Skip to main content

EBV szakmai nap: fókuszban az IoT

Megjelent: 2017. december 08.

01 abra EBVJelenleg az IoT (Dolgok Internete) az elektronikai ipar és ezzel együtt az alkatrészgyártás fő mozgatójává vált. A legtöbb gyártó erőteljesen fejleszt ezen a téren így teljesen érthető, hogy az EBV Elektronik – az európai félvezetődisztribúció jelentős szereplője – az általa képviselt félvezetőgyártók kínálatát felvonultató szakmai napot rendezett ebben a témában.

 

Az esemény keretében neves félvezetőgyártó cégek – az NXP, az STMicroelectronics, az AMS és az ON Semiconductor – mutatták be a témakörhöz legjobban illeszkedő termékeiket, új fejlesztési irányaikat. A rendezvény érdekes kínálata garantálta a kellő számú szakmai érdeklődőt.
Fekete Sándor, az EBV Elektronik irodavezetője a résztvevők és gyártók üdvözlésével nyitotta meg az előadássorozatot.

 

01 abra EBV


Szerencsés választás volt az NXP cég előadását első helyre szervezni, mert általános képet kaptunk az IoT fontosságáról, hihetetlen fejlődéséről, és a benne rejlő lehetőségekről. Jelenleg 2,9 milliárd ember – a Föld népességének 40%-a – van online kapcsolatban. Az elkövetkező 3 évben 30 milliárd online kapcsolat létesül, elsősorban az üzleti, a biztonsági, az oktatási és az egészségvédelmi szektorokban. Az összeköttetés biztonsága még fontosabbá válik. Az NXP bemutatta a sikeres LPC mikrokontroller (MCU) sorozat jelenlegi széles választékát és legújabb fejlesztéseit. A választék még teljesebb lett a cég által nemrég felvásárolt Freescale típusainak kínálatával.
Részletes ismertetőt kaptunk a nagy teljesítményű, könnyen programozható, viszonylag olcsó I.MX. RT 1050 processzorcsaládról, valamint a különféle érzékelőkről.
Az AMS (Austria Micro Systems) még a jelenlévő szakmai közönség számára sem volt teljesen ismert. A kezdetben ASIC (alkalmazásspecifikus integrált áramkörök) gyártására létrehozott gyártó az évek során jelentős vásárlásai (Texas – Advanced Opto; NXP – CMOS Sensors; Cambridge CMOS Sensors Ltd; MAZeT GmbH; Heptagon – és a sort folytathatnánk) következtében a professzionális érzékelők széles választékát kínálja. Szín és színkép érzékelőkről és hihetetlen széles felhasználási lehetőségeikről – különböző ipari, orvostechnikai, autóipari, világítástechnikai, mezőgazdasági alkalmazásokról – kaptunk tájékoztatást. Az AMS a professzionális CMOS képalkotó érzékelők gyártásában is a legjobb minőséget kínálja. Sikeres termékük az ún. NanEye, a lencsével együtt is csak 1×1 mm-es képalkotó érzékelő endoszkópos beavatkozásokra vagy sebészeti robot-alkalmazásra. További különleges érzékelők mellett még RF modulokat is gyártanak. A helyszínen bemutatott megoldásokkal, tényleges eszközökkel teli, színes előadásban volt részünk.

 

02 abra EBV

Fekete Sándor irodavezető köszönti a résztvevőket


Dr. Uros Mali, az EBV műszaki és marketingigazgatója egy rövid előadásban mutatta be az EBV műszaki tevékenységét az IoT területén: IC-, hardver- és szoftverfejlesztéseit. Komoly szakértői felkészültséggel rendszerszintű, egyedi referenciamegoldásokat ajánlanak partnereiknek, még a fejlesztési fázis elején.

 

03 abra EBV

Dr. Uros Mali műszaki- és marketingigazgató az EBV IoT-tevékenységét ismerteti


Az STMicroelectronics természetesen a hihetetlen széles kínálatú MCU család újabb fejlesztési irányaira és alkalmazási megoldásaira fektette a hangsúlyt. Az STM32 sorozat gyártási mennyisége elérte a napi 3 milliót, ami bizonyítja széleskörű felhasználhatóságát és garantálja a hosszú távon való beszerezhetőségét is. Az előadás második részében, az egyetlen magyarul beszélő előadótól az STM vezeték nélküli érzékelőiről és kommunikációs megoldásairól, javaslatairól hallhattunk.
Az STM elképesztően széles választékot kínál alkatrészekből, RF modulokból, megoldásokból a legkisebb fogyasztás mellett.

 

04 abra EBV


Az ON Semiconductor (ONS) évről évre szélesebb kínálattal jelenik meg a piacon. A kezdetben főként diszkrét eszközöket, valamint analóg és digitális alapáramköröket gyártó cég – néhány cég felvásárlásával – ma már jelentős fejlődésen ment keresztül. Az ONS által kifejlesztett IoT Development Kit nyerte az IoT Evolution News technológiai magazin által adományozott 2017 Innovációs díjat.

 

05 abra EBV


Az ARM mbed fejlesztőkörnyezet támogatja az IDK (IoT Development Kit) ARM Cortex alapú; környezet-, közelítés-, érintés-, pulzus-, hőmérséklet-, nyomásérzékelő opciók; motor- és ledvezérlők; Ethernet, Sigfox, Sub-GHz, Zigbee, Thread kapcsolódási lehetőségek megvalósítását. Az IDK segítségével egy mérnök könnyen tervezhet különböző IoT alkalmazásokat, gyors prototípust.
A tartalmas előadások jó keresztmetszetet adtak az IoT egyre növekvő jelentőségű tématerületéről. Kiemelkedő előadói teljesítménynek is tanúi lehettünk: az AMS két előadója az „egymásnak adott labdákkal” nem csak szakmailag nyújtott értékes „alakítást”. A résztvevők aktivitása is az érdeklődést bizonyította. A szünetekben a gyártók minikiállításán a gyakorlatban is megismerkedhettek az aktuális újdonságokkal. Kijelenthetjük: az EBV Műszaki Nap sikerrel zárult.

Szerző: Harmath Csaba