Skip to main content

Enjoyneering

Megjelent: 2023. szeptember 25.

igus lidAz igus 190 új fizikai és digitális termékkel viszi előre a mérnöki munkát

„Engedje szabadjára mérnöki alkotóerejét játékosan” – ehhez rendelkezésre áll a legújabb motion plastics-technológia, ami kenésmentes alkalmazásokat, alacsony költségű és fenntartható online automatizálást foglal magában.

 

Kiváló megoldás lehet egy alacsony költségű robot, amelyet egy VR-headset segítségével működtetnek. A pótalkatrészek azonosítása és megrendelése másodpercek alatt megtörténhet az okos­telefonon lévő mesterséges intelligencia segítségével. Létezik olyan mobilalkalmazás is, amely például rögtön azonosítja a kenésmentes alkatrészek potenciális felhasználási lehetőségeit egy kotrógépen. 2023-ban az igus a digitális eszközök, valamint könnyen használható és költségcsökkentő termékek és szolgáltatások széles választékát vezeti be. A cél: könnyű hozzáférést biztosítani a megfelelő motion plastics termékhez, közben szén-dioxid-semlegesen és műanyaghulladék nélkül jól szórakozni.
A 2023-as Hannoveri Vásár látogatói a 17-es csarnokban az igus kiállítási standján tapasztalatot gyűjthettek a virtuális párhuzamos világ új lehetőségeiről, ahol VR-szemüveget használhattak és egy robotkart irányíthattak a virtuális valóságban. A csúcspont egy olyan robot volt, amely képes volt pontosan tükrözni a mozdulatokat. Híd épült a VR és a valóság között; betekintést nyújtva abba, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak a jövőben az úgynevezett iguverse-ben – az igus metaverse-ben.

 

igus enjoy

Frank Blase, az igus vezérigazgatója, mint avatár az iguverse-ben: „Enjoyneering – a mérnöki alktotóerő felszabadítása játékosan”, az igus új digitális termékeket mutatott be a Hannoveri Vásáron, köztük az iguverse-t, amely forradalmasíthatja a gépek fejlesztését” (Forrás: igus GmbH)

  

Az iguverse egyszerűvé és szórakoztatóvá teszi az együttműködést

Ebben a digitális térben mérnökök, anyagszakértők és projekttervezők találkoznak, és új gépek, rendszerek, valamint szerelvények 3D-s modelljeit építik meg 1:1 méretarányban. Nincsenek hosszú, unalmas megbeszélések vagy drága utazások, és ez csökkenti a CO2-kibocsátást is. Az eredmény nyilvánvaló, a termékek gyorsabban, fenntarthatóan, megbízhatóan és alacsonyabb költséggel fejlődnek, a problémák pedig már korai szakaszban kiküszöbölhetők. Az iguverse digitális ikertestvérét képzésre is lehet használni.
„A virtuális valóság lehetőségei a gépészeti tervezésben teljesen lenyűgözőek. Már a kezdetektől fogva részesei akarunk lenni ennek a technológiának” – hangsúlyozza Frank Blase, az igus vezérigazgatója. –„Olyan új megoldásokat akarunk kifejleszteni, amelyeket még a korlátozott költségvetéssel rendelkező kis cégek is könnyen használhatnak.”
Az igus például azt tervezi, hogy a jövőben megnyitja az iguverse-t. A vállalatok ezután fejlesztési ráfordítás nélkül élvezhetik ennek a platformnak a hasznát, amelyet teljes mértékben az igus kezel. Szintén újdonság 2023-ra egy felhőalapú alkalmazás, az igusGO. A felhasználó fényképet készít egy gépről, például egy kotrógépről, és a mesterséges intelligencia elemzi, hogy az igus kenésmentes alkatrészeit hol lehetne költséghatékonyan felhasználni.

 

Hangvezérlő rendszer, „superwise” és „kopla” – új szolgáltatások az Ipar 4.0 számára

Az igus alacsony költségű robotikai termékcsaládja, amely a kkv-k automatizálását hivatott elősegíteni, szintén növekszik. 2023 májusától kapható egy új, kisebb méretű kobot – a ReBeL KID – mindössze 3999 euróért, és opcionálisan hangvezérléssel is rendelkezik. Az RBTX online piactér, több mint 350 automatizálási projektet mutat be, amelyek mindegyike másolható hasonló alkalmazásokhoz. E komplett megoldások 98 százaléka már elérhető, az árak 1974 és 12 000 euró között mozognak. Az olcsó robotika mellett az igus bővíti az intelligens műanyagok kínálatát. Ezek olyan szabványos alkatrészek, mint az energialáncok és a siklócsapágyak, amelyeket érzékelőkkel látnak el és IoT-hálózatokba integrálnak. Ez lehetővé teszi a kkv-k számára az Ipar 4.0 trendek, például az állapotfigyelés és a prediktív karbantartás megvalósítását. Az intelligens műanyagok egy új, a „superwise” nevű digitális szolgáltatással bővíthetők, amely összekapcsolódik az igus helyszíni szervizcsapatával. Teljesen új szolgáltatás az igus menedzselt „kopla” platformja. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy saját online szakértői rendszereket és számítási eszközöket hozzanak létre. Kifejezetten olyan középvállalkozásoknak szól, amelyek nemzetközi szinten tevékenykednek, és szeretnék termékeiket online ismertetni. „Az online eszközök fejlesztésével és használatával kapcsolatos saját tapasztalatainkat a felhőalapú moduláris elvet alkalmazva most mások számára is elérhetővé tesszük, ami a hagyományos szoftvermegoldásokhoz képest jelentősen csökkenti a bevezetési és átfutási időt.”

 

Az igus tovább terjeszkedik – úton az egymilliomodik ügyfél felé

Az elmúlt néhány év számos kihívással járt, de az igus továbbra is növekszik. Ma már több mint 188 000 ügyféllel rendelkezik, és világszerte 31 helyszínen mintegy 5000 alkalmazottja van. Az éves árbevétel 2022-ben először haladta meg az 1 milliárd eurót. Most a következő célt tűzték ki: 2030-ra az igus egymillió aktív ügyfelet szeretne elérni. Ehhez továbbra is a motion plastics fejlesztésébe és a gyors helyi logisztikába fog beruházni. A cél az, hogy a világ összes mozgó alkalmazása karbantartásmentes és hosszú élettartamú legyen. Számos online eszköz segíti a mérnököket az igus termékek élettartamának kiszámításában, így megbízható és fenntartható megoldást nyújtanak.
Blase: „Nem számít, hogy egy mérnöknek egy aprócska csapágyra vagy a világ legnagyobb műanyag energialáncára van szüksége, az élettartam online kiszámítható. Az új digitális eszközökkel a motion plastics termékek mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válnak.”

 

Az új technológia használatával nem feledkeznek meg a környezetről sem, az igus megoszt egy új megoldást a gyári energia újrafelhasználására

„A mérnöki alkotóerő felszabadítása játékosan” – és zölden. A cél az, hogy 2025 végére az igus gyár szén-dioxid-semleges legyen. A zöld megoldások egyik legújabb eredménye az igus által kifejlesztett új rendszer, amely a fröccsöntőgépek elhasznált hűtővizét használja a gyár fűtésére.
„Ezzel az új fűtési rendszerrel a jövőben nullára fogjuk csökkenteni a gázfogyasztásunkat” – magyarázza Blase. Ez nemcsak a környezetnek, hanem a pénzügyi helyzetnek is jót tesz az emelkedő energiaköltségek idején. Ezért döntött úgy az igus, hogy ezt az energetikai megoldást MHRS (Machine Heat Recovery System) néven más ipari vállalatok számára is elérhetővé teszi. Frank így folytatja: „Hetekig kerestük a legjobb megoldást, de sehol sem találtuk, ezért megépítettük a sajátunkat, és ezt szeretnénk megosztani másokkal.”
Emellett az igus évek óta javítja a műanyagok környezeti mérlegét. Az egyik kulcsfontosságú terület az újrahasznosítás. Idén az igus kibővítette a népszerű „Chainge” újrahasznosítási programot. 2019 óta minden használaton kívüli energialáncot összegyűjtenek és újra feldolgoznak a vásárlók, kreditutalványokért cserébe. A Chainge online platform most már az összes műszaki műanyagra kiterjed, a poliamidtól a PEEK-ig. Az újrahasznosított óceáni hulladékból (halászhálókból) készült igus:bike szintén a tervek szerint augusztusban kerül kereskedelmi forgalomba; az óceáni műanyagtól a motion plastics-ig. Frank Blase így zárja: „Növekedésünknek az erőforrások fenntartható felhasználásához kell kapcsolódnia. Az igus munkatársainak kreativitása és energiája lenyűgöz és motivál. Az, hogy ezekkel az emberekkel dolgozom, alázatossá és egyben izgatottá is tesz, hogy mit hoz a jövő.”

 

 

Az IGUS GmbH
Az igus GmbH motion plastics termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ezek a kenésmentes, nagy teljesítményű polimerek fejlett technológiai megoldásokat képviselnek, és hatékonyan csökkentik a mozgó alkatrészekkel járó költségeket. Az igus jól ismert globális piacvezető az energiaellátó rendszerek, a kifejezetten rugalmas kábelek, valamint a tribopolimer anyagú siklócsapágyak, lineáris csapágyak és csavarorsós meghajtások terén. A kölni székhelyű, családi vezetésű vállalat 35 országban van jelen, és világszerte 4900 dolgozót foglalkoztat. A cég 2021-es forgalma elérte a 961 millió eurót. A szakma legnagyobb tesztlaborjában alapos vizsgálatoknak vetik alá a különféle anyagokat és gépelemeket, ami egyedi innovációkat és magasabb szintű biztonságot eredményez. 234 000 árucikk rendelhető raktárról, és az élettartamuk is online kiszámítható. Az utóbbi évek során a cég tovább bővült, és olyan témákkal foglalkozó belső startupokat indított útjára, mint például a golyóscsapágyak és robotmeghajtások fejlesztése, 3D nyomtatás, az RBTX platform fejlesztése a költséghatékony és egyszerű robottechnológia jegyében, valamint az Ipar 4.0 megközelítés részeként alkalmazható intelligens „smart plastics” műanyagok gyártása. A környezetvédelem szempontjából lényeges legfontosabb kezdeményezések között van a használt e-chain láncok újrahasznosítását felkaroló „chainge” program, valamint egy műanyaghulladékból olajat előállító cégbe való betársulás.

 

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 6486
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu

 

#f48221