n láthatóvá válik kényelmesebbé téve a vendég számítógépes tevékenységét legyen az munka vagy éppen filmnézés (5.ábra). A másik erőssége a hagyományos konnektorok mellett helyet kapó USB töltő, amellyel könnyebbé válik a telefonok, tabletek töltése.

 

Szerző: Dudás Anita – SB-Controls Kft.

 

SB-Controls Kft.
2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz.
Tel: +36 23 501 170
Fax: + 36 23 501 180
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.sb-controls.hu

www.saia-pcd.com

 

Még több SB-Controls