Skip to main content

Egy halom gyémánt naponta

Megjelent: 2021. november 26.

Festo lidMielőtt a gyémántok az ujjakon ragyoghatnak, aprólékosan meg kell munkálni őket.
A legkorszerűbb, nagy teljesítményű automatizálási megoldások biztosítják az ehhez szükséges nagy folyamatsebességet.
A belga BUKO vállalat új GEMSORT/10000 gépe gyorsan kapcsoló MHE2 szelepeket használ, így óránként akár 10 000 drágakövet is szétválogathat.

 

A csillogó ékkövek csak azután kezdik felfedni tüzüket és csillogásukat, miután a nyers gyémántokat különböző formákra csiszolták. Az egyik legismertebb a briliáns, de van még rózsa, ovális, smaragd és lépcsőzetesen hasított forma is. A nyers gyémánt vágásával több különböző méretű briliánst és további ékköveket nyernek. A nyers gyémántok polírozásakor a művészet abban rejlik, hogy a lehető legkevesebb értékes anyagot veszítsünk el. Miután a kövek felvették végleges alakjukat, méretre válogatják őket. A BUKO vállalat, az ékszeripar gép- és szerszámfejlesztő, valamint gyártó szakértője kifejlesztette a GEMSORT/10000-et a válogatási folyamat automatizálására. A Festo gyorskapcsolású MHE2 szelepei sebességüknek és precizitásuknak köszönhetően csillogó teljesítményt nyújtanak.

 

SONY DSC

 

Válogatás optikai szitával

„A gyémántok méret szerinti válogatása klasszikus módon szitával történik” – magyarázza Kris Vierstraete, aki az elmúlt négy évben a BUKO vezérigazgatója volt. – „Ez egy gyors folyamat, de van néhány hátránya: a pontosság korlátozott és a kövek rendszeresen fennakadnak a szitán. És aztán még ott van a sérülésük kockázata is.” A 0,7–3,6 mm átmérőjű gyémántok precíz, gyors és óvatos válogatásához a BUKO optikai szitát használ. Ez egy kamerával ellátott rendszeren alapul, amely úgy méri a gyémánt méretét, hogy megszámolja a képpontokat egy fotón. A GEMSORT/10000 5 mikrométer pontosságú.

 

SONY DSC

1. ábra A gyémántok a forgó üveglap fúvókái és válogatórekeszei között mozognak. Amint egy kő eléri a méretének megfelelő kilökési pontot, egy
sűrítettlevegő-impulzus befújja a megfelelő tartályba

 

 

A kövek óvatos kezelése

A válogatási folyamat megkezdéséhez a gyémántokat egy alulról megvilágított üveglapra helyezik. A lámpákra és a kamerára telecentrikusan szerelt lencsék lehetővé teszik a fénysugarak párhuzamos mozgását. Egy spirális rezgőadagoló szállítja egymás után a gyémántokat a forgó kerek üveglapra. Az adagoló geometriája a gyémántokat lapos oldalukra fordítja, ami megakadályozza a kövek károsodását, miközben ráesnek az üveglapra. Miután az üveglapra kerültek, egy fotocella felismeri az egyes köveket, majd elindítja a kamerát. A gépvezérlő a fotó alapján megállapítja a kő méretét.

 

Festo 2

2. ábra Egy spirális rezgőadagoló szállítja a gyémántokat szemrevételezésre, majd összerendezi őket, hogy ne sérüljenek meg

 

SONY DSC

3. ábra Rendkívül hatékony és precíz: a Festo gyorskapcsolású szelepeinek a kapcsolási ideje kevesebb, mint 2 milliszekundum, ismétlési pontossága pedig kevesebb, mint 0,2 milliszekundum

 

 

A gyorskapcsolású szelepek lerövidítik a ciklusidőt

A gyémántok tényleges válogatásához a BUKO új koncepciót fejlesztett ki gyorskapcsolású pneumatikus szelepekkel, amelyek körkörösen vannak elrendezve a forgó lemez alatt. A Festo gyors szelepei sűrítettlevegő-impulzussal fújják be a köveket méretüknek megfelelően az üveglemez körül elhelyezett 32 tartály egyikébe. Az óránként 10 000 kő kapacitás eléréséhez a kamera-, vezérlő- és pneumatikus rendszereket rendkívül hatékonyan és precízen kell működtetni – ez két jó ok, amiért a BUKO a Festo MHE2 szelepeit választotta. Kapcsolási idejük kevesebb, mint 2 milliszekundum, ismétlési pontosságuk pedig kevesebb, mint 0,2 milliszekundum. A gyors reakciónak és a nagyfokú precizitásnak köszönhetően az alkalmazások nagyon rövid ciklusidővel dolgoznak. Az új GEMSORT/10000 esetében a ciklusidő kevesebb, mint 3 milliszekundum. 10 000 gyémánt per óra kapacitás esetén ez azt jelenti, hogy másodpercenként körülbelül három követ fújnak bele a 32 tartály egyikébe. A BUKO szerint ez hagyományos technológiával nem lenne lehetséges.

 

Festo Kft.
1037 Budapest, Csillaghegyi út 32-34.
Tel.: +36 1 436 51 00
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.festo.hu
www.festo.com/catalog/mhe2