Skip to main content

Hatékonyan csökkentik a ráfordítást

Megjelent: 2016. október 04.

murrelektronik2A Murrelektronik passzív elosztói megszüntetik a kábeldzsungelt a telepítések során, és minimalizálják a ráfordításokat


Az automatizálási rendszerek kábeles összeköttetéseinek – bonyolult rendszerek esetén – már nemcsak a telepítése, hanem az üzemeltetése (karbantartása, módosítása, bővítése) is hatványozottan bonyolult folyamat, és ennek megfelelően költséges is. A Murrelektronik passzív elosztói nemcsak áttekinthetőbbé, de gazdaságosabbá is teszik ezt a feladatot.

 


A nagymértékben automatizált gépek és berendezések esetében az elektromos telepítés is gyakran igen komplex. Az erenkénti kábelezés koncepciója itt határokba ütközik, mivel kivitelezése sok időbe telik, hamar átláthatatlanná válik, és igen nagy a téves huzalozás veszélye.
A passzív elosztókkal megvalósított koncepcióra való átállás egyszerűen kivitelezhető megoldás a telepítés kedvezőbb árú, gyorsabb és áttekinthetőbb kialakítása érdekében. A passzív elosztók jelentősen csökkentik a kábelezési munkát. Ahol korábban számtalan külön vezetéket kellett a kapcsolószekrénytől az érzékelők vagy aktorok felé vezetni, ott a passzív elosztók alkalmazásával most már csak egyetlen elosztó törzsvezeték lefektetésére van szükség.
Magát az elosztót közvetlenül a folyamat közelében lehet elhelyezni, ezért az érzékelők és beavatkozók egyedi csatlakoztatásához a lehető legrövidebb csatlakozókábelek is elegendők. Ezek telepítése gyorsan elvégezhető, csökken a hibaforrások száma, mégis viszonylag egyszerűen kivitelezhető megoldás, amelyet a gépen dolgozó munkatársak kiegészítő oktatások nélkül kivitelezhetnek.

murrelektronik1
A passzív elosztók alkalmazásával az egyedi vezetékek nagy száma szembeötlően csökken, az erenkénti huzalozásnál fenyegető kábeldzsungel eltűnik, és nincs szükség többé nagyméretű elosztódobozokra sem. Az érzékelők és aktorok vezetékeinél a kábelek rövidségén kívül az az előny is szerepet játszik, hogy a vezetékek könnyen csatlakoztathatók, illetve hiba esetén szintén egyszerűen cserélhetők. A passzív elosztókon alapuló megoldások megvalósításához a Murrelektronik palettája számos terméket tartalmaz, és a legkülönbözőbb alkalmazásokhoz kínál megfelelő telepítési megoldásokat.
További előny, hogy a telepítés nemcsak gyorsabb, de kevesebb a hibalehetőség is. Az esetleges hibák jelzésére a Murrelektronik valamennyi elosztósorozatába minden egyes csatlakozás mellé ledeket épített be. Ennek köszönhetően a gépnél dolgozó munkatárs azonnal láthatja, melyik áramútnál jelentkezett hiba. Ez csökkenti a nem tervezett leállások időtartamát, és ezzel nagyobb termelékenységet eredményez, ami a gép későbbi használója számára is versenyelőnyt jelent.

Csatlakozási helyenként két led = könnyű hibakeresés, átláthatóság az első pillantásra

A Murrelektronik Exact sorozatú elosztóinál csatlakozási helyenként két led gondoskodik a maximális átláthatóságról. Ennek köszönhetően az időigényes hibakeresés már a múlté. A cég elosztómegoldásai minimalizálják a ráfordításokat. A hagyományos módszernél külön vezetékeket kellett a kapcsolószekrénytől az érzékelőkhöz és a beavatkozókhoz vezetni. Sokkal egyszerűbb a telepítés a passzív elosztókkal: csupán egy ilyen egységet kell a folyamat közelében elhelyezni. Ez teszi lehetővé, hogy a korábban alkalmazott számtalan vezeték helyett elegendő egyetlen törzsvezetéket kivezetni a kapcsolószekrényből. Az elosztóktól pedig az érzékelők és a beavatkozók a legrövidebb vezetékekkel érhetők el. Mindez egyrészt gyorsabb, másrészt nagyságrendekkel leegyszerűsíti a telepítést: vége a kábeldzsungelnek.

murrelektronik2
Az Exact 8 és az Exact 12 sorozatú elosztóknál minden csatlakozóhelyhez egy vagy két érzékelő, illetve beavatkozó csatlakoztatható. Annak érdekében, hogy egyetlen rápillantással felismerhető legyen, melyik csatlakozópont az érintett, az Exact-elosztók mindegyik csatlakozóhelyénél két, azonos fényerejű helyzetjelző található. Az egyik (fehér) led a 2-es, a másik (sárga) pedig a 4-es csatlakozópont állapotát mutatja. Ez jelentősen megkönnyíti a az üzemeltető-karbantartó munkatárs munkáját, akinek nem kell körülményes – tehát drága – hibakeresésbe kezdenie, hanem azonnal hozzáfoghat a probléma megoldásához.
A csatlakozóhelyenkénti ledeken kívül az Exact 8- és az Exact 12-sorozat elosztói egy további, zöld színű leddel is rendelkeznek, amely az egész modul tápfeszültségének állapotát mutatja.

A dugaszolható csatlakozók sokszínűsége

A csatlakozókomponensek vezető szállítójaként a Murrelektronik 30 ezernél is több különböző csatlakozási és kábelkombinációval a kábeltípusok, színek és csatlakozási szerkezeti formák rendkívüli választékát és ezzel minden alkalmazáshoz a legjobb megoldást kínálja.
Szinte mindegyik ismert protokollhoz rendelkezésre áll a megfelelő terepbusz-kábel. Ezek megbízhatóan gondoskodnak a rendszer zavartalan működéséhez szükséges információk továbbításáról. Rendszertől függően a terepbuszkábelek előkonfekcionált vagy saját konfekcionálású csatlakozókkal rendelhetők.
A Murrelektronik emellett az érzékelők és beavatkozók csatlakozókábeleinek rendkívüli választékát kínálja. Valamennyi IP67-védettségű dugaszcsatlakozó UL/CSA-tanúsítvánnyal rendelkező kábelvezetékkel rendelkezik, ezért kiválóan alkalmas a mostoha körülmények között működő érzékelők és beavatkozók csatlakoztatására is.
A portfóliót a legújabb öntvénytechnikával gyártott szelepcsatlakozók teszik teljessé. A Murrelektronik kettős szelepcsatlakozóival pedig nemcsak a diagnosztizálás optimalizálható, de a költséghatékonyság is jelentősen növelhető. Valamennyi csatlakozó gyorsan és biztonságosan csatlakoztatható az elengedhetetlen nyomatékkulccsal.

murrelektronik3
A Murrelektronik csatlakozástechniká-jával új mércét állít az első osztályú, kiváló minőségű kábelek és dugaszolható csatlakozók szakterületén. Mindehhez évente több, mint 65 ezer km-nyi(!) kábelt dolgoznak fel. Függetlenül attól, hogy a csatlakozókomponenseket Sanghajban gyártják az ázsiai piac számára, Németországban vagy Csehországban az európai, esetleg Atlantában az észak-amerikai piacra: minden egyes vezeték elektromos működőképességét 100 százalékig ellenőrzik kiszállítás előtt.
A Murrelektronik egyedi igényekre szabott megoldásokat is kínál. Az alkalmazástól és a műszaki követelményektől függően szinte bármelyik csatlakoztatási változatot vevőspecifikusan, pontosan az adott alkalmazáshoz illeszkedő kivitelben is le tudják gyártani. A raktáron lévő több, mint 500 kábeltípus közül pedig minden alkalmazáshoz bizonyosan megtalálható az összes követelményt kielégítő kábel.
„A Murrelektronikot az jellemzi, hogy valamennyi terméke a legkülönbözőbb iparágakban felhasználható, legyen szó akár a járműiparról, a gépgyártásról, az élelmiszeriparról, a logisztikáról és számos más területről. Éppen ez tesz bennünket a csatlakozástechnika egyik vezető szállítójává. Ismerjük az egyes iparágak specifikus kihívásait, és büszkék vagyunk arra, hogy vevőinkkel együttműködve alkalmazás-specifikusan ki tudjuk dolgozni a megfelelő megoldásokat” – jelentette ki Jürgen Zeltwanger, az ügyvezetés „Connectors” termékterületért felelős tagja.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

Még több Murrelektronik