Skip to main content

Freescale Semiconductor: megnövelt teljesítményű vezetékmentes töltés

Megjelent: 2015. február 18.

A mobil eszközök akkumulátorainak vezetékmentes töltése már megjelent ugyan a kereskedelmi forgalomban, de általánosnak még nem mondható. A gyorsabb elterjedést segítheti a Freescale nemrég bejelentett újdonsága, amely a Qi-szabvány keretein belül kínál – a szakmában elsőként – 15 W-os töltőteljesítményt.

 Ez már elegendő ahhoz, hogy táblaszámítógépek, elektromedikai eszközök és más, nagyobb teljesítményű hordozható készülékek gyors és kényelmes töltését is rá lehessen bízni. A megszokott 5 W-os töltőteljesítmény háromszorosával már elfogadható időn belül tölthetők a nagyobb kapacitású akkumulátorokkal szerelt eszközök. Az összehasonlítás azonban egyes vezetékes töltési módszerekkel szemben is vonzó képet mutat. Míg például egy tipikus tablet 4000 mAh kapacitású akkumulátorának töltése szabványos USB-porton keresztül 8 órát is igénybe vehet, a Freescale vezetékmentes töltőjének használatával órákkal csökkenhet a teljes feltöltéséhez szükséges időtartam. Az új adó- és vevőáramkörök alkalmazásával gyorsan lehet a vezetékes töltőkkel is versenyképes, vezetékmentes megoldást fejleszteni, és a támogatott szab­ványok körében a Qi mellett más jelentős de facto szabványok, a WPC (Wireless Power Consortium) és a PMA (Power Matters Alliance) is megtalálhatók. A WPR1516 vevőcsip és az MWCT1012 adócsip segítségével gyors késztermékfejlesztést ígér a gyártó, ezért a szükséges firmware-könyv­tárakat is a felhasználók rendelkezésére bocsátja.
A fejlett alkalmazásinterfész (API) könnyen módosítható, támogatva a testre szabott végtermékek fejlesztését. A fejlesztési támogatás a szokásos értékelő­paneleken kívül gyártásra kész referenciatervet is tartalmaz.

www.freescale.com/wirelesscharging