Skip to main content

Élelmiszeripari automatizálás

Megjelent: 2024. február 29.

ifm élelmiszeripari automatizálás cikk bevezető kiskép logovalOptimális minőségű és mennyiségű tej

Az élelmiszeriparban a napról napra növekvő igények és változó fogyasztói szokások miatt az iparág szereplői kénytelenek folyamatosan keresni az innováció lehetőségeit a hatékonyabb és fenntarthatóbb termelés érdekében. Az egyik legfontosabb fejlemény ezen a területen az automatizálás térhódítása, amely átalakítja az élelmiszeripari folyamatokat. Az automatizálás az élelmiszeriparban számos területen megjelenik, beleértve a termelési folyamatokat, a csomagolást, a raktározást és az ellátási láncokat is.

 

Ma már nem a gazdák fejik a teheneket, hanem automatizált fejőrendszerek. A tej mennyiségét és minőségét ugyanis nemcsak a stresszmentes fejés befolyásolja, hanem az időzítés is. Ha a fejési folyamatot nem végzik el időben, a gyulladás miatt fertőzés léphet fel, ezért a modern tejgazdaságok nagymértékben automatizáltak, és semmit sem bíznak a véletlenre.
A termelékenység mellett azonban az állatok jóléte is prioritást élvez. A teljesen automatikus rendszereknek, amelyek átveszik a tehenek tőgyéről a tej begyűjtést, minden elvárásnak meg kell felelniük. Ezenkívül további kihívást jelentenek az üzemi körülmények, mint pl. a sötét, a pára, a meleg vagy éppen a hideg környezet.
Az ifm modern fejőrendszere korszerű 3D érzékelő technológiát alkalmazva biztosítja a kíméletes fejést. A teheneket egy rádiós chip azonosítja, és a fejőrobot karja a tehén alatt oldalról a tőgy felé mozog. A fejőkar lényege az elektronikus szem, az ifm electronic 3D kamerája, amely a fejőkarra van felszerelve. A kamera a tehén alatti környezetet a másodperc töredéke alatt rögzíti, pontosan azonosítva a négy tőgybimbó pontos helyzetét. Ennek eredményeként a négy tejgyűjtő edényt alulról, egymás után precízen rá lehet illeszteni a négy tőgybimbóra.

 

ifm élelmiszeripari automatizálás cikk optimális mennyiségű és minőségű tej elérése

Megoldás az optimális minőségű és mennyiségű tej eléréséhez


Minél precízebben és gondosabban történik a folyamat, annál kevésbé terheli meg a teheneket, ez pedig végső soron hatással van a tejtermelés mennyiségére és minőségére. A tejgyűjtő edények felhelyezése előtt a tőgybimbókat fertőtlenítő spray-vel alaposan megtisztítják. A 3D kamera itt is pontos térbeli információkat szolgáltat a vezérlés számára, lehetővé téve, hogy a tisztítófúvókák pontosan célzottan közelítsék meg az egyes tőgybimbókat.
A kompakt 3D kamera egy pillantással rögzíti az egész jelenetet és az objektumokat azok térbeli dimenziójában, majd ezt egy háromdimenziós kép formájában prezentálja. Működésének alapja a fényterjedési idő mérése (ToF – Time of Flight), ami hasonló a lézerszkenneléshez. Azonban a PMD (Pixel-Mixed-Device Technology) kamera 23 232 vevőelemet tartalmaz a chipen, amelyek mátrixszerűen vannak elrendezve. Négy erőteljes infravörös LED világítja meg az O3D teljes látómezőjét, amelynek érzékelési tartománya 0,3 m-től 5 m-ig terjed.
A PMD technológia egyedi jellemzője, hogy a mérés független a felület színétől és típusától. Ezenfelül a zavaró fényforrások, visszaverő vagy vízzel borított felületek, valamint nagyon sötét objektumok sem jelentenek problémát a működésében.
Az élelmiszeripar jövőjének kulcsa a fenntarthatóság és a technológiai fejlődés. Az automatizáció lehetővé teszi az élelmiszeripar számára, hogy hatékonyabban használja az erőforrásokat, csökkentse az ökológiai lábnyomát, és megoldásokat kínáljon a fogyasztók egyre növekvő igényeire.

 

ifm electronic Kft.
9028 Győr, Szent Imre út 59.
Tel.: + 36 96 518 397
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.ifm.com

 

#ef9530