Skip to main content

Hogyan könnyíti meg az igus az ipari vállalatok számára az IoT bevezetését?

Megjelent: 2023. március 03.

igus lidAz intelligens műanyagokra specializálódott igus a berlini székhelyű IoT Use Case szakértői hálózat új tagja

A tárgyak internete több trillió eurós növekedési potenciállal rendelkezik. Sok ipari vállalat azonban nehezen digitalizálja folyamatait. A berlini székhelyű IoT Use Case szakértői hálózat új tagjaként az igus javaslatot fogalmazott meg az IoT bevezetésére.

 

Hétfő reggel egy kenyérgyárban a csomagolórendszer hirtelen elromlik. Egy kisebb alkatrész hibásodott meg, ami hosszú állásidőt és magas javítási költségeket eredményezhet. A legbosszantóbb az egészben az, hogy egy kis beruházás a digitalizációba és a hálózatépítésbe elég lett volna ahhoz, hogy olyan intézkedéseket tudjanak végrehajtani, amelyek a tárgyak internetén keresztül figyelmeztetik az üzemeltetőt a problémára még a meghibásodás előtt. Az intelligens állapotfigyelést a gazdaságossága ellenére Németországban kevés vállalat valósítja meg. Ezt a letargikus tényállást az International Data Corporation (IDC) amerikai piackutató vállalat felmérése is megerősíti. A megkérdezett 250 – 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató – vállalat mindössze 29 százaléka dolgozik IoT-t érintő projekteken. „A digitalizáció ütemének felgyorsítása érdekében 2022 októberében csatlakoztunk a berlini székhelyű IoT Use Case szakértői hálózathoz” – mondja Richard Habering, az igus intelligens műanyagok üzletágának vezetője. – „A legjobb gyakorlati példákat bemutató oktatómunkával, a szakértelem megosztásával és szinergiahatások generálásával reméljük, hogy megkönnyítjük a vállalatok számára a dolgok internetébe való bekapcsolódást, és növeljük jövőbeli versenyképességüket.”

 

igus IoT Use Case

Az IoT Use Case hálózatban az igus más vállalatokkal együttműködve fogja felgyorsítani az ipar digitalizációját, a kenyérgyáraktól a vonatmosó állomásokig (Forrás: igus GmbH)

 

A vállalatoknak már a korai szakaszban meg kell határozniuk a digitalizáció helyes irányát

A technológiai és ipari szakértőkből álló közösséghez mostanra több mint 80 ipari partner csatlakozott, több mint 15 országból, köztük a Microsoft, a Siemens és a Schaeffler. „Csak akkor lehetünk itt sikeresek, ha megosztjuk a projektjeinkből származó legjobb gyakorlatokat, és konkrétan az IoT által hozzáadott értékről beszélünk – nem kellenek díszes PowerPoint-diák!” – mondja Madeleine Mickeleit, az IoT Use Case alapítója. A szakértők megosztják egymással a dolgok internetével kapcsolatos ismereteiket, és megvitatják, hogyan lehet javítani az IoT-technológia minőségét, biztonságát és elterjedését. Az érdeklődő vállalatok több mint 350 használati esetet és projektet olvashatnak a hálózatból, követhetik a szakértői podcast-okat, és könnyen eszmét cserélhetnek a hasonlóan gondolkodó vállalatokkal. A dolgok internete óriási lehetőségeket rejt magában a gazdaság számára. A McKinsey szerint a gyári környezetben rejlő értékpotenciál 2030-ra 3,3 billió dollárra emelkedik. „Ezért fontos, hogy a vállalatok már most megfelelő irányt szabjanak a digitalizációnak, hogy ne maradjanak le a nemzetközi versenyben” – mondja Habering.

 

Az igus az intelligens műanyagokkal kapcsolatos szakértelmével gazdagítja a hálózatot

Az intelligens műanyagok olyan érzékelőrendszerek, amelyek az energialáncok és kábelek állapotát figyelik, lehetővé téve a szakemberek számára, hogy célzottan tervezzék meg a karbantartási munkálatokat, és időben reagáljanak a közelgő alkatrészhibákra. A felhasználók sorában – akik a hálózat weboldalán felhasználási esetek formájában megtalálhatók – ott van a GHD Georg Hartmann Maschinenbau. A vállalat egy kenyércsomagoló gépet szerelt fel igus i.Sense CF.Q modullal. (Az i.Sense CF.Q modul a chainflex® kábelek elektromos specifikációinak a mechanikai terhelések miatti változások korai észlelésére szolgál az igus® e-chain rendszer működése során.) Az érzékelőrendszer valós időben figyeli az energialáncokban nagy sebességgel mozgó energia- és adatkábeleket. Mondja Habering: „Az i.Sense CF.Q fejlett technológiája még a bekövetkezés előtt felismeri a fenyegető kábeltöréseket.” A nürnbergi SPS automatizálási szakkiállítás látogatói saját szemükkel is meggyőződhettek erről a technológiáról. Az igus 2022. november 8. és 11. között a kiállításon az intelligens műanyagipari termékeket mutatta be – többek között az i.Sense TR.B-t, az ipari robotok 3D energialáncainak intelligens állapotfelügyeleti rendszerét; az alacsony költségű i.Sense EC.W élettartam-érzékelőt; valamint a legújabb i.Sense CF.D prototípust a nagy igénybevételű adatkábelek felügyeletére. A kiállításon IoT Use Case közösségi találkozóra is sor került.

 

 

Az IGUS GmbH

Az igus GmbH motion plastics termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ezek a kenésmentes, nagy teljesítményű polimerek fejlett technológiai megoldásokat képviselnek, és hatékonyan csökkentik a mozgó alkatrészekkel járó költségeket. Az igus jól ismert globális piacvezető az energiaellátó rendszerek, a kifejezetten rugalmas kábelek, valamint a tribopolimer anyagú siklócsapágyak, lineáris csapágyak és csavarorsós meghajtások terén. A kölni székhelyű, családi vezetésű vállalat 35 országban van jelen, és világszerte 4900 dolgozót foglalkoztat. A cég 2021-es forgalma elérte a 961 millió eurót. A szakma legnagyobb tesztlaborjában alapos vizsgálatoknak vetik alá a különféle anyagokat és gépelemeket, ami egyedi innovációkat és magasabb szintű biztonságot eredményez. 234 000 árucikk rendelhető raktárról, és az élettartamuk is online kiszámítható. Az utóbbi évek során a cég tovább bővült, és olyan témákkal foglalkozó belső startupokat indított útjára, mint például a golyóscsapágyak és robotmeghajtások fejlesztése, 3D nyomtatás, az RBTX platform fejlesztése a költséghatékony és egyszerű robottechnológia jegyében, valamint az Ipar 4.0 megközelítés részeként alkalmazható intelligens „smart plastics” műanyagok gyártása.
A környezetvédelem szempontjából lényeges legfontosabb kezdeményezések között van a használt e-chain láncok újrahasznosítását felkaroló „chainge” program, valamint egy műanyaghulladékból olajat előállító cégbe való betársulás.

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

 

#f48221