Skip to main content

Földön, vízen, levegőben – és hóesésben – a XII. Pollack Expo

Megjelent: 2018. április 11.

fogadas 2018 0602018. március 1-2-án rendezte meg tizenkettedik alkalommal Pollack Expo hagyományos szakkiállítását és konferenciáját a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, amelynek ebben az évben a „Földön, vízen, levegőben” címet adták a szervezők.

 
 

Az eddig minden évben sikerrel zárult rendezvény jól mutatja, hogy mekkora igény van egy széles műszaki palettát felvonultató szakkiállításra a régióban. Ezúttal is több mint száz építőipari, gépész, villamos és környezetvédelmi cég élt a lehetőséggel és mutatta be új fejlesztéseit és ipari újdonságait a kiállítás vagy szakmai előadások keretében.
Hogyan valósult meg a Pollack Expo „Földön, vízen, levegőben” jelmondata az események során? Részint a BIMPROVE Kft. előadásán keresztül, ahol a BIM-mel, vagyis az épületinformációs modellel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az előadásból kiderült, hogy egy jól felépített BIM modell végigkíséri az épület teljes életútját a vázlattervtől a kivitelezési szakaszon át, az épületüzemeltetésen keresztül egészen a bontásig. Alkalmazásával elkerülhetőek a kivitelezési improvizációk, a helyszínen papírlepedők helyett táblagépen lehet felvenni és térben forgatni a tetszőleges számú, tetszőleges helyen felvett metszetet.
A „vizes” témákat a rendezvény kísérő programja, a „II. Hatékony Vízellátás Nemzetközi Konferencia” foglalta keretbe, ahol az előadók a vízfelhasználás költség-, energia- és vízhatékonyságának kérdéseit vizsgálták.

 

fogadas 2018 060


A kiállításnak legimpozánsabb megjelenése azonban a levegőből érkezett. A MAGNUS AIRCRAFT CORPORATION cég képviselőjének érdekfeszítő előadásából nem csak azt tudtuk meg, hogy „Hogyan építsünk repülőgépet?”, de a végeredményt a kiállítótérben is megcsodálhattuk egy Fusion 212-es benzinmotoros repülőgép formájában.
A szakmaspecifikus előadásokon túl, a régió mérnökei számára a szakkiállítás a Mérnök Fórumot és mérnöktovábbképzés lehetőségét biztosította. A végzős hallgatók ezúttal is élhettek az Állásbörze nyújtotta lehetőségekkel, a középiskolások pedig játékos ismeretszerző verseny keretében ismerkedhettek meg a kiállító cégekkel és azok tevékenységével. Az érdeklődést ezúttal értékes nyereményekkel díjazták a kiállítók.
A Pollack Expo Plenáris ülésszaka már évek óta otthont ad egy városi díjátadónak, ugyanis ezen alkalommal adják át Pécs város érdekében végzett kiemelkedő műszaki tevékenységért a Breuer Marcell díjat. Ezt a díjat ebben az évben Pelényi Margit építész vehette át. Újdonság volt azonban a Pollack Expo Díj, amelyet a szervező, a Műszaki és Informatikai Kar alapított és ezúttal négy cégnek ítélték oda: az SB-Controls Kft. a POLLACK EXPO Szakmai Kiállításon és Konferencián való több évtizedes részvételéért és a villamosmérnöki szak támogatásáért, a Grundfos South East Europe Kft., a REHAU Forgalmazó Kft. és a VIESSMANN Fűtéstechnikai Kft. pedig a PTE Műszaki és Informatikai Kara kéretében megvalósult oktatási laborok létrehozásáért vehette át az elismerést.
A díjat jelképező kisplasztikát a karon oktató Dr. Vasváry-Nádor Norbert formatervező művész tervezte, és a Műszaki és Informatikai Karon lévő laboratóriumban 3D-nyomtatási technológiával valósult meg.
A 2018-as Expo egyetlen negatívuma az időjárás számlájára írható. Az eddig ismert leghidegebb februári hétvégét mínuszok, hóesés és ónos eső is nehezítette, de a szerdai borkóstoló és a kiállítói fogadás résztvevői ebből mit sem érzékeltek. Talán a jó boroknak, de még inkább a barátságos hangulatnak köszönhetően ismét egy érdekességekben és jó hangulatban bővelkedő rendezvényt könyvelhettek el a szervezők.

 

www.pollackexpo.hu