Skip to main content

DALI-2 digitális világításvezérlő megoldás

Megjelent: 2023. június 12.

Atysco lidDC nagyfeszültségű központi energiarendszer

A legtöbb elektromos berendezés ugyan közvetlenül a váltakozó áramú konnektorokba csatlakoztatott, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a berendezések azon alkatrészeit, amelyek a váltakozó áramot egyenáramúvá alakítják egy tápegységen keresztül. A vál­takozó áramról egyenáramúvá alakított tápegység energiafogyasztása és hatékonysága közvetlenül befolyásolja az egész rendszer energiafogyasztását, és ezáltal a teljes nemzeti energiarendszer energiafogyasztását.

 

A MEAN WELL mint a szabványos tápegységek referenciavállalata, a nagy hatékonyságú termékek innovációjának és fejlesztésének, valamint a környezetbarát megoldások kutatásának szenteli magát, csökkentve az energiafogyasztást. A MEAN WELL áramellátási megoldásai a jövőben kompatibilisek lesznek a zöldenergia-termelő és -tároló rendszerekkel. Ezenkívül az elektromos járművek fejlődése is ösztönözni fogja az egyenáramú nagyfeszültségű kimenetek alkalmazását.
Az egyenáramú nagyfeszültségű megoldások különböző ipari alkalmazásokban használhatók, beleértve a lézervágást, az UV-hőkezelő berendezéseket, az elektrolízisberendezéseket. Továbbá a MEAN WELL teljes körű megoldást kínál a nagyfeszültségű egyen­áramú központosított világításhoz.
Az egyenáramú nagyfeszültségű központosított tápellátás világítási alkalmazásainak különböző megoldásai a következő hónapokban kerülnek bemutatásra.
Az 1. ábra egy nagyfeszültségű központosított egyenáramú hálózati rendszer alkalmazását szemlélteti. A fő koncepció az, hogy a beltéri berendezések ellátása közvetlenül egyenáramról történik; a beltéri berendezések tápegységeit egy hatékonyabb (egyenáramról egyenáramra történő) tápegységre cserélik. (A berendezések elsődleges áramforrása egy nagy teljesítményű, nagy hatékonyságú AC/DC tápegység.) Ily módon jelentősen csökkenthető egy készülék tápegység-alkatrészeinek száma, amivel kiküszöbölhető a túlzott „alkatrészszennyezés” és a költség is csökken. Ezen túlmenően az egyenáramú tápellátó rendszer napenergiával, szélenergiával és egyéb energiatermelő és energiatároló berendezésekkel is felszerelhető a megújuló energia felhasználásának növelése érdekében. Ez csökkenti a váltakozó áram felhasználásából eredő átalakítási veszteségeket, és csökkenti az erőművekből származó szennyezést.

 

DALI DC házvilágítás

1. ábra Nagyfeszültségű központosított egyenáramú rendszer alkalmazása – DC házvilágítás

 
A 2. ábra a MEAN WELL nagyfeszültségű központosított egyenáramú rendszer DALI-2 digitális világításvezérlő megoldását mutatja. A rendszer a bevezetőben leírtak szerint működik. A rend­szer első egysége egy 380 V DC nagyfeszültségű kimeneti áramforrás; a hátsó egység egy DC-DC LED-meghajtó. A lámpák nagyfeszültségű soros kapcsolásban vannak a teljesítményátalakítási veszteség és a világítási költségek minimalizálása érdekében. A megoldás részletes leírása megtekinthető a DC Nagyfeszültségű központosított egyenáramú rendszer DALI-2 digitális világításvezérlési megoldás videójában: (https://youtu.be/Rb1D3lCsf6U).

 

DALI világításvezérlés

2. ábra Nagyfeszültségű központosított egyenáramú alkalmazás – DALI-2 digitalizált világításvezérlés

 
A MEAN WELL aktívan támogatja az egyenáramú nagyfeszültségű központosított tápellátás és a kapcsolódó nagyfeszültségű termékek alkalmazását. Az egyenáramú nagyfeszültségű és nagy teljesítményű termékcsalád teljes választéka hozzáférhető.

Szerző: Tony Hsieh, Technical Department – Mean Well Electronics Co., Ltd.

 

 

DALI-2 intelligens hangolható fehér LED-meghajtó: LCM-40TW

A színhőmérséklet egy olyan mértékegység, amely a fényben lévő színeket fejezi ki. A koncepció alapja az, hogy a fény különböző színeken alapul, amelyek akkor keletkeznek, ha egy abszolút fekete tárgyat különböző hőmérsékletre melegítünk. Például napfényben a leggyakoribb esetben: a reggeli és esti órákban a hőmérséklet alacsonyabb – ekkor a színhőmérséklet melegebb, sárgás; míg a déli órákban a hőmérséklet magasabb, ám a színhőmérséklet hűvösebb és fehérebb. Az 1000 K és 10 000 K közötti színhőmérsékleti kapcsolat az 1. ábrán látható. Minél alacsonyabb a színhőmérséklet értéke, annál vörösebb a szín; minél magasabb a színhőmérséklet értéke, annál kékebb a szín.

 

DALI színhőmérséklet

1. ábra Színhőmérséklet

  

A csupán egyetlen színhőmérsékletű lámpák nem tudnak megfelelni egyszerre az emberek élet- és munkakövetelményeinek, mivel az emberek „fényhőmérséklet-igénye” az idővel változik. Amint azt a 2. ábra a szállodai szobák világításánál szemlélteti, a hideg fehér fény vagy a semleges fehér fény előnyösebb a nappali olvasáshoz és kommunikációhoz, míg a meleg fény enyhítheti a fizikai és szellemi fáradtságot, javítva az éjszakai alvás minőségét. Kétségtelen, hogy a hangolható színhőmérsékletű LED-es lámpatestek egyre népszerűbbek lesznek a lakó-, szálloda-, iroda- és egyéb kereskedelmi világítási környezetekben, mivel a különböző időszakok igényeinek megfelelő, testre szabott világítást tudnak biztosítani.

 

DALI szobavilágítás

2. ábra Egy szállodai szoba világítása

 
Amint az a 3. ábrán látható, az állítható színhőmérsékletű és fényerejű LED-lámpák két fényforrást használnak: hideg (6500 K) és meleg (2700 K) színhőmérsékletűeket, amelyek mindegyike viszonylag független. A színhőmérséklet az egyes fényforrások vezérlőáram-arányának módosításával állítható be (4. ábra). Meghatározott színhőmérsékleti feltételek mellett a fényerő a két fényforrás meghajtóáramának azonos arányú beállításával érhető el.

 

DALI LED meghajtás

3. ábra Az állítható/hangolható színhőmérsékletű LED-es lámpatest meghajtási módszere

 

DALI görbék

4. ábra Színhőmérséklet és áramértékgörbe

 
Az intelligens világítástechnikai ipar fejlődésével a hangolható színhőmérsékletű és fényerejű LED-meghajtók és a digitális világításvezérlés képes rá, hogy a színhőmérséklet és a fényerő beállításai ne zavarják egymást. Ez a kialakítás fokozatosan felváltotta az „állandó feszültségforrás + DC/DC kettős kimeneti modul” megoldást, mint az intelligens, kényelmes és emberközpontú világítási környezet létrehozására szánt új meghajtási módszer.
A MEAN WELL nemrég jelentette meg piacon a DALI-2 kompatibilis LCM-40TW intelligens tápegységet hangolható színhőmérséklettel és fényerővel. A MEAN WELL DLC-02-vel, DALI-2 vezérlővel és DALI-2 bemeneti eszközökkel (például érintőképernyőkkel, jelenlét-érzékelőkkel stb.) kombinálva a legjobb megoldást kínálják a beltéri intelligens világítási rendszerekhez. A DALI-2 intelligens világítási konfigurációs vázlat az 5. ábrán látható.

 

DALI intelligens világítás

5. ábra DALI-2 intelligens világítás

 
Az LCM-40TW egy 40 W-os kétcsatornás, állandó áramú üzemmódban hangolható színhőmérsékletű és fényerejű LED-meghajtó DIP-kapcsolóval, amely beállítható DALI DT6 (LED-világításvezérlő eszköz) vagy DT8 (színhőmérséklet-vezérlő eszköz), és 500 mA és 1050 mA közötti kimeneti áramot szolgáltat. Az LCM-40TW push-dimming funkcióval rendelkezik, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a színhőmérsékletet és a fényerőt egy kulcsos kapcsolóval (például fali kapcsolóval) változtassák, így tökéletes megoldás a DALI intelligens épületvilágításhoz.

Szerző: Cunhui Wei, Technical Service Center – Mean Well Electronics Co., Ltd.

 

Az alábbi oktatóvideóban többet megtudhat a termék jellemzőiről: https://youtu.be/i1CY9Y3AO_M
A teljes DALI-2 intelligens termékcsalád megtalálható a MEAN WELL cégnél.
A MEAN WELL termékeket Magyarországon az ATYS-CO Kft. forgalmazza.

ATYS-CO Kft.
1107 Budapest, Fertő utca 14.
Tel.: +36 1 433 0444
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.tapegysegaruhaz.hu

 

#d22c12