Skip to main content

Fenntartható elektromobilitás: a kör bezárul

Megjelent: 2023. augusztus 07.

Festo lidAz akkumulátorok újrahasznosításának automatizált megoldásai egyre népszerűbbek

Becslések szerint 2025-ig az elektromos személygépkocsikból származó mintegy 600 000 tonna használt akkumulátort kell újrahasznosítani. Mivel az akkumulátorok értékes nyersanyagokból készült energiatároló eszközök, ez óhatatlanul felveti a fenntarthatóság kérdését. A Festo ezért nemcsak a cellagyártáshoz, az akkumulátormodulok és -csomagok összeszereléséhez és a platformintegrációhoz kínál moduláris automatizálási koncepciókat, hanem a szétszereléshez és az anyagok újrahasznosításához vagy szétválasztásához is.

 

Körülbelül 1500 töltési és kisütési ciklus után, ami 8-10 év alatt körülbelül 160 000 kilométert jelent, az elektromos autók akkumulátorai már nagy valószínűséggel nem lesznek költséghatékonyak. Ennek az az oka, hogy az akkumulátorok egyre kisebb töltési kapacitása jelentősen csökkenti a hatótávolságot egy új rendszerhez képest. A körülbelül 80%-os maradékkapacitás azonban egy akkumulátorfarm részeként egy második életet biztosíthat az akkumulátoroknak. Mivel a szétszerelési folyamat egyre inkább automatizálódik, az akkumulátorok újrahasznosítása egyre rugalmasabbá és dinamikusabbá válik; ez pedig gyorsabban elérhetővé teszi az újrahasznosított anyagot. A Festo egyik fő mozgatórugója ennek a fejlesztésnek, mivel ez illeszkedik a fenntartható körforgásos gazdaságról alkotott elképzeléséhez.

 

Automatizált újrahasznosítás

Miután azonban az akkumulátorokat eltávolították a járműből, újrahasznosításuk előtt úgynevezett „akkumulátorfarmokban” vagy helyhez kötött tárolórendszerekben használhatók fel. Az akkumulátorok életének utolsó szakasza a megfelelő újrahasznosítás. Először a csomagokat mechanikusan szét kell szedni modulokra, akkumulátorcellákra és egyéb alkatrészekre. Jelenleg ez egy kézi, nehéz és fáradságos tevékenység. A Festo már kínál moduláris automatizálási koncepciókat, amelyek felgyorsítják és egyszerűsítik ezt a folyamatot.
A következő lépés az anyagok, például a fémek, műanyagok és egyéb anyagok szétválasztása. A hangsúly itt azonban nem kizárólag az automatizálási megoldásra helyeződik. A Festo megfelelő folyamatautomatizálási termékeket kínál ehhez a lépéshez, különösen a hidrometallurgiai újrahasznosítási módszerekhez. A folyamatszelepek széles választéka használható gáznemű, szilárd vagy folyékony anyagokhoz.

 

Szétszerelő rendszerek modulokhoz és csomagokhoz

Ezekre a feladatokra már tervben vannak speciális gyári rendszerek. A Festo már kifejlesztette és bemutatta az akkumulátormodulok és -csomagok mechanikus moduláris szétszerelő rendszerének első változatát. Ez egyaránt használ handling- és megfogó­rendszereket, valamint a Festo pneumatikus és elektromos automatizálási portfóliójának bevált komponenseit.

 

Az akkumulátormodulok biztonságos szétszerelése

A Festo már kifejlesztett és bemutatott egy mechanikus moduláris szétszerelő rendszert akkumulátormodulokhoz és -csomagokhoz. Ez a Festo pneumatikus és elektromos automatizálási rendszerének bevált alkatrészeit, valamint handling- és megfogórendszereit használja

 
A Festo az elektromobilitás jövőjét is szem előtt tartja, és részt vesz az új típusú szilárdtest-akkumulátorok gyártási koncepcióinak kutatásában. Szakértők szerint ezek a még nagyobb teljesítményű tárolóeszközök az elkövetkező években felváltják a jelenleg használatos lítium-ion akkumulátorokat.

 

Az új gigagyárak termelési helyszínekre vonatkozó követelményei

A nagy területek, a kedvező közlekedési kapcsolatok, az alacsony fejlesztési költségek, valamint a biztonságos és fenntartható energiaellátás fontos előfeltételek, amelyek általában a városi központoktól távol találhatók. Egy másik fontos szempont az elegendő szakképzett munkaerő megléte. Az elektromobilitásra való átállás nemcsak új gyárakat hoz létre, hanem új feladatokat, tevékenységeket és munkaköri profilokat is, amelyekhez a munkavállalókat ki kell képezni és tovább kell tanítani.

 

Körforgásos gazdaság az elektromobilitásban

Körforgásos gazdaság az elektromobilitásban: a Festo nemcsak a cellagyártáshoz, az akkumulátormodulok és -csomagok összeszereléséhez és a platformintegrációhoz kínál moduláris automatizálási koncepciókat, hanem a szétszereléshez és az újrahasznosításhoz vagy a szétválasztáshoz is

  

A képzés prioritás

A Festo Didactic speciális képzési programokat biztosít, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy megszerezzék a magasan automatizált gyártóüzemekben szükséges szakértelmet. A kínálat magában foglalja az üzemekben történő gyakorlati képzést, a házon belüli oktatógyárak felállítását, valamint a digitális tanulási tartalmakat, amelyek időtől és helytől függetlenül elérhetők a Festo Learning Experience (Festo LX) segítségével. A képzés során természetesen a fenntarthatóság kérdésével is foglalkoznak.

 

Festo Kft.
1037 Budapest, Csillaghegyi út 32-34.
Tel.: +36 1 436 5100
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.festo.hu
https://youtu.be/sQxG7vBQk_w

 

#0091dc