Skip to main content

e-busz a világ leggyorsabb automotív villámtöltőjével

Megjelent: 2019. november 08.

abb tosa bus e busz lidKözösen fejleszt e-buszokat Kína járműipari ágazatának akkumulátoros buszokra alapozott tömegközlekedési piaca számára az ABB és a kínai King Long. A világ leggyorsabb automotív villámtöltőjével támogatott e-busz néhány másodperc alatt feltölthető és egész nap róhatja az utakat.

 

 

 

Napjainkban Kínában található az e-buszok legnagyobb felvevőpiaca. A piaci szegmens dinamikus fejlődése főként annak a kormánypolitikának köszönhető, amely a városi légszennyezés csökkentése és az ország olajimporttól való függésének enyhítése érdekében kiemelt fontosságot tulajdonít a tömegközlekedési rendszer villamosításának.
Az ABB és a King Long Motors – Kína és egyben a világ egyik legnagyobb városi- és távolságibusz-gyártója – kísérleti projektet hoznak létre Kínában azzal a céllal, hogy az ügyfelek számára bemutassák a villámtöltővel támogatott e-busz megoldás kínálta előnyöket. Az együttműködés keretében a King Long cég az e-busz tervezését és szerelését végzi, míg az ABB az út menti töltőállomásból, áramátviteli rendszerből és a fedélzeti akkumulátorból álló TOSA villámtöltő megoldást szállítja.

 

abb tosa bus e busz

 

A svájci Genf városában az ABB TOSA megoldása mostanra egy kiépített, jól üzemelő e-busz technológiának számít. A megoldásra alapozott járműflotta már 500 000 kilométert futott, több millió utast szállított, és több mint 1000 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarított meg. A tervek szerint a franciaországi Nantes-ban, 2019 szeptemberétől ezt a rendszert kívánják kiépíteni a város 20 e-buszból álló járműflottája számára is.
A kínai e-busz szintén ezzel a villámtöltő rendszerrel lesz felszerelve, ami az utascsere ideje alatt, néhány másodpercen belül feltölti a jármű akkumulátorát. A megoldásnak köszönhetően a járművet újratöltési igénye miatt nem kell néhány óránként kivonni az utasforgalomból, nincs szükség pótló járat beállítására, így biztosítható a flottaméret minimalizálása.

 

abb tosa e automotive charger

 

A villámtöltő megoldás esetében nincs szükség a költséges felsővezetékekre. A megoldás segítségével a tömegközlekedési vállalatok járműflottájukat kibocsátásmentes, csendes, költséghatékony és környezetbarát e-buszok üzembe helyezésével fejleszthetik tovább.

 

Forrás: az ABB sajtóanyaga