Skip to main content

Harwin mezzanine csatlakozók

Megjelent: 2023. június 14.

Harwin lidA finom nyomtatott áramkörök összekapcsolására szolgáló csatlakozók kielégítik az egyre kisebb beágyazott rendszerek igényeit.

 

 

 

A mezzanine csatlakozók kényelmes megoldásként jelentek meg, hogy lépést tudjanak tartani a rendelkezésre álló áramköri kapacitásokkal szemben támasztott igényekkel. Az elmúlt évtizedben egyre népszerűbbé váltak, mivel az OEM-ek továbbra is keresik a lehetőségeket, hogy több elektronikai funkcionalitást illesszenek be a tervezésükben rendelkezésre álló korlátozott térbe. Az ilyen board to board csatlakozókon keresztül lehetőség nyílik a kis leánykártyák nagyobb alaplapokra történő egymásra helyezésére – ami nagyobb rendszerkifinomultságot eredményez.

 

A mezzanine megközelítés előnyei

A mezzanine-ok használata lehetővé teszi további feldolgozási és memóriaforrások (például érzékelők vagy vezeték nélküli modulok) bevonását a tervezésbe vagy új funkciókba. Kényelmes módot kínál a frissítések elvégzésére is, főleg, hogy a központi feldolgozó egység a mezzanine leánykártyán helyezhető el, majd szükség esetén a kártya újra cserélhető (az alaplap cseréje helyett).

 

Mi várható el egy mezzanine csatlakozótól?

A mezzanine csatlakozók, hogy hatékonyak legyenek a modern ipari alkalmazásokban, a következő fő jellemzőkkel rendelkeznek:

  • megfelelően nagyszámú érintkezőt kínálnak, hogy azok támogatni tudják a szükséges funkciókat;
  • kicsi a helyigényük, ami azt jelenti, hogy nem foglalnak el túl sok PCB-területet;
  • az első két pont alapján a csatlakozóknak kis osztásúaknak kell lenniük, hogy elegendő érintkezőhöz illeszkedjenek;
  • ennek ellenére mindig magas szintű jelintegritást kell fenntartaniuk, ellenkező esetben a rendszer teljesítménye csökken;
  • a nagy adatsebesség kezelésének képessége egy másik fontos tulajdonság;
  • az alkalmazástól függően (egyes esetekben a leánykártyák tartósan a helyükön maradnak, más esetekben azonban rendszeres cserére szorulnak) előfordulhat, hogy a mezzanine csatlakozókat többször is újra kell csatlakoztatni – ami azt jelenti, hogy a párosítási ciklus tartóssága tényezővé válik;
  • előnyösek a rövid rakatmagasságok, hogy a kártyákat a lehető legközelebb lehessen elhelyezni;
  • a csatlakozóknak elég robusztusnak kell lenniük ahhoz, hogy megbirkózzanak az ipari felhasználás kihívásaival (erős ellen­állóképességgel az ütésekkel, rezgésekkel, magas páratartalommal és szélsőséges hőmérsékletekkel szemben);
  • végül pedig az érintett alkalmazások költségérzékenysége miatt vonzó árúaknak kell lenniük.

Ezen kritériumok alapján, valamint a vásárlói kör visszajelzései alapján a Harwin bevezette az Archer.8 és Archer.5 csatlakozósorozatot (1. ábra). A mezzanine leánylap-alaplap elrendezésekben való használatra szánt, finom osztású alkatrészek robusztus, nagy érintkezőszámú összeköttetéseket kínálnak a kompakt kialakítás mellett. Versenyképes áron vannak pozicionálva, lehetővé téve, hogy az ügyfelek végfelhasználóinak legszélesebb körére specifikálják őket.
Az akár 120 érintkezőt tartalmazó változatokkal az Archer.8/.5 csatlakozókat teljes mértékben optimalizálták nagy sűrűségű ipari berendezésekben, beágyazott számítástechnikai rendszerekben és IoT hardverekben való használatra. Ezeket az alkatrészeket már széles körben használják az épületautomatizálásban, a környezetfelügyeletben, a folyamatirányításban, a gyártásautomatizálásban, az elektromos járművek (electric vehicle – EV) akkumulátorkezelésében és a raktárlogisztikában. Használják őket tesztműszerekben, intelligens mérőkben, háztartási készülékekben, biztonsági berendezésekben és tűzjelző rendszerekben is.

 

Harwin Archer csatlakozók

1. ábra Példák a Harwintól beszerezhető Archer.8 és Archer.5 csatlakozókra

 
Az Archer.8/.5 érintkezők mindegyike foszforbronz-konstrukcióval rendelkezik, felületük pedig aranybevonattal a vezetőképesség növelése és a tartósság biztosítása érdekében. Az érintkezők 0,5 A névleges áramerősséggel rendelkeznek. A 0,8 mm osztású Archer.8 csatlakozókhoz 24 Gbps adatátviteli sebesség szállítható, míg a 16 Gbps sebességet a 0,5 mm-es Archer.5 sorozat támogatja. Kiváló közelvégű áthallási (NEXT) értékek láthatók – mindössze -20 dB-ig, 20 GHz-ig az Archer.8-hoz és -35 dB-ig 12 GHz-ig az Archer.5-höz. Az Archer.8 esetében a visszaküldési veszteségek mindössze -10 dB alatt adódnak még 15 GHz-es sebességnél is, és -15 dB várható 8 GHz-en az Archer.5 esetében. A behelyezési és visszaküldési veszteségek minimálisak (további részletekért lásd az 1. táblázatot). Mindkét csatlakozósorozat (minimum) 1000 MΩ szigetelési ellenállással rendelkezik.

 

Harwin Archer csatlakozó oldalnézetben

2. ábra Oldalnézetben az alacsony profilú Archer.5 mezzanine csatlakozó

 
Az új Archer.5/.8 csatlakozók mindegyike alacsony profilú, kétsoros érintkezőkonfigurációval rendelkezik (2. ábra), hogy növelje az érintkezési sűrűséget. A süllyesztett és burkolt érintkezők polarizációs jellemzőkkel kombinálva biztosítják a helyes illeszkedést, és megakadályozzák a károsodás kockázatát. A sirályszárnyas végződések egyszerűbbé teszik a forrasztás ellenőrzését. A végződések ónozottak, hogy maximalizálják a felületre szerelhető forrasztási képességet. A helymeghatározó csapok az Archer.8 csatlakozókba vannak beépítve, hogy megkönnyítsék az automatizált összeszerelést (különböző átmérőjű csapok vannak elhelyezve az alkatrészek mindkét végén).

 

Harwin teljesítményparaméterek táblázat

1. táblázat Fontos Archer.8 és Archer.5 teljesítményparaméterek

 
A Harwin’s Archer.8 és Archer.5 finom osztású mezzanine csatlakozók közvetlenül a vállalat franchise-elosztó hálózatából szerezhetők be. Ezeket ragasztószalaggal lezárt tekercses csomagolásban szállítják, hogy megfeleljenek a nagy mennyiségű OEM gyártósorok követelményeinek. Mindkét sorozat halogénmentes, hőre lágyuló műanyag burkolatban érkezik, amely megfelel az UL94V-0 biztonsági követelményeknek.

Szerző: Ryan Smart – VP of Product / A termékért felelős alelnök

 

További információ:
Weboldal:  www.harwin.com
Twitter:  @Harwin 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/harwin/
YouTube:  https://www.youtube.com/HarwinGroup

 

#000a3e