Skip to main content

Hatékonyabb műanyagfeldolgozás PC-alapú vezérléssel

Megjelent: 2023. április 04.

Beckhoff lidA Beckhoff PC-, illetve EtherCAT-alapú vezérlés- és hajtástechnikája nagy lehetőségeket rejt magában a műanyagipari gépek és üzemek fenntarthatóságának fokozása terén. Szoftveroldalon ez a TwinCAT 3 Plastic Framework keretrendszert, a TwinCAT Analytics adatelemző programot, valamint az Euromap szabvány szerinti kommunikációt biztosító TwinCAT OPC UA szoftvercsomagot jelenti. Az eszközök tekintetében fontos szerepet játszanak például az energiaadatokat gyűjtő EtherCAT-terminálok, valamint a hidraulikus megoldások alternatívájaként alkalmazott szervomotoros hajtások.

 

A TwinCAT 3 Plastic Framework lehetővé teszi hidraulikus és elektromos hajtástechnika fennakadásmentes integrálását a műanyagipari gépekhez kapcsolódóan olyan moduláris és hatékony vezérlési megoldást nyújtva, amely csak minimális fejlesztési ráfordítást igényel, miközben megőrzi a Beckhoff architektúra bevált nyitottságát. Ezzel megteremti a műanyagok lehető leghatékonyabb és legfenntarthatóbb feldolgozásához szükséges összes előfeltételt, mivel a nagypontosságú folyamatirányítás és a teljes körű digitalizálás elősegíti az erőforrások kímélését. A Plastic Framework a Beckhoff műanyagiparban szerzett sokéves tapasztalatait testesíti meg, fennakadásmentesen egyesítve ezen iparág fontos vezérlési funkcióit. Ezeket a szakterületen gyakran előforduló, egyedi keretrendszeri célfunkciók egészítik ki, amelyek gördülékenyen illeszthetők be a teljes megoldásba, sőt, az Euromap/OPC UA kommunikáció is könnyen integrálható. A különféle műanyagipari alkalmazásokhoz – például a fröccsöntéshez, fúváshoz és extrudáláshoz – mellékelt kódpéldák megkönnyítik a projekttervezést és a programozást.

 

Beckhoff K Sustainability

PC-alapú vezérléssel maximalizálható a gépi folyamatok hatékonysága és biztosítható az adatok nagyfokú átláthatósága, egészen a felhőig terjedően

 

Hatékonyabb gyártás és energiafelhasználás az adatok átláthatósága révén

A megoldás támogatja az összes elterjedt Euromap-interfészt, így szabványos módon cserélhetők adatok mind az egyes gépek között, mind a magasabb szintű gyártásfuttató (MES) rendszerrel. Ezenkívül a TwinCAT Analytics adatelemző szoftver segítségével a folyamatadatok a gépciklussal szinkronban összesíthetők. Ezekből kinyerhető a feldolgozási folyamattal és a gépek állapotával kapcsolatos minden információ, amelyek alapján pedig optimalizálni lehet a gyártás hatékonyságát és az energiafogyasztást. A be/kimeneti terminálok széles választékát kínáló Beckhoff az energiafelügyelethez szükséges méréstechnikát is beépítette egységes vezérléstechnikájába. Modulrendszerű mérőterminálok állnak rendelkezésre a hőmérséklet, a teljesítmény, az áram és a feszültség mérésétől kezdve egészen az összetett tápfeszültség- vagy állapotfigyelésig terjedően. A jeleket a vezérlő nyers adatként kapja meg további feldolgozásra, így elegendő egy vezérlő az automatizáláshoz és az energiaadatok gyűjtéséhez. PC-alapú vezérléssel jelentősen egyszerűbb a megvalósítás, az utólagos kiegészítés pedig minimális munkát igényel.
A Beckhoff dinamikus és nagypontosságú szervohajtás-technikája további lehetőségeket nyit meg a műanyag-feldolgozás előtt az energiatakarékosság és az erőforrások kímélése tekintetében. A korábbi hidraulikus megoldásokhoz képest számos döntő előnnyel rendelkezik: kiválóan szabályozható, fokozható vele az energiahatékonyság, sőt, segítségével teljes mértékben kiiktatható a gép vagy rendszer hidraulikus infrastruktúrája. Mindezt az AM8000 típusú forgó szervomotorok, az AL8000 típusú lineáris szervomotorok és az AA3000 típusú, új elektromos hengerek teszik lehetővé.

www.beckhoff.com/plastics

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest,
Táblás utca 36-38., G épület 2. emelet
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com

 

#c1272d