Skip to main content

From Recycling to Bicycling

Megjelent: 2023. augusztus 07.

igus lidAz igus kerékpáralkatrészeket fejleszt a jövő mobilitásához

Az Eurobike 2023-on az igus újrahasznosítható és részben újrahasznosított alkatrészeket mutatott be a kerékpárgyártók számára, köztük olyan kormányokat, amelyek hamarosan sorozatgyártásba kerülnek. Ezeknek az elemeknek az első megrendelője az Advanced kerékpárgyártó cég.

 

A teljes egészében műanyag igus:bike tavalyi bemutatása után az igus most egy további, nagy teljesítményű műanyagból készült termékcsaládot mutat be a kerékpárgyártók számára. A további termékcsaládok közé tartoznak az egyetlen öntőformából vagy több alkatrészből készült vázak, a járókerekek és a hajtókarok. A kormányok hamarosan sorozatgyártásba kerülnek, és az Advanced Reco kerékpáron kerülnek felhasználásra. A kormányt „házilag kifejlesztett” és az igus hatalmas kerékpárlaboratóriumában erőteljesen tesztelt, összetett polimerekből állítják elő. A termékek újrahasznosíthatók és részben újrahasznosított anyagból készülnek. A gyártás Kölnben indul, majd bővülni fog Ázsiában és Észak-Amerikában, hogy a kerékpárgyártóknak helyi ellátási láncokat kínáljon.

 


Az erőforrás-takarékosság a kerékpártervezésben és -gyártásban is egyre fontosabbá válik. A kerékpár CO2-lábnyomának legnagyobb részét a szállítás, az energiaigényes gyártás és az alkatrészek ártalmatlanítása teszi ki.
„A műanyag technológiát új lehetőségnek tekintjük az iparág számára, amely a kerékpárok valamennyi alkatrésze számára perspektívát kínál. Ügyfeleink egyre inkább igénylik a CO2-csökkentést, az újrahasznosíthatóságot, a tartósságot és a helyi ellátási láncokat. A frankfurti Eurobike-on új megoldásokat mutattunk be” – mondta Jan Philipp Hollmann, az igus kerékpáralkatrészek üzletágának vezetője.
Az igus új katalógustermékeket mutat be a kerékpárgyártók számára: golyóscsapágyakat, hajtókarokat, kormányfejcsapágyakat és egy kifejezetten a mozgáshoz kifejlesztett, nagy teljesítményű műanyagból készült szabadonfutót. Hamarosan érkeznek a keretek, a járókerekek és a kormányok is. A tervek között szerepelnek még az ülésoszlopok és a nyeregsínek is. A koncepció érdekessége, hogy az igus az OEM-ügyfeleknek mindent egy kézből kínál: kutatást és termékfejlesztést, teszteket a saját laboratóriumában a hamarosan 25, kizárólag kerékpáralkatrészekkel foglalkozó tesztberendezésen, továbbá gyártást és szerszámgyártást speciálisan kifejlesztett és kevert műanyagokkal. Az igus több mint 30 éve szállít siklócsapágyakat és egyéb kiváló minőségű mozgó alkatrészeket számos ismert kerékpárgyártónak. A jövőben a kerékpárgyártóknak négy kontinens 12 gyárából – helyben – szállítanak majd.

 

Újrahasznosítható kormány a Reco kerékpárhoz – az Advanced az első ügyfél

Az igus most megvalósította az első ügyfélprojektet az Advanced kerékpárgyártóval, aki úttörő szerepet tölt be a következő generációs e-bike sikeres bevezetésében. A csúcspont itt az, hogy a Reco váz műanyagból készült és teljes mértékben újrahasznosítható. Ezen koncepció követése érdekében az igus újonnan kifejlesztett kormányait mostantól a Reco kerékpárokban használják majd. Ezek nagy teljesítményű polimerekből készülnek egy speciális gyártási eljárás során, ezért ugyanolyan stabilak, mint az alumíniumból készült társaik – a gyártás azonban lényegesen kevesebb energiát igényel, és helyben, az igus kölni központjában történik. A kormány is teljes mértékben újrahasznosítható.
A gyártás fröccsöntési eljárással történik, így a kormányt egy darabból öntik, hegesztési varratok nélkül.

 

igus bike 2


„Ez a gyártási eljárás egy teljes újratervezés eredménye az ilyen típusú, nagy stabilitású és üregekkel rendelkező ívelt alkatrészekhez. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy szabadon válasszuk meg a műanyagokat, különböző színeket valósítsunk meg, és még belső átvezetéseket is kialakíthatunk a vezetékek és a váltókábelek számára” – mondja Hollmann.

 

Az újrahasznosított műanyagból készült kerékpár „tesztlaboratóriumként” szolgál az ipar számára

A 2022-es hannoveri vásáron bemutatott, teljesen műanyagból készült kerékpár, az igus:bike fejlesztése a hollandiai székhelyű mtrl társfejlesztővel is sikeresen működik. Az eredmény egy tömör műanyagból készült kerékpár lesz, amelynek váza és kerekei olyan fogyasztás utáni hulladékból készülnek majd, mint például samponos flakonok és óceáni halászhálók. A kerékpár összes kopó alkatrésze tartós igus tribo-polimerekből készül. A cél egy olyan kerékpár, amely nem rozsdásodik, nem igényel karbantartást vagy kenést, és teljes egészében újrahasznosítható. Az igus a projektet „élő tesztlaboratórium"-nak nevezi a kerékpáripar számára. Az első kölni kerékpárok 2023 szeptemberének elején kerülhetnek piacra.
„Mindazt, amit itt megtanulunk és sikeresen megvalósítunk, katalógus- vagy egyedi gyártású termékek esetén, a kerékpárgyártók rendelkezésére bocsátjuk” – mondja Hollmann.
A projekt másik része az igus:bike platform, amely további partnerségeket, ötleteket tesz lehetővé, és módot kínál a tudásmegosztásra. Az igus célja, hogy a kerékpáriparban népszerűsítse a műanyagokkal kapcsolatos szakértelmet, és sok más gyártóval együttműködve finomítsa a koncepciót, ezáltal előmozdítva a globális műanyag-körforgásos gazdaságot.

 

 

Az IGUS GmbH
Az igus GmbH motion plastics termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ezek a kenésmentes, nagy teljesítményű polimerek fejlett technológiai megoldásokat képviselnek, és hatékonyan csökkentik a mozgó alkatrészekkel járó költségeket. Az igus jól ismert globális piacvezető az energiaellátó rendszerek, a kifejezetten rugalmas kábelek, valamint a tribopolimer anyagú siklócsapágyak, lineáris csapágyak és csavarorsós meghajtások terén. A kölni székhelyű, családi vezetésű vállalat 35 országban van jelen, és világszerte 4900 dolgozót foglalkoztat. A cég 2021-es forgalma elérte a 961 millió eurót. A szakma legnagyobb tesztlaborjában alapos vizsgálatoknak vetik alá a különféle anyagokat és gépelemeket, ami egyedi innovációkat és magasabb szintű biztonságot eredményez. 234 000 árucikk rendelhető raktárról, és az élettartamuk is online kiszámítható. Az utóbbi évek során a cég tovább bővült, és olyan témákkal foglalkozó belső startupokat indított útjára, mint például a golyóscsapágyak és robotmeghajtások fejlesztése, 3D nyomtatás, az RBTX platform fejlesztése a költséghatékony és egyszerű robottechnológia jegyében, valamint az Ipar 4.0 megközelítés részeként alkalmazható intelligens „smart plastics” műanyagok gyártása. A környezetvédelem szempontjából lényeges legfontosabb kezdeményezések között van a használt e-chain láncok újrahasznosítását felkaroló „chainge” program, valamint egy műanyaghulladékból olajat előállító cégbe való betársulás.

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221