Skip to main content

Hatékony és kompakt DIN-sínre szerelhető AIMTEC tápegységek

Megjelent: 2022. március 11.

TME lidDC tápegységek széles
választéka hosszú élettartammal
és magas szintű védelemmel

A DC tápegységek számos alkalmazásban a rendszer részét képezik: a gépparkoktól kezdve, riasztórendszereken, épületautomatizáláson, világításon, ICT-rendszereken át, egyre gyakrabban egészen a háztartásokig. Ezen alkatrészek legfontosabb jellemzői a nagy hatásfok, stabil feszültség és megbízhatóság. Mindezek a tulajdonságok tényleges megtakarítást és hosszú élettartamot jelentenek minden árammal működő eszköz esetében.

 

Az alábbiakban az AIMTEC – a jól ismert, globális márka – termékcsoportját mutatjuk be. Ez a sorozat 15 W…120 W AMED impulzusos tápegységeket tartalmaz. Kompakt kialakítás és gazdaságos működés jellemzi őket. Kiváló minőségüknek, jó ár-érték arányuknak és számos védelmi funkció használatának köszönhetően ezek az eszközök számos, elsősorban ipari alkalmazáshoz kiváló választást jelentenek.

 

TME 1 2

 

TME 3 4

 

Az AMED tápegységek formátuma

Az AMED tápegységek DIN (TH35) sínre szereltek. Kétféle házban és többféle méretben kaphatók. Az AMED30, AMED60 és AMED100 sorozatú modellek műanyag burkolatban vannak elhelyezve (amely megfelel az UL 94V-0 tűzbiztonsági szabvány követelményeinek). A készülékház elülső része látható lesz, ha az elosztótáblán belülre szerelik burkolatokkal együtt (pl. szabványos beépítési kapcsolótábla), valamint a szellőzőnyílások egy része is kívül lesz. Modelltől függően ezek a termékek három szélességi verzióban kaphatók: 35 mm, 52 mm vagy 70 mm. Az AMED75 (30 mm széles) vagy AMED120 (35 mm széles) sorozatú modellek fémburkolattal rendelkeznek, ami segíti a hő elvezetését. Perforált oldalaik lehetővé teszik a konvektív légáramlást. Ezek az elemek ipari kapcsolótáblákhoz készültek. Minden termék LED-del van felszerelve, amely jelzi a készülék megfelelő működését.

 

TME 5

Az AMED sorozat méretének, kialakításának és kimeneteinek összehasonlítása

 

 

Kimeneti paraméterek

A TME kínálatában elérhető AMED sorozatú tápegységek egy kimenettel rendelkeznek, két pár csavaros csatlakozóval: 2 × V- és 2 × V+. A kivezetések kb. 0,2 mm2 (24 AWG) és kb. 3,3 mm2 (12 AWG) között lehetnek. A kimeneti feszültség a típustól függ (5 V-tól 48 V DC-ig) és állítható a burkolat nyílásán keresztül elérhető, megfelelő potenciométerrel. Biztonsági okokból a feszültség beállításakor szigetelt kalibrátort kell használni. A beállítási tartományok az alábbi táblázatban láthatók az adott terméksorozat által támogatott minden névleges feszültséghez. A kimenetifeszültség-ingadozások amplitúdója nem haladja meg a 240 mV-ot (a 20 MHz-es sávon belül). A jelenleg érvényben lévő szabványok szerint a tápegység kimenete védett (OVP – túlfeszültségvédelem) károsodás ellen – az előre beállított feszültség jelentős túllépése esetén (kb. 20%) a tápellátás kikapcsol. A maximális kimeneti áram az AMED termékeknél 750 mA-től 10 A-ig terjedhet. Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy ezek az értékek a -30 °C és 45 °C közötti hőmérsékletű környezetben üzemelő készülékre vonatkoznak. E határ felett a hatásfok lineárisan csökken, kb. 70 °C-on – ami a legtöbb bemutatott termék esetében a maximálisan elfogadható üzemi hőmérsékletet jelenti – kb. 50%-ra.

 

TME tabla1

 

A tápegység paraméterei

Az AMED tápegységek 85 V-tól 264 V-ig terjedő AC bemeneti feszültségeket támogatnak, (csak a 120 W-os modellekhez szükséges minimum 90 V), míg ezeknél a termékeknél a szigetelési feszültség eléri a 4 kV-ot. Az AIMTEC termékek ezért minden országban bevezethetők, a helyi elektromos hálózat típusától függetlenül. A tápegységek 82% és 91% közötti hatékonyságot érnek el. Az elektromos névleges paraméterek akkor is megmaradnak, ha a tápegységek teljes terhelésen működnek. Ezenkívül az AMED termékekre jellemző az alacsony akkumulátorfogyasztás terhelés nélkül (pl. az AMED60 sorozatnál 0,4 W a maximális érték).

 

A termékek további tulajdonságai

Az AMED tápegységek hihetetlen megbízhatóságukról ismertek: átlagos meghibásodási idejük (MTBF) eléri a 300 000 órát. Ezen túlmenően áramköreik széles körű védelemmel vannak felszerelve. A túlfeszültségvédelem (OVP) mellett automatikus megszakítókat is kínálnak: túláramvédelem (OCP) és magas hőmérséklet elleni védelem (OTP). A kimeneti rövidzárlat elleni védelem (OSCP) aktiválása esetén a tápegység leválasztja a kimenetet, és 5 másodperc után automatikusan megpróbálja újraindítani. Mindezek a tulajdonságok csökkentik a karbantartási és használati költségeket, valamint jelentősen javítják a gépkezelők, telepítők és más felhasználók biztonságát az elektromos hálózatban. Az itt ismertetett AIMTEC termékek megfelelnek egy sor nemzetközi szabványnak: zavarkibocsátás az EN55032 szerint, interferencia-ellenállás, elektromágneses sugárzás és bekapcsolási áram az EN61000 szerint. Ezenkívül az AMED sorozatot az EN62368 és EN61558 szabványokkal összhangban hozták létre, amelyek felmérik az ipari alkalmazásokban (beleértve az IKT-t is) és a háztartásokban (épületautomatizálás, világítás stb.) engedélyezett tápegységek biztonsági normáit.

 

Különböző AMED tápegységsorozatok összehasonlítása

Az alábbiakban bemutatjuk az összes elérhető AMED sorozat termékének összehasonlító profilját. A paraméterek 25 °C-os optimális környezeti hőmérsékleten történő működésre vonatkoznak. A leírt termékek közvetlenül elérhetők raktárainkból, így a szállítási idő a lehető legrövidebb. Mindenképpen ismerje meg jobban a katalógusunkban elérhető termékeket.  

 

TME tabla2

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/44626/hatekony-es-kompakt-din-sinre-szerelheto-aimtec-tapegysegek/)