Skip to main content

Érintés nélküli áram- és adatátvitel a mozgatóegységek számára

Megjelent: 2022. április 01.

Beckhoff1 lidXTS lineáris szállítórendszer
innovatív kábel nélküli technológiával (NCT)

Az XTS intelligens szállítórendszerekhez kifejlesztett innovatív kábel nélküli technológia (NCT) segítségével a Beckhoff hatalmas előrelépést tesz a gépek rugalmas felhasználása terén. Ezt az érintésmentes tápegység és a szinkron, valós idejű adatkommunikáció teszi lehetővé, amivel az XTS egyes mozgatóegységei önálló, mobil anyagmozgató- és feldolgozóállomásokká válhatnak.

 

Az NCT-vel kibővült moduláris XTS-rendszer egy speciális motormodult, valamint a mozgatóegységekre szerelhető elektronikát tartalmaz. Az átviteli technológiához szükséges hardver teljes mértékben integrálva van a motormodulba, így megmaradhattak a meglévő funkciók és a kompakt felépítés. Nincs szükség további csatlakozásokra vagy tápvezetékekre sem. A mozgatóegység hardverének vezérlése teljes mértékben implementált a TwinCAT-ben. Az egyszerű projektmegvalósítás érdekében az összes ismert TwinCAT-funkció elérhető a rendszerben.

 

Beckhoff1

Az új NCT-technológia (No Cable Techno­logy) segítségével
az XTS mozgatóegy­ségei mobil anyagmozgató- vagy feldol­gozóállomásokká
válhatnak, így az XTS egy multi-robotrendszerré bővülhet

 


A kábel nélküli technológia most először lehetőséget ad arra, hogy a termékek feldolgozása és ezek minőségének ellenőrzése a folyamat futása közben a mozgatóegységen megtörténjen.
A megfelelő teljesítmény és a TwinCAT vezérlőrendszerrel való gyors kommunikáció lehetővé teszi az érzékelők és az aktuátorok egyszerű csatlakoztatását. Az adatkommunikáció valós idejű is lehet, és képes a rendszerszintű események μs pontosságú szinkronizálására EtherCAT-en. Ezzel új megoldási lehetőségek nyílnak meg a felhasználó előtt, különösen a termékszállítással párhuzamosan történő termékkezelés, megmunkálás és mérés területein, valamint a gyártógépek gyártási tételekhez történő gyors alkalmazkodásában:

  • magán a mozgatóegységen különféle mozgásszekvenciák valósíthatók meg – például a termék igazításához;

  • a mozgatóegység elektromotoros megfogókkal, emelőmágnesekkel vagy vákuumos tapadókorongokkal felszerelve olyan mobil kezelőrendszerré válik, amely képes felvenni, szállítani és lerakni a termékeket;

  • a termékek melegítése vagy hűtése szállítás közben éppúgy lehetséges, mint a gyártósori integrált mérés;

  • az integrált adatkommunikáció lehetővé teszi például az egyedi moz­gatóegységek, eszközök és termékek azonosítását, valamint az állapot- és folyamatfelügyeletet az egyes mozgató­egységeken.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com