Skip to main content

Fenntarthatóság és energiahatékonyság maximális rugalmassággal

Megjelent: 2017. november 08.

Beckhoff SkytowerA rugalmas épületautomatizálási rendszerrel jobbak a bérbeadás esélyei

Már egy épület és egy automatizált épület között is hatalmas a különbség. Ha azonban az automatizált épületben az épületautomatikai infrastruktúra teljes rugalmasságot enged a jelen és jövő felhasználási igényeinek kielégítéséhez, az legalább ugyanekkora további ugrás a megoldás értékében. A Beckhoff automatizálási megoldásaival ez a cél is elérhetővé válik.

 

A Floresca City Center komplexum részét képező 37 emeletes, 137 méter magas „Sky Tower” 2012 óta Bukarest városképének fontos eleme. A torony és a szomszédságában elhelyezkedő hatemeletes irodakomplexum 54 ezer négyzetméternyi hasznos alapterületet ölel fel. Ebből a Raiffeisenbank romániai központja egymaga hét emeletet foglal el. Az építés beruházója, a Raiffeisen Property Holding International a kezdetektől fogva intelligens és rugalmas épületinfrastruktúra létrehozását helyezte előtérbe annak érdekében, hogy a lehető legmesszebbmenőkig kielégíthesse bérlői igényeit mind a kényelem, mind az energiahatékonyság és rugalmas területkihasználás tekintetében. E követelmények teljesítése érdekében a GTS Automation nevű, bécsi székhelyű rendszerintegrátor által megvalósított épületautomatizálási rendszerbe a Beckhoff épületautomatizálási megoldásai kerültek.
„Kiemelt értékű ingatlanokat fejlesztünk, a fenntarthatóságra, az energiahatékonyságra és a modern funkciókra helyezve a hangsúlyt” – nyilatkozta Bernd Steingruber, a Raiffeisen Property International GmbH (RPHI) Floresca City Center (FCC) projektjéért felelős vezető szakértője. „Ezzel a projekttel az volt a célunk, hogy a Raiffeisenbank Románia és az FCC minden más lehetséges bérlője számára energiahatékony, korszerű helyiségeket biztosítsunk, maximális rugalmasság mellett” – tette hozzá Steingruber. „A GTS-sel való együttműködés ideális döntésnek bizonyult, mivel az épületautomatizálási és szabályozórendszerek specialistájaként rendelkeznek az elsődleges rendszerek, illetve az egyes helyiségek intelligens szabályozásának biztosításához szükséges tapasztalattal, kreativitással.”

Maximális rugalmasság a legkisebb irodahelyiségben is

Habár az RPHI a csúcsminőségű irodai és ipari ingatlanok tapasztalt fejlesztője, rendszeresen szembe kell néznie váratlan helyzetekkel. Az FCC projekt sem jelentett kivételt ez alól. „A bank még adatközpontot és étkezdét is szeretett volna. Habár az épület eredeti kialakítása szinte kizárólag a Raiffeisenbank Románia kívánalmai szerint készült, a társaság végül megelégedett az FCC irodával és hét további emelettel a Sky Tower épületében” – nyilatkozta Bernd Steingruber.
„Épületeink belső elrendezése hatékony, és rengeteg természetes megvilágítást biztosít. Az irodák kialakítása a felhasználók igényeihez illeszkedik, funkcionálisak és kiváló minőségű alkotóelemekből épülnek fel” – folytatta a projektigazgató. A Sky Tower szempontjából a legfontosabb követelmény a maximális rugalmasság volt, még a legkisebb irodahelyiségben is. „A bérleti szerződések többsége három, öt vagy hét évre szól, és senki sem tudja, mi fog történni a későbbiekben, így a belső elrendezések mindig változhatnak. Ráadásul a meglévő bérlők igényei is folyamatosan változnak: szeretnének bővíteni, egyterű helyiséget sok kis irodára bontani, vagy épp fordítva, falakat szeretnének kivenni. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy szolgálatkészen végrehajtsuk ezeket a változtatásokat az új körülményekhez könnyen illeszkedő infrastruktúrával, anélkül, hogy felszednénk a padlóburkolatot, újból kiépítenénk a vezetékezést, vagy további jelentős hardver-, illetve szoftverberuházást valósítanánk meg” – fejtette ki Bernd Steingruber azzal kapcsolatban, hogy miért akarta, hogy a GTS kifinomult, helyiségenként szabályozott hálózatrendszert alakítson ki. Ez volt a legjobb megoldás arra, hogy a helyiségeket egyszerű „drag-and-drop” műveletekkel könnyedén átalakíthassuk. „A Floresca City Center légkondicionáló rendszereivel kapcsolatos különleges kihívás az volt, hogy a lehető legrugalmasabban kellett kialakítani őket az irodai elrendezések módosíthatósága érdekében. Az ehhez kapcsolódó be-kimeneti rendszer a Beckhoff moduláris, kalapsínre rögzíthető termináljaira épül, és lehetővé teszi az elrendezések gyors újrakonfigurálását” – magyarázta Georg Kubasa, a GTS Automation vezérigazgatója. A társaság például a KL6581 EnOcean master-terminált alkalmazta a Sky Tower hetedik emeletén. „Az álpadlózatban már előre ki volt alakítva a megfelelő vezetékezés, de mivel a bérlő általi többszörös módosítások miatt már nem volt hozzáférhető, áttértünk a vezeték nélküli kommunikációs megoldásra. A moduláris buszterminál-rendszerrel ugyanakkor nem volt nehéz összeépíteni az EnOcean egységet” – mutatott rá Georg Kubasa.

Általános megoldások: tartalékolt szabályozórendszerek a maximális megbízhatóság érdekében

Régebben két, egymástól teljesen eltérő megközelítés volt szükséges egy gyártóüzem és egy épület automatizálásához. Napjainkban, mivel a különféle csúcstechnológiás alkotóelemek – energiahatékonysági okok miatt – egyre inkább összeköttetésben állnak egymással, és az épületautomatizálási rendszerek egyre fejlettebbé válnak, az ipari szabványok egyre nagyobb mértékben jelennek meg az irodaépületek esetében is. A legfontosabb kulcsszó ebben a tekintetben a megbízhatóság: „A biztonságot érintő ügyekben és minden olyan dologban, ami vízzel kapcsolatos, nem vagyok hajlandó semmiféle kompromisszumra vállalkozóinkkal, mivel ezek okozzák a legnagyobb kárt, ha valami elromlik” – nyilatkozta Bernd Steingruber sokéves területi tapasztalata alapján. A megbízhatóságot minden fűtést, szellőztetést és légkondicionálást érintő kérdésben is hangsúlyozta: „A torony teljes mértékben tartalékolt, két párhuzamos rendszerrel működik.” Ha valami meghibásodik, a biztonsági tartalékrendszer a másodperc tört része alatt működésbe lép. „Az egyes emeletek rendszerei önálló intelligencia nélkül működnek, ehelyett a földszinten elhelyezett központi szerverrel kezelünk minden belépést és kilépést. Ezzel a megoldással minden felügyeleti tevékenységet milliszekundumos ciklusidőn belül vagyunk képesek elvégezni” – tette hozzá Georg Kubasa. A GTS által telepített evon XAM szabályozórendszer hozzávetőlegesen 8500 mérőpontot kérdez le és jelenít meg.
A teljes szabályozórendszer architektúrája Beckhoff egységekre épül: 156 db, tartalékolt, BK9050 típusú Ethernet TCP/IP buszcsatolót tartalmaz az egyes helyiségek szabályozásához, valamint a központi légkondicionáló szabályozásához; 413 db KL1408 típusú digitális bemeneti terminált, melyek a helyiségek szabályozó paneljeihez kapcsolódnak; 525 db KL2408 típusú, digitális kimeneti terminált és még néhány, az alrendszerekhez kapcsolódó, adatgyűjtőként szolgáló egyéb terminált.

Szisztematikus helytakarékosság

„Ahol a hely drága kincs, ott a Beckhoff rendelkezik a megfelelő megoldással” – magyarázza Georg Kubasa. „A be-kimeneti terminálok széles választékával az épületautomatizálási alkalmazásokban használt jelek teljes spektrumát képesek vagyunk lefedni.” A GTS vezetője nagyon is jól tudja, mennyire nehéz megoldani a szűk terek műszaki problémáit: „A Beckhoff moduláris alkatrészei sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mint más rendszerek – és ez óriási előny. Még az is lehetővé válik, hogy a szellőztető rendszereket kisméretű, falra szerelt szekrényekből működtessék szabadon álló elosztószekrények helyett.” A bécsi székhelyű, automatizálási és szabályozástechnikai cég által elismert másik rendszertulajdonság a Beckhoff buszterminálok modulrendszerű kialakítása. Ennek köszönhetően az egységek egyszerűen egy sorban DIN-kalapsínre szerelhetők. Az effajta rendszer ugyanolyan egyszerűen bővíthető vagy módosítható, mint ahogyan új körülményekhez is hozzáigazítható a terminálok hozzáadása vagy cseréje útján. A Floresca City Center projektnél például számos eszközt kellett koordinálni buszterminálokon és kapcsolóberendezéseken keresztül, többek között a világítást (DALI), többféle mérőegységet (M-Bus, S0 interfész), vagy olyan készülékeket, mint például a mesterséges szellőztetőrendszer és a füstmentesítő ventilátorok (Modbus), speciális gombok (KNX), valamint számos rádiójellel szabályozott beavatkozószervek és érzékelők (EnOcean) a Sky Tower 7. emeletén. Az egész rendszerhálózat száloptikai kábelezéssel készült, a kommunikációs protokoll pedig TCP/IP.

 

Beckhoff Skytower

37 emeletével és 137 méteres magasságával a Sky Tower kimagaslik Bukarest látképéből (forrás / szerzői jog: Sky Tower Bukarest, RPHI/Bernd Steingruber, Ausztria)

Tiszta levegő és lenyűgöző kilátás

Amikor a Raiffeisenbank Románia vezetői tárgyalóinak számát az eredetileg tervezett kettőről nyolcra emelték a Sky Tower 7. emeletén, Georg Kubasa számára az volt a kérdés, miként lehet ellátni levegővel négyszer annyi helyiséget. „Megfelelő szabályozási logikával pofonegyszerűen megoldható volt” – árulta el a rendszerintegrátor. „Minden tárgyalóban személyérzékelő szenzorok és CO2 érzékelők vannak felszerelve, így a rendszer egyenletesen tudja elosztani a rendelkezésre álló levegőt a használatban lévő helyiségek között. Ha mindegyik foglalt, azé a helyiségé az elsőbbség, ahol a levegőminőség javítására a leginkább szükség van.”

A Beckhoff további épületautomatizálási megoldásairól itt tájékozódhat: www.beckhoff.hu/building

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

Még több Beckhoff