Skip to main content

Építőlemez-gyártás PC-alapú automatizálással és többmagos TwinCAT-technológiával

Megjelent: 2016. szeptember 08.

Beckhoff Lighweight solutions Germany 2016 001 01a webA lightweight solutions vállalat lisocore® elnevezésű könnyű építőlemeze úttörő jelentőségű mind a végtermék, mind az azt létrehozó gyártóberendezés tekintetében. A vállalat kezdettől fogva a Beckhoff PC-alapú automatizálási technológiájára alapozta gépeit. A gyártás egyedülálló folyamataihoz szükséges rugalmasság a Beckhoff ipari PC-nek és a TwinCAT 3 szoftverrel megvalósított többmagos technológiának köszönhető.

 

A lisocore® ötletét Michael Schäpers vetette fel 2004-ben egy, a Rosenheimi Egyetemen tartott statikai témájú előadásában. Ekkor jött rá, hogy egy szendvicsszerkezet középső rétegét héjszerkezetként kialakítva ideális teherhordó anyag hozható létre. Az eredeti ötlet megvalósítására Bad Aibling városában megalapította a lightweight solutions GmbH vállalatot. A cég lisocore® elnevezésű terméke egy rendkívül hatékony és könnyű építőlemez, melynek két vékony fedőrétege egy háromdimenziós magszerkezetet fog közre. A gyártás kulcsfontosságú lépése, hogy a fedőrétegek pontmarásával bemetszéseket alakítanak ki, amelyeken át erős ragasztó segítségével szilárdan rögzítik a magszerkezetet. „A végeredmény egy hagyományos megjelenésű, de a faforgácslemezhez képest egyedülállóan nagy teherbírású szendvicselem” – magyarázza Michael Schäpers ügyvezető igazgató. – „Az anyag attól olyan különleges, hogy a súlya a fele, a hajlító rugalmassági modulusa viszont kétszerese a hagyományos elemekének.”

Beckhoff Lighweight solutions Germany 2016 001 03 web

A lisocore® kompozitpanelek teljes gyártási rendszerének vezérlését és felügyeletét egy vezérlőszekrényben elhelyezett, többmagos processzorral ellátott, C6650 típusú ipari PC végzi

Egyedi megoldások speciális gépekhez

Egy teljesen új anyag gyártásánál a hagyományos gépek nem sokat segítenek – egyedi automatizálási megoldásra van szükség. Mint Michael Schäpers visszaemlékezett: „Amikor 2005-ben a Beckhoff vállalattal közösen kifejlesztettük az első gépet, úttörő munkát kellett végeznünk. A szükséges berendezések megtervezésére még nem volt kialakult gyakorlat, és tapasztalat is alig, ezért az automatizálásnak nagyon rugalmasnak kellett lennie. Valójában menet közben, a rendszer megépítése során dolgoztuk ki a pontos gyártási paramétereket. Ennek megfelelően, képesnek kellett lennünk arra, hogy gyorsan reagáljunk a változtatásokra, ami annyit jelentett, hogy a teljes rendszert terepibusz-technológiára kellett alapozni. Követelmény volt továbbá a rendszer gördülékeny bővítése az eredeti tervében nem szereplő új hajtásokkal és biztonsági modulokkal. Eleve kizártunk minden olyan előre összeszerelt modult és eszközt, amelyet utólag nem lehetett volna megváltoztatni.”

Beckhoff Lighweight solutions Germany 2016 001 01a web

A lisocore®-panel szerkezete

A teljes rendszert egy többmagos ipari PC vezérli

A lisocore® gyártása jelenleg a lightweight solutions leányvállalata, az lws maschinenbau GmbH által kifejlesztett gyártósoron történik. Az 500 m2 területű gyártósor kifúrja a fedőrétegeket, felviszi a ragasztót, a fedőrétegeket a belső magra ráragasztva létrehozza a szendvicsszerkezetet, végül pedig a kész lapokat kötegeli és becsomagolja. A magpanelek különleges, szövés nélküli textíliából készülnek saját fejlesztésű, felső nyomóhengeres, hidraulikus sajtológépen; a négy ilyen gép mindegyikét egy-egy C6920 típusú, vezérlőszekrénybe szerelt ipari PC vezérli. Ennél a rendkívül nagy gyártósornál a legnagyobb feladat a teljes automatizálási rendszer egyetlen PC-n történő megvalósítása volt. A megoldás kulcsa abban rejlik, hogy a Beckhoff vállalat PC-alapú automatizálási technológiája lehetővé teszi bizonyos vezérlési feladatok hozzárendelését adott processzormagokhoz.

Lightweight Solutions lisocore A25X4630 RZ web

Panelek bútorokhoz és belsőépítészeti alkalmazásokhoz


„A TwinCAT 3 nélkül egy ilyen többmagos rendszer megvalósítása lehetetlen lett volna” – fejtette ki Michael Schäpers. „A különböző feladatok feldolgozásához négy processzormag állt rendelkezésünkre. További könnyebbséget jelentett, hogy a Beckhoff EtherCAT-alapú technológiájánál nem kellett foglalkoznunk a rendszeren belüli adatátviteli vonalakkal. Nagyon könnyű volt a gépből gyűjtött folyamatadatokat visszatáplálni a vezérlőrendszerbe – ez a speciális szolgáltatás segítségünkre van az új folyamatok és termékek fejlesztésekor. Teljeskörűen kell tudnunk kommunikálni a géppel, és hozzá kell férnünk a vezérlési adatokhoz.
A Beckhoff másik igen hasznos terméke a TwinCAT Scope: ezzel a szoftverben megvalósított „virtuális oszcilloszkóppal” részletesen elemezhetjük a munkafolyamatokat, egy új folyamathoz be tudjuk tölteni az összes szükséges adatot. Ezek a szolgáltatások óriási mértékben gyorsítják fel mind a gyártást, mind a folyamatfejlesztést.”

Beckhoff Lighweight solutions Germany 2016 001 04 web

A teljes gyártósor vezérlőrendszere több, mint 2500 adatpontot kezel. A hardver 73 db AX5000 szervomeghajtóból, 51 db EtherCAT-csatolóból, 778 db EtherCAT-terminálból és 22 db be-kimeneti EtherCAT boxmodulból áll

A TwinCAT 3 széleskörűen támogatja a többmagos funkciókat

Michael Schäpers szerint a TwinCAT 3-szoftver többmagos képességei döntőek voltak az automatizálási rendszer kiválasztásánál. Ezeket a lehetőségeket a következőképpen használják ki: az első mag a kezelőfelületet futtatja Windows alatt, a második mag a további kezelőfelületekért felelős, valamint futtatja az NC-tengelyeket vezérlő TwinCAT NC PTP tengelypozicionáló szoftvert, a harmadik magon fut a síkprés szervohidraulikáját vezérlő TwinCAT-szoftver, a negyedik magon pedig a TwinCAT PLC.
A szervohidraulika különlegessége a vezérlési technológiával való kapcsolatának megvalósítása, különösen a sok NC-tengely miatt. Mind az elektromos, mind a hidraulikus vezérlések TwinCAT alatt futnak, ezért nagy pontossággal le lehet képezni a folyamatciklust.
A PC-alapú vezérlési technológia ezen képességeit kihasználva az összes funkció megvalósítható egyetlen számítógépen, ami további biztonságot jelent az alkatrészek rendelkezésre állásában. Mivel minden program egyetlen számítógépen fut, egy második ipari PC-vel könnyedén biztosítható a tartalékolás.

Beckhoff Lighweight solutions Germany 2016 001 06 web

A feldolgozóállomások négyzethálós elhelyezése rendkívül kompakt és hatékony gépösszeállítást eredményezett

Minden vezérlési adat rugalmasan elérhető

Bár a rendszer rendkívül bonyolultnak tűnik, valójában egészen jól kezelhető. Az architektúra csoportokra van osztva, mindegyiknek saját vezérlőszekrénye, be- és kimenetei vannak. Mint Michael Schäpers elmagyarázta: „A gyártósor optimalizálása érdekében képesnek kell lennünk az új funkciók kényelmes hozzáadására, illetve a meglévők könnyed eltávolítására. Ilyen nagy rendszert csak akkor lehet szakszerűen üzemeltetni, ha a vezérlő hozzáférési opciói rugalmasak – a Beckhoff vezérlőrendszere pedig tökéletesen kielégíti ezeket a követelményeket.”

Jens Hülsebusch, a Beckhoff rendszerfejlesztési projektigazgatója néhány fontos összetevő felsorolásával szemléltette az összeállítás méretét és bonyolultságát: „A négymagos Intel® Core™ i7 processzorral ellátott C6650 típusú, vezérlőszekrénybe épített ipari PC csaknem 900 EtherCAT slave-et vezérel, többek között EtherCAT-terminálokat és be-/kimeneti EtherCAT box-modulokat, valamint két terepi EtherCAT-masterre elosztott, AX5000-szervomeghajtót. Egy programfeladat két ezredmásodperc alatt összesen 130 darab NC-tengely mozgatását számítja ki, a mozgatást pedig 73 darab AX5000 típusú, AX5805 TwinSAFE-kártyával ellátott szervomeghajtó végzi, AM8000 típusú szervomotorok egykábeles (OCT) technológiával történő meghajtásával. A gyártósor rendkívül gyors vezérlési technológiát (XFC – eXtreme Fast Control) használ, valamint TwinCAT „Repülő Olló”-funkciót (továbbítás közbeni megmunkálást) és négy CP79xx-sorozatú vezérlőpanelt is tartalmaz, ami könnyűvé teszi a gép üzemeltetését.”

Beckhoff Lighweight solutions Germany 2016 001 05 web

Ergonomikus gépüzemeltetés a Beckhoff könnyedén használható, CP79xx típusú vezérlőpaneljeivel


A lightweight solutions vállalatnál üzemeltetett gépek egyik legnehezebb feladata a rengeteg fúrási és ragasztási pontra való pozicionálás. A ragasztót 20 másodpercnél rövidebb idő alatt kell nagy pontossággal felvinni 15 000 furatra. Michael Schäpers nyilatkozata szerint: „Ilyet még senki sem csinált, ezért a Beckhoff rugalmas vezérlési technológiája volt az egyetlen lehetőségünk a lisocore® bonyolult gyártási folyamatának gazdaságos megvalósítására.”
A Bad Aiblingban beindított termelés óta a lightweight solutions – a növekvő kereslettel lépést tartva – folyamatosan növeli gyártókapacitását. A vállalat a jövőben a jelenleginél kétszer-háromszor nagyobb kapacitású gyártósort kíván felépíteni. „Négy beadagoló állomást és két fúró-ragasztó állomást fogunk üzemeltetni” – magyarázta Michael Schäpers.

Beckhoff Lighweight solutions Germany 2016 001 02 web

Daniel Rauh, a lightweight solutions gyártásvezetője, Michael Schäpers, a lightweight solutions ügyvezető igazgatója és Jens Hülsebusch, a Beckhoff rendszerfejlesztési projektigazgatója bemutatja a vezérlőrendszert

A skálázható PC-alapú vezérléssel kielégíthetők az Ipar 4.0 követelményei

A Beckhoff ipari PC képességei nemcsak a gyártókapacitás növelésében mutatkoznak meg. Mivel a TwinCAT 3 többmagos működésének köszönhetően az ipari számítógép további feladatokat is el tud végezni, a lightweight solutions úgy döntött, hogy épületvezérlési rendszerét is beépíti a PC-alapú vezérlőbe.
A jövőre nézve fontos szempont az Ipar 4.0 is. A koncepció megvalósításának első lépéseként a vállalat már teljes automatizálási platformját csatlakoztatta a vállalati SAP-rendszerhez; ezért döntött Michael Schäpers máris úgy, hogy „különleges gépgyártóként az Ipar 4.0 felé vezető úton továbbra is számítunk a Beckhoff támogatására.”
A termékről a www.lightweight-solutions.de/lisocore, a PC-alapú automatizálásról a www.beckhoff.hu honlapon talál további információt az érdeklődő.

 


Beckhoff Technology Day 2016: „jövőbiztos” technológiák az Ipar 4.0 jegyében – 
2016. szeptember 29., ÖbölHáz Rendezvényközpont, Budapest

btd webA tavalyi nagy sikerre tekintettel Magyarországon immár másodszor rendezik meg a Beckhoff Technology Day konferenciát. Az egész napos, ingyenes rendezvény egyedülálló lehetőség arra, hogy a résztvevők naprakész információt szerezzenek a legfrissebb fejlesztésekről, értesüljenek az automatizálási technológia aktuális trendjeiről, illetve a Beckhoff legújabb technológiáiról és megoldásairól. A kiállítótérben működés közben is megtekinthető majd néhány Beckhoff-technológiát szemléltető bemutatóalkalmazás. Az esemény kiváló alkalom a tapasztalatcserére a többi résztvevővel és a Beckhoff magyarországi csapatának tagjaival.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36-1-501-9940 telefonszámon lehet, ahol munkatársaink további kérdéseikre is készségesen válaszolnak.

Kérjük, hogy a korlátozott számú férőhely miatt részvételi szándékát minél hamarabb jelezze.

timetable


BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

Még több Beckhoff